A+ A A-

Fatmirova ‘Nečista krv’: Borba protiv diskriminacije, diskriminacijom

Filozofski-fakultet-Sarajevo1Piše: Sadiković Aida

Izgleda da je u posljednjih dva mjeseca Filozofski fakultet u žiži interesovanja medija. Nije ni čudo, jer tolika količina negativne energije, i „ušutkavanja“ studenata konačno je morala da ekplodira. Sve je počelo sa, kako kažu, homofobnim napadom na studente prilikom dobrovoljnog darivanja krvi. Prva velika stvar u kojoj sam se nasla uvrijedjena, a samim tim i diskriminirana, jeste činjenica da su se svi oni, koji smatraju da homoseksualizam ne moze čovječanstvu donijeti ništa dobra, po nekom moderom poimanju etike i obrazovanja, svstavani u skupinu „primitivnih, zatupljenih i neukih ljudi“Ako kojim slučajem saopštiš da si neutralan, kažu da si duduk, a ako kažeš da nisi za „njih“ onda nemaš ni dana škole. Zar sloboda govora nije ako ja kažem da mi se ta propaganda ne svidja?

Sada ne govorim o kolegama niti o bibliotekarima ili pak bolničarima, govorim o onome što „narod misli“, a to što narod misli pronaći ćete u komentarima na raznim  portalima koji su plasirali priču o homofobiji. Izvinte mi, i profesori i studenti, a i obicni gradjani, ali ja se u tome „šta narod misli“ itekako pronalazim kao diskriminirana, i to po dosta tačaka. Prvu sam navela, smatrajući da je homoseksualizam  nezdrav za čovječanstvo, svrstana sam u skupinu zatupljenih. Idemo dalje. Kako se narod inspirisao pa se vješto latio pera, pardon, tipki neizbježno je bilo, u svakom trećom komentaru, spomenuti muslimane i šerijat. Jedan od komentara kaže „Zar se u šerijatskom Sarajevu može desiti da je neko homoseksualac?“ Ok, navikli smo da muslimane prozivaju, ali baš sada, kada nikakve veze sa napadom nisu imali. Ili je bibliotekarka ili pak bolničar možda vehabija? Ostaje misterija. Dakle, neminovno je da se reakcija bolničara i bibliotekarke dovodi u usku vezu sa šerijatom. Dakle, svi oni, bilo koje vjeroispovjesti, koji su protiv homoseksualizma, automatski su smjesteni u kontekst muslimana, da ne kažem, vehabija. S obzirom na to da ja jesam muslimanka, ponosna Bošnjakinja, uklapajući prvu i drugu tačku ja sam „ zatupljena bula“.

Zanimljivo je što, kada se odredjeni društveni krugovi bore za svoja prava, nerijetko se bore protiv diskriminacije, bore se upravo metodama koje diskriminiraju neke druge, društvene krugove. Desilo se, da me kolegica koja je ključna žrtva u homofobičnom dogadjaju  na Filozofskom fakultetu, bez riječi izbacila iz prijatelja u našem, nažalost stavrnijem životu od stvarnog, facebooku. Ne mogu a da se ne zapitam (inace nikad ne bih pisala od djetinjarijama brisanja i dodavanja kvaziprijatelja) zašto je to učinila? Nebo iznad FF je još uvijek bilo mirno, a samo par sati nakon „incidenta izbacivanja“, u javnost se proširila vijest o homofobiji na Filozofiji. Eh, posebno sad ne mogu da se ne zapitam, da li je akt „izbacivanja“ išao slijedećom logikom „ Sada, kada ću postati popularnija medju gej populacijom, mislim da je vrijeme da Aida više ne bude u mojim prijateljima, jer sta ce pravi, gej prijatelji reci, ako mi vide neku muslimanku.“  Možda stvar previše lično smatram, ali ne mogu a da ne kažem da sam se osjećala kao itetako diskriminirana osoba. Usput napominjem, da smo ja i kolegica uvijek imale izuzetno kolegijalan odnos, onotač, kako su je popularno nazvali „nečistoj homoseksualnoj krvi“ i opet, kako su je popularno nazvali „vehabijskoj šamiji na glavi“. Opet naglašavam, u ovom tekstu ne vršim atak ni na jednog pojedinca, govorim općenito o tome, kako, kada se grupe bore za prava, i to najčešće slobode govora, moraju da budu veoma oprezni da slučajno u svojim metodama borbe, nisu podlegi metodama onih, protiv kojih se bore!

