A+ A A-

Hatme i završna svečanost u Norrköpingu

Svečano promovisana 17. generacija svršenika mektebske hatme i 18. generacija polaznika mektebske nastave.

svecanost-njemacka-vjeronauka1U nedjelju, 13.maja, i priroda i ljudi, obasjani toplim sunčevim zrakama, odisali su svečanim raspoloženjem, završnim pripremama i nestrpljivom ićčekivanju izlaska još jedne generacije svršenika mektebske hatme i polaznika mektebske nastave. Sve je ukazivalo na jedan veliki događaj u gradu Norrköpingu, u IZ Norrköping i brojnim okupljenim džematlijama, roditeljima i rodbini polaznika mektebske nastave u okviru ove, napredne i perspektivne Zajednice muslimana.

U iščekivanju početka programa, Nihad Huskanović nam kazuje kako je, kao roditelj, zadovoljan pažnjom koja se poklanja i njegovoj i drugoj djeci kroz mektebsku nastavu u ovoj Zajednici i vidimo kako s zadovoljstvom selami mladog i vrijednog imama i muallima Zekerijah ef. Čajlakovića, dok isto to čini i Mazreku Avni koji je iz Flena preko 70 km došao i dovezao svoju i drugu djecu, polaznike mektebske nastave na ovu današnju svečanost.

Zekerijah ef. Čajlaković nam kazuje da će ezan proučiti osmogodišnji Nedim Jahić koji je na takmičenju polaznika mektebske nastave u učenju ezana osvojio prvo mjesto, dok ikamet Isak Haljid čiji su roditelji s Kosova, a nastavak mujezinluka Almir Ključanin, polaznik koji je najbrže napredovao u učenju Kur’ana.

Program je otvorio asistirajući muallim u Vagnhäradu Adis Osmanović milozvučnim ajetima iz Kur’ana, a prijevod tih ajeta pročitale su polaznice mektebske nastave Dženeta Šabanović i Lejla Hodžić.

U uvodnoj besjedi imam Zekerijah ef. Čajlaković, koji je nedavno, u januaru o.g., diplomirao na IPF u Zenici, izmedu ostalog je spomenuo statisticke podatke o polaznicima i rezultatima vjeronaučne 2011/’12 god.

svecanost-njemacka-vjeronauka2Ovaj današnji program smo upriličili na kraju 18. vjeronaučne 2011/’12 g., koji ima za cilj nagraditi i istaknuti primjerne polaznike, roditelje, muallime, povjerenike i podstaknuti ih na još veće i bolje rezultate.

Ovo je 18. vjeronaučna godina u radu i djelovanju ovog džemata, 18. generacija polaznika mektebske nastave koja izlazi i koju svečano poslije obuke predajemo roditeljima, IZ i općedruštvenoj zajednici.

Ovo je promocija 17. generacije svršenika mektebske hatme u okviru ovih vjeronaučnih godina. 30 učača Kur’ana u vjeronucnoj 2011/’12 god. 13 ženskih i 17 muških; 17 novih učača, 7 ženskih, 10 muških; 17 učača iz Norrköpinga, 3 iz Nyköpinga, 9 iz Vagnhärada.

Ovo je informacija da smo u ovoj vjeronaučnoj 2011/’12 godini imali 158 upisanih polaznika, 18 više u odnosu na prošlu godinu, od kojih je 60 % redovno dolazilo na nastavu.

Nastava se izvodila 6 dana u hefti na 6 punktova, to su: Mesdžid tri grupe i 104 upisanih, Flen jedna grupa: 7 upisanih, Finspångu jedna grupa i 5 upisanih, Nyköpingu jedna grupa i 12 upisanih, Trosa/Vagnhärad dvije grupe i 19 upisanih polaznika. Hageby jedna grupe i 10 upisanih.

U sufari je učilo 25 polaznika od kojih je 17 prešlo u Kur’an; Selma Selmanović, Ernesa Alić, Demir Drocić, Kenan Mustafić, Sanin Hurem, Amina Osmanović, Din Dugalija, Faruk Culesker, Aldin i Albin Aljić, Esad Haljid, Elvin Huković, Senada Mujkić, Fatima Ličina, Emir Arnautović, Berina Čavčić, Emina Huskanović.

Udžbenik Ta’limul-islam učili su njih 7 polaznika, 1 polaznica Fikhul-ibadat, dok su ostali učili i radili po Ilmihalu I stupanj.

