Promo banner

A+ A A-

Rifet Šahinović - prvi magistar u medresi u Cazinu

9. maja 2012. godine na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, pred komisijom u sastavu: prof. dr. Rešid Hafizović, predsjednik, prof.dr. Adnan Silajdžić, član i doc.dr. Nedžad Grabus, mentor i član, kandidat Rifet Šahinović, profesor u medresi Džamaludin Čaušević u Cazinu je odbranio magistarski rad, pod naslovom „Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode.“ Višegodišnje interesovanje prof. Šahinovića za pomenutu temu, na kraju je rezultiralo jednim veoma plodnim radom, čije izdanje uskoro očekujemo.

Rifet

Prema riječima dr. Silajdžića, tema koju je kandidat Šahinović izabrao je veoma aktuelna, izuzetno društveno angažirana i nju dovodimo u vezu sa mnogim današnjim problemima kojim bi se šira akademska zajednica trebala pozabaviti. Također, važnost teme proizilazi iz činjenice da se tema vezuje za jednog od najvećih živućih muslimanskih intelektualaca, Sejjida Huseina Nasra koji jako dobro poznaje filozofiju moderne znanosti, filozofiju istočnjaških tradicija, ali i osnovne, fundamentalne nauke u islamu: hadis, tefsir, kelam. Uz to, ovo je jedna od najtežih i najozbiljnijih tema kojim se čovjekov um pozabavio, kojom su se spotakli najznačajniji umovi svijeta. Ali činjenica da se o ovoj temi govori na jednoj obrazovnoj instituciji Islamske zajednice u BiH, dovoljno svjedoči o snazi i veličini kadra koju naša zajednica posjeduje.

Biografija prof. Šahinovića:

Mr. Rifet (Osman) Šahinović, rođen je 1972. god u Bužimu, BiH. Osnovnu školu završio u Bužimu, a srednju školu, Gazi Husrev begovu medresu upisuje i završava u Sarajevu. Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka, na odsjeku za teologiju, gdje je 2001. godine diplomirao na temu: „Naučni tefsir u djelu Mustafe Mahmuda“. Od 1993. god radi kao profesor u medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu, gdje je od 2000. do 2006. obnašao funkciju direktora, a od 2006. god je profesor akaida i kiraeta u Cazinskoj medresi.

Objavio je knjige: „Poruke Kur'ana“ i „Akaidske teme“ a u završnoj fazi pripreme je i knjiga „Akaidske škole“. Sveoje tekstove, uglavnom iz oblasti islamskog vjerovanja i tefsira objavljuje u: Muallimu, Glasniku, Preporodu, Semerkandu i Novim Horizontima. Bio je učesnik mnogih seminara, simpozija i konferencija domaćeg karaktera posebno na području Cazinske krajine. Danas živi u Cazinu, oženjen, otac troje djece.

H. Veladžić