Promo banner

A+ A A-

Liga za Sandžak: Otvoreno pismo Senatu Univerziteta u Sarajevu

liga-za-sandzak-logo-2Udruženje građana „Liga za Sandžak“ uputilo je otvoreno pismo senatu Univerziteta u Sarajevu u povodu diskriminacije mr. Fatmira Alispahića na Filozofskom fakultetu. U pismu se kaže: „Akademska javnost od Vas očekuje da odlučno odbijete i sankcionirate pokušaj uvođenja verbalnog delikta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu tako što će se kandidati protežirati ili eliminirati na osnovu ideološke podobnosti, namjesto da njihove stručne reference budu isključivi kriterij vrednovanja.


Slučaj odbijanja doktorske disertacije mr. Fatmira Alispahića, u režiji dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr. Ive Komšića, i prodekana za nastavu, dr. Dubravka Lovrenovića, predstavlja teško kršenje zakonskih i etičkih normi. Nastavno-naučno vijeće, koje je stalo iza ove nelegalne odluke, nije imalo nadležnosti da to učini, a što je detaljno obrazložio cijenjeni dr. Ugo Vlaisavljević. Stoga je jedini ispravan put u obaranju nelegalne odluke Nastavno-naučnog vijeća, te u sankcioniranju odgovornih lica koja su svoje političke i nacionalističke animozitete prema mr. Fatmiru Alispahiću prebacila na akademsko polje koje mora biti zaštićeno i ideološki neovisno.

Dozvolite da Vas obavijestimo da ćemo moralno i finansijski podržati istjerivanje pravde u ovom slučaju, a pravda mora voditi ka satisfakciji mr. Fatmira Alispahića čija su ljudska i akademska prava teško diskriminirana. Bila bi velika sramota za Filozofski fakultet, a time i Univerzitet u Sarajevu, da 20 godina nakon pada Berlinskog zida dobije presudu zbog diskriminacije jednog naučnika po osnovu ideoloških mjerila.

Bošnjaci su veoma zainteresirani za temu Alispahićeve doktorske disertacije "Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti", kojom se po prvi put u nauci obrađuju literarna svjedočenja o sudbinama nekoliko miliona iseljenih Bošnjaka. Ako jedna takva tema ne
može biti obrađena na Univerzitetu naše matice, onda je to sramota za Sarajevo. Tako bismo dobili još jedan dokaz da Sarajevo postaje metropola velikosrba i velikohrvata, gdje istaknuti bošnjački intelektualci doživljavaju neprijatnosti kakvu je upravo doživio Fatmir Alispahić.

U očekivanju da ćete prepoznati pogubnost ovog presedana i dramatičnost ovog slučaja, da ćete iskoristiti svoje nadležnosti i oboriti nelegalnu odluku, u interesu nauke koja mora biti oslobođena od ideologije - srdačno Vas pozdravljamo.

Sekretarijat ''Lige za Sandžak''