Ovaj vrijedni i čestiti imam koji vidno, s ljubavlju i pažnjom radi s polaznicima, na kraju, čestita polaznicima i roditeljima na postignutom uspjehu njihove djece, zahvalio se njima na ukazanom povjerenju, kao i podršci i razumjevanju od strane IO IZ Norrköping, posebno od blagajnika gosp.Esada Buljubašića i potpredsjednika gosp. Fikreta Šabanovića. Dakako, on nije propustio da se zahvali i svima koji su pomogli fizičku i ekonomsku realizaciju programa, a posebno se zahvalio naprednoj firmi Plivic Trade Västervik, osobno g.Nurki, Zlatanu i Amiru Golalić.

svecanost-njemacka-vjeronauka3U centralnoj programskoj tački polaznici su lijepo, pažljivo, tačno i melodično učili kur’anske sure i pokazali solidan nivo znanja iz kiraeta i drugih oblasti. Polaznici su potom podnijeli i svečanu zakletvu da „ću redovno, uvijek i cjeli život; učiti, čitati i slušati Kur’an; da ću svjesno, savjesno i odgovorno primjenjivati propise Kur’ana; da ću se ponašati po savjetima i uputama iz Kur’ana, da ću raditi dobro, a sprečavati zlo”

Kao poseban gost i vaiz na ovom programu bio je hadži Fuad ef. Čolić koji je održao zapaženo predavanje koje su brojni rodtelji, džematlije u punom mesdžidu pažljivo slušale cijelih 45 minuta, savjetovao: „da, kao Jahja a.s., čvrsto uzmemo knjigu Kur’an u svoje ruke, u svoje živote, u svoju životnu praksu, da Kur’anu podučavamo svoju djecu – kakvi su ovi današnji dragulji, da slušamo i poštujemo roditelje a posbno majku, da se pomažemo u dobru i dobročinstvu, da čuvamo svoj identitet kom pripadamo, da vlastitim primjerom na svoje evlade pozitivno utječemo i učimo...”

Nisu se mogle sakriti suze radosnice i emocije mnogih kada su polaznice Ermina Kojić, Melisa Vranjkovina i Selma Hasanagić pročitale Hajr dovu za naše roditelje. Emocije, zadovoljstvo i sreća kako polaznika mektebske nastave tako i njihovih roditelja i rodbine bile su na vrhuncu kada su uslijedile prozivke svršenika ovogodišnje mektebske hatme, najboljih i najredovnijih polaznika te podjela nagrada, diploma, svjedožbi, hedija i zahvalnica.

svecanost-njemacka-vjeronauka4

Zamolili smo h. Fuad ef., za izjavu nakon programa: „Današnji dan ostaje urezan u sjećanje i djece i roditelja jer je zaista poseban dan. Ulazak u svijet vjere i morala, znanja i ahlaka je blagodat koju razumiju svi oni koji shvataju vaznost Poslanikove a.s. poruke da su roditelji ti koji "odlučuju" u kom smjeru će njihova djeca hoditi u životu. Beskrajno lijep niz glasova koji očituju Islam i ljepotu Kur'ana je najvrjednija nagrada muallimu i roditeljima djece koji su unatoč obavezama koje sa sobom nosi život danas, uspjeli održati svježom nit koja neće dopustiti stranputicu niti zaborav, ako Bog da. Molim Allaha dž.š. da učvrsti na Putu Islama sve one koji su zaljubljenici u Kur'an i koji ne zaboravljaju na prisegu koju rođenjem potvrđujemo: Allahu dž.š. smo odani i On je naš Gospodar.”

Adis Osmanović koji je asistirrajuci muallim u mjestu Vagnhärad nije krio svoje oduševljenje sveukupnom atmosferom i pozitivnim reakcijama polaznika mektebske nastave, reče: „Bilo nam je prelijepo, djeca su prezadovoljna, dobili smo inspiracije za još bolje i više rezultate, na čemu ćemo raditi ubuduće, ako Bog da.”

Nema sumnje da je ovo jedan skladan, uredan i prosperitetan džemat, koji, kao i imam pridaje veliku pažnju odgoju i obrazovanju djece i omladine u duhu islama, kako baš ovdašnji imam ima običaj reći: „pod drugim suncem”, mi bismo dodali i drugim životnim okolnostima, u što smo se i ovom prilikom uvjerili.

Tako je Dan polaznika mektebske nastave svečano obilježen i promovisana nova generacija polaznika mektebske nastave u ovom džematu.

Muhamed Mahmutović