Promo banner

A+ A A-

Gaziantep: Poslanikov, a.s., put nudi rješenja

POSLANIKOV, A.S., PUT NUDI RJEŠENJA ZA DRUŠTVENE PROBLEME

U gradu Gaziantepu, smještenom u južnoistočnom dijelu Republike Turske, 5. i 6. maja ove 2012. godine održana je međunarodna konferencija islamskih učenjaka pod naslovom: Sosyal problemlere Peygamber yolu'ndan çözümler/Poslanikov, a.s., put u rješavanju društvenih problema. Konferenciju su organizirala dva poznata turska magazina: Yeni Ümit (Nova nada), koji se štampa na turskome jeziku, i Hira, koja izlazi na arapskome jeziku. Motivi organizâtora za sazivanje ove konferencije obrazloženi su činjenicom povećanja društvenih i političkih problema sa kojima se susreću muslimanska društva u savremenom svijetu.

Impozantan broj učesnika

Konferencija je okupila impozantan broj učesnika: 1200 iz redova islamskih učenjaka, mislilaca i vođa muslimanskih zajednica iz preko šezdeset zemalja. Evo samo nekoliko imena eminentnih učenjaka koji imali svoja zapažena izlaganja na ovoj konferenciji: prof. dr. Abdullah b. Beyye (Saudijska Arabija), prof. dr. Ali Džuma (egipatski muftija), prof. dr. Mehmet Görmez (Turska, aktualni turski reis), Mevlana Vehiduddin Han (Indija), prof. dr. Ali Bardakoğlu (Turska, bivši turski reis), prof. dr. Fethi Hidžazi (Egipat), prof. dr. Abdurrezzak Gassum (Alžir), prof. dr. Abdulhamid Ebu Sulejman (Saudijska Arabija), prof. dr. Muhammed Ragib Huseyn (Pakistan), prof. dr. Abdunnasir Ebu l-Besal (Jordan), prof. dr. Halil Nahvi (Mauritanija), i dr. Valja istaći da je konferenciji prisustvovao veliki broj kurdskih učenjaka iz tog dijela Turske.

gaziantep3

Iz naše domovine Bosne i Hercegovine u radu ove konferencije učestvovali su: doc. dr. Zuhdija Hasanović, prodekan FIN-a, doc. dr. Mustafa Hasani, doc. dr. Ahmet Alibašić, doc. dr. Almir Fatić i hfz. mr. Kenan Musić – svi sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Delegacija iz BiH u navedenom sastavu, pored prisustva na konferenciji, posjetila je i nekoliko obrazovnih ustanova u tom dijelu Turske, i to: osnovnu školu Džahit Nakiboğlu, srednju školu Sunguroğlu koledž i Univerzitet ZIRVE, dva udruženja: Udruženje maturanata i Udruženje privrednika te sjedište televizije Dünya. Sve ove institucije osnovane su vakufskim prilozima turskih vakifa i dobrotvora, moderno su opremljene i postižu vrhunske rezultate. Ove posjete kao i učešće bh. delegacije na konferenciji organizirala je i aranžirala izdavačka kuća Hikmet iz Sarajeva na čelu sa njezinim agilnim direktorom gosp. Mehmetom Karslıjem i mr. Latifom Hadžićem, vjerskim aktivistom i prevodiocem za turski jezik, koji su, također, bili prisutni na konferenciji. Zato se ovom prilikom želimo javno zahvaliti gospodi Karslıju i Hadžiću na hizmetu i svakovrsnoj pomoći prilikom našeg boravka u Gaziantepu.

gaziantep1

Obraćanje turskih zvaničnika
Dvodnevni rad ove velike konferencije pratila je odlična organizacija domaćina u svim njezinim segmentima: hotelski smještaj, prijevoz učesnika, tehnička pomagala u toku rada konferencije, itd. Inače, konferencija je izazvala veliko zanimanje turskih medija. Svi veliki i važniji printani mediji donijeli su izvještaj sa konferencije, a četiri televizijske kuće direktno su pratile rad konferenicije, i to, zaista, sâmo po sebi puno govori. Na ceremoniji otvaranja konferencije učesnicima se obratio i načelnik Gaziantepa, a posebno je bilo interesantno obraćanje zamjenika turskog premijera gosp. Bekira Bozdağa. Iz obraćanja ovog visokog zvaničnika izdvajamo njegovo upozorenje na činjenicu rasizma u muslimanskom svijetu koji, kako je istakao, prouzrokuje svađe među muslimanskim zajednicama te da mnogi ljudi umiru kao rezultat sektaških podjela među muslimanima. Gosp. Bozdağu je pozvao islamske učenjake da se još snažnije angažiraju na polju suzbijanja sektaštva i rasizma u muslimanskom sijetu kako bi se izbjegli mogući sukobi u budućnosti između muslimanskih zajednica i tako očuvao mir.

