Promo banner

A+ A A-

Aktivnosti Bošnjaka na kupovini džamije u Londonu

U organizaciji Bosanskohercegovačkog islamskog centra u Londonu u subotu 28. aprila održana je donatorska veče u cilju prikupljanja sredstava za kupovinu bosanske džamije u ovom gradu. Specijalni gosti večeri bili su rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić i Eldin Huseinbegović, poznati interpretator zabavne muzike, sevdalinki i ilahija, sa svojim timom u sastavu Sefer Haskić i Nihad Krečo. Gosti iz BiH su priredili nezaboravan ugođaj domaćinima, članovima bosanske zajednice u Velikoj Britaniji.

london party

Pored nastupa Huseinbegovića, skupu se biranim riječima obratio mr. Mirsad ef. Kalajdžić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu, koji je svojim kratkim predavanjem podsjetio prisutne na važnost očuvanja islamske vjere među Bošnjacima u dijaspori. Takođe, Kalajdžić je pohvalio organizatore akcije za kupovinu prostorija, te istakao da se radi o generacijskom projektu koji će ostaviti trajan trag na razvoj, ne samo Islama kao vjere na ovim prostorima, već i svijesti o pripadnosti bošnjačkom kulturno-povijesnom identitetu.

Iako je ovom događaju prisustvovao manji broj posjetilaca nego što se očekivalo, dijelom zbog lošeg vremena koje je zadnjih dana aprila zadesilo Veliku Britaniju, a dijelom zbog slabijeg informisanja, ipak organizatori imaju razloga da budu više nego zadovoljni. Naime, tokom večeri obećano je ili sakupljeno preko dvadeset hiljada funti za akciju kupovine bosanske džamije. Čitajući imena donatora i iznose koje doniraju za džamiju, Huseinbegović je izrazio nadu da će se uskoro ponovo vidjeti sa londonskom publikom kad objekat bude kupljen i uređen po potrebama bosanske zajednice.

Podsjetimo, izvršni odbor Bosansko-Hercegovačkog islamskog centra u Londonu nedavno