A+ A A-

Goražde: Kantonalna takmičenja osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke

U mjesecu aprilu 2012. za učenike osnovnih i srednjih škola Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održano je kantonalno takmičenje iz islamske vjeronauke.

XIV kantonalno takmičenje osnovnih škola održano je u utorak, 03.džumade-l-uhra 1433.h.g. / 24.april 2012.g.u prostorijama OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'' u Vitkovićima, a dva dana kasnije je održano VII kantonalno takmičenje srednjih škola  u četvrtak, 05.džumade-l-uhra 1433.h.g. / 26.april 2012.g.u prostorijama Srednje stručne škole ''Džemal Bijedić'' u Goraždu.

U takmičenju su učestvovali predstavnici svih osnovnih i srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a takmičili su se u kategorijama šestih,sedmih i osmih (devetogodišnje obrazovanje) i osmih razreda osnovne škole, odnosno prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednje škole.

Takmičarima koji su osvojili neko od prva tri mjesta u svojim kategorijama uručene su poklon knjige i novčane nagrade od strane Ureda muftije goraždanskog. Isti će, zajedno sa pobjednicima takmičenja iz drugih nastavnih predmeta srednjih škola, biti pozvani na prijem kojeg će Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizirati, te će im tom prilikom biti uručene diplome i prigodne nagrade od strane Ministarstva.

Organizatori takmičenja bili su Ured muftije goraždanskog, Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjsog kantona Goražde i Aktiv  islamske vjeronauke osnovnih i srednjih škola sa prostora Muftijstva goraždanskog. Takmičenju osnovnih škola prisustvovao je i predstavnik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Takmičenja su ocjenjena uspješnim. Advija Hrelja, Elmina Deljo i Nedžma Mušović učestvovat će na takmičenju učenika osnovnih škola iz islamske vjeronauke na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje će se održati 03.juna 2012.godine. 

Prva mjesta su osvojili slijedeći učenici:

Osnovne škole

   VI.   razred-Ena Ahmetspahić OŠ Fahrudin Fahro Baščelija – Goražde

   VII. razred-Nedžma Mušović  OŠ Husein ef. Đozo – Goražde

   VIII.razred-Elmina Deljo  OŠ  Hasan Turčalo Brzi – Ilovača

   VIII.razred (osmogodišnje obrazovanje) -Advija Hrelja OŠ Hasan Turčalo Brzi – Ilovača

 tak-vjero-gor-05-2012-1

Srednje škole

I.   razred-Mirzeta Pleh      MSŠ ''Enver Pozderović'' Goražde

II.  razred-Emina Maršala  MSŠ''Enver Pozderović'' Goražde

III. razred-Eldina Adilović STŠ ''Hasib Hadžović'' Goražde

IV. razred-Ajla Begić         STŠ ''Hasib Hadžović'' Goražde

tak-vjero-gor-05-2012-2

Bećir Herak