Također, na početku rada konferencije učesnicima se nadahnutim riječima obratio turski reis-ul-ulema Mehmet Görmez. On je, između ostalog, ukazao na potrebu da muslimani ponovo promisle put Poslanika, a.s., i njegov sunnet kako bi iznašli relevantna rješenja za probleme sa kojima se muslimani danas suočavaju. Sunnet je, istakao je on, zajednički temelj za sve muslimane i osujećuje razlike u pogledu rase, boje kože i geografije. Turski reis je potcrtao činjenicu da Poslanikov, a.s., sunnet ujedinjuje muslimane u njihovim mišljenjima, osjećanjima i ibadetima bez obzira gdje oni žive. Nadalje, ustvrdio je da je ''najtužnije'' to što muslimani današnjice nisu u stanju da Poslanikove, a.s., metode i naučavanja prilagode uvjetima modernog doba kako bi riješili društvena pitanja i probleme koji ozbiljno ugrožavaju miru u muslimanskim društvima.

Pokret Fethullaha Gülena

Drugi dan konferencije protekao je u diskusijama i referatima o ulozi i značaju islamskog učenja u savremenoj politici i društvu. Prvi govornik bio je Abdunnasir Ebu l-Besal iz Jordana koji je govorio o temi: ''Primjeri bratstva i njegova primjena u sadašnjem vremenu kroz prizmu Vjerovjesnikovog, s.a.v.s., sunneta''. U svome referatu on je, između ostalog, izrazio uvjerenje u moć islama da promovira bratstvo među ljudima različitih nacija i vjera. Prof. Halil Nahvi iz Mauritanije u svome izlaganju istakao je da bratstvo koje je želio vidjeti između islamskih zajednica kao i između islama i drugih vjera jeste ono koje se odvija kroz napore istaknutog islamskog učenjaka Fethullah Gülena. ''Vi činite važnu uslugu sa ovim koferencijom, kao vjerskim i osnovnim školama koje ste otvorili širom svijeta'', riječi je prof. Nahvija upućene Gülenu. Još je dodao da se Gülenovi pogledi ''moraji uzeti kao kao važan model unutarvjerskog i međuvjerskog dijaloga''. Napominjemo da Fethullah Gülen, veliki islamski mislilac i učenjak, živi u Americi i, iako u poznim godinama, aktivno djeluje i radi.

Govoreći još prvog dana rada konferencije, Mevlana Vehiduddin Han iz Indije – veliki islamski učenjak, dobitnik brojnih svjetskih priznanja za mir i priznat kao ''ambasador mira u svijetu'', autor preko 200 knjiga o islamu, miru i koegizistenciji u multietničkim društvima, prevodilac i komentator Kur'ana, utemeljitelj i predsjednik Centra za mir i duhovnost u New Delhiju - ustvrdio je da je Gülen postao inspiracija milionima ljudi. Han je istakao da je Fethullah Gülen shvatio zahtjeve modernog doba i podigao novu generaciju muslimana koje imaju karakateristike ashaba: ''Turci čine ono što su ashabi činili u sedmom stoljeću. Vidio sam ono što su uradili širom svijeta i to me čini sretnim! Najvažnija misija (za muslimane) je ponovno otkrivanje značaja časnoga Kur'ana. Gülen je započeo svoj pokret sa kur'anskom uputom''. Vehiduddin Han je dodao i ovo: ''Tokom moje posjete Turskoj sreo sam mnoge ljude inspirirane njime (Gülenom). Primjetio sam obrazovne institucije koje rade velike stvari širom svijeta i čine napore na polju medicine. Ono što on čini (tj. Gülenov pokret) širom svijeta je nešto veliko i neprocjenljivo!''

gaziantep2

I na kraju, recimo i to da, pored svoje nesumnjive naučne važnosti i temeljne poruke kojom smo naslovili naš tekst, ova konferencija je bila istinska smotra islamskog bratstva među islamskim učenjacima i vođama koji su imali priliku međusobno se upoznati, sprijateljiti, razgovarati, razmijeniti mišljenja, iskustva i adrese.

Dr. Almir Fatić

(www.fin.ba)