Promo banner

A+ A A-

Tribina "Hazreti Fatima"

Tribina pod nazivom “Hazreti Fatima” u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Tuzla i Kulturnog centra Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu održana je u petak, 11. maja 2012. godine u Tuzli.

O hazreti Fatima r.a., kćerki časnog Muhameda a.s., jednoj je od nacjenjenijih i najpoštovanijih  žena u historiji svijeta na pomenutoj tribini su govorili  dr. Sead Seljubac, prof. Alma Mehidić kao i uvažena gošća iz Teherana prof. Fateme Aziz Abadi Farahani.

hazreti Fatima

Tokom tribine posjetioci su imali priliku čuti poučna izlaganja o životu hazreti Fatime. Tako je dr. Seljubac svoje izlaganje protkao s nekoliko citata iz nedavno objavljenje knjige poznatog turskog spisatelja Ramazan Ayvelija i na slikovit način dočarao skoromnost koju je posjedovala plemenita hazreti Fatima. Svoje izlaganje je podijelio u nekoliko cjelina pa je u nekoliko navrata pomenuo i odnos Muhameda a.s. sa njegovom kćerkom hazreti Fatimom, njegove savjete koje joj je upućivao ali dove koje je za ju činio. Dr. Seljubac se u svom izlaganju posebno ostvrnuo na brak Alije i Fatime, način na koji su vjenčani, na koji je upućena dova za njihov hairli brak. Svoje izgalanje je zaključio iskrenom preporukom za sklapanje brakova utemljenih na iskrenom nijetu kakav su imali i hazreti Fatima i Alija.

Prof. Alma Mehidić je govorila o odgoju djece po uzoru na Muhameda a.s. Poseban akcenat je stavila na odgoj ženske djece i ponovo kroz primjer odgoja koji je Muhameda a.s.  koristio pri odgoju njegovih kćeri a posebno odgoju hazreti Fatime. Prof. Mehidić je naglasila na važnost mehkih i nježnih osobina koje posjeduje ženska populacija i na njegovanje i odgoj tih osobina. Te osobine posjedovala je i hazreti Fatima kao što ih posjeduju i žene danas. Muhamed a.s je imao poseban način odgoja svojih kćeri, te tanahne metode su primjenjive i danas i ne treba ih zanemariti.

hazreti fatima 2012 007a

Uvažena prof. iz Therana Fateme Aziz Abadi Farahani ovom prilikom je izrazila zadovoljstvo što na ovu temu može govoriti u našem gradu. “U ljudskoj prirodi prisutna je težnja za uzorima, a Allah dž.š. nama je kao uzor poklonio Muahmeda a.s. a potom i hazreti Fatimu. Hazreti Fatima je bila kompletan primjer i uzor za sve. Dovoljno je kazati da kada je ona ibadet činila dolazilo je 70 000 meleka da je poselame. Fatima je  posjedovala veliki broj  plemenitih osobina a zbir tih osobina je najbolji primjer muslimanke u ono ali i ovo vrijeme danas. ” – kazala je prof. Fateme Aziz Abadi Farahani. U samom zaključku svog izlaganja prof. Farahani je napomenula da se nerijetko zataškava potreba žene da pokaže što zna i umije ali da ustvari time društvo samo sebi uskraćuje mogućnost da vidi i nauči koliki su potencijali žene jer oni su oduvijek postojali od hazreti Fatime do dana današnjeg.

Prisutnima se obratio i konzul Ambsade Islamske Republike Iran u Sarajevu, zadovoljan što se i u Tuzli na ovaj način obilježio dan kada je rođena plemenita hazreti Fatima. “Okupili smo se ovdje da oblježimo simbol dobrote, da kažemo da volimo hazreti Fatimu u svakom trenutku našeg života jer na taj način čuvamo živom uspomenu na nju.” – kazao je konzul, prof. dr. Mohammad Reza Aram.

hazreti fatima 2012 015a

Na početku programa ašere je proučila Behija Spahića, učenica Behram-begove medrese a izvođenjem ilahija program su upotpunili Hor Osnovne škole “Đulistan” i Perzijsko-bosanskog koledža iz Sarajeva.

Važno je znati odgojiti ženu na pravi način, da bude majka, supruga, kćerka, sestra, prijateljica, da posjeduje sve osobine koje ženu krase i čine je ženom a da pritome koristimo najbolji model odgoja. Muhammed a.s. je imao najbolji metod odgoja i on nam može i treba biti uzor u tome. Fatima kao osoba koja je odgojena na najbolji mogući način  s druge strane može biti uzor najbolje muslimanke.

 

Elmedina Osmić