Promo banner

A+ A A-

Predsjednik njemačkog parlamenta na debati o islamu

Norbert Lammert predsjednik njemačkog Parlamenta boravio je u dvosatnoj posjeti u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu 10. 05. 2012. Godine, gdje je u u prisustvu 30 mladih ljudi, okupljenih oko projekta JUMA (mladi aktivni msulimani), prisustvovao zajedničkoj debati o islamu i muslimanima u Njemačkoj.

berlin2

Nakon uvodnog govora Mehe Travljanina, zaduženog za odnose sa javnošću i dijalog IKB Berlina, moderaciju je preuzela Mersiha Hadžiabdić, mladi islamolog i voditelj JUMA-Projekta, koja je vodila susret omladine sa gospodinom Lammertom. Aktuelna pitanja koja se tiču muslimana Njemačke, mladi ljudi su imali priliku da diskutiraju sa gospodinom Lammertom.

U svom obraćanju, predsjednik Parlamenta je istakao bitnost aktivnog učešća i ciljane participacije muslimana u njemačkom društvu, kako bi se na taj način prevazišla nerazumijevanja i pospješila pozitivna integracija danas već velike skupine muslimana u Njemačkoj.

U dvosatnom boravku u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu, Norbert Lammert je spremno odgovarao na pitanja te je mladim ljudima prenio svoje pozitivno ubjeđenje da su muslimani i islam postojeći dio Njemačke te da se muslimani, prije svega mlada generacija, aktivno bori za javni prostor Njemačke.