Kada je prije dvije godine, na Filozofskom fakultetu predavao asistent, koji je, nekoliko puta, na vježbama, ispunjen bijesom i gorčinom psovao Allaha, gasio svjetla čekajući da ih „Allah upali“,cinicno se smjesio pokazivajuci time da, „Allah ne postoji“, studenti se nisu pobunili, ni u jednom trenutku nisu izrazili suosjećanje sa nekim, koje su te riječi boljele, bez obzira što taj neko nema mahramu na glavi ili bradu!. Čak su  rukovodeći time da je sve to jedna duhovita anegdota, slali linkove za učenje pod nazivom koji je ujedno blasfemija. I ta se blasfemija nije odnosila na „bilo kojeg boga“, nego striknto na Allaha! Te stavri su studentima, a očito i vrhu FF bile veoma simpatične, čim je dotični asistent nesmetano održavao vježbe, još dugo vremena.  I tako, evidnetno diskriminiranje  muslimana, od strane studenata, profesora, običnih gradjana ne prestaje…

Kruna diskriminaciji nad Bošnjacima- muslimanima, jeste slučaj Fatmira Alispahića. Kako je krv homoseksualaca bila nečista, takva je, očito, i Fatmirova krv.  Samo profesori rekoše, da je ova krv zaražena rasizmom, nacionalizmom, te ksenofobijom. Zanimljivo, sa jedne strane fakultet uredno dozvoljava  vježbe astenta koji je nebrojeno puta rekao da Bošnjaci i Bošnjački narod NE POSTOJE, a sa druge strane ne dozvoljavaju doktorat čovjeku, koji, ako se izjasnio kao Bošnjak, u sebi nosi nečistu, poganu bošnjačku krv! Isti ti profesori koji su dozvolili govor mržnje pojedinca nad Bošnjacima, daju sebi za pravo nazovati nekoga rasistom ili pobornikom ksenofobije, samo  zbog toga što kaže da je Bošnjak,  apsolutno ne ugrožavajući nijedan od ostalih naroda! Vidite li vezu? NE, ne vidite nikakvu vezu, jer Bošnajcima je najlakše i očito im najbolje ide, zavuči glavu pod jastuk i reći „Sve je dobro samo da nas ne kolju“! U pismu koji su slali dekanu, povodom homofobicnog ncidenta, janso stoji molba profesora da na fakultetu mora da postoji sloboda govora, a isti ti profesori, ne odobravaju slobodu govora pojedinca, koja je trebala biti iznijeta u temi“Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti“. Zar to nije borba protiv diskriminacije, diskriminacijom????

Zbog nužnosti spominjanja genocida, učestale riječi Bošnjak ili BOSNA? Je li možda Fatmir vehabija jer je bio na hadžu? Ili medijsko aktivni musliman ne smije doktorirati, jer je , u par navrata, u svojim tekstovima, spomenuo Allaha? Ništa od ovoga nije bitno, bitno je da studentima ne pada na pamet staviti naljepnice na usta, i šutiti pola sata zbog nepravde i diskriminacije nad Fatmirom!. Ne, Bosna ima većim problema, od nedozvoljavanja Bošnjaku da doktorira. Aferim ti Bosno!

I tako, za par godina, kada se Bošnjaci uguše jastukom šutnje koji su stavili na lice, kada nas konačno istrijebe, Draža Mihajlović već davne 2012 rehabilitiran, postaće narodni heroj Balkana, Dodik Vojvoda od Pravde, a Bošnjaci.. tek sitni pobunjenici koji su uspješno odstranjeni od strane velikog i pravednog naroda. E tada će, konačno, i izdavačkim kućava granuti sunce, jer će se, promjenjeni udžbenici historije, masovno štampati.  A vehabije i gej- pripadnici, vam dodji na isto.

Kao što reče recepcionarka hotela „Ako nisi gej, onda si garant vehabija“.

(http://www.akos.ba/fatmirova-necista-krv-borba-protiv-diskriminacije-diskriminacijom-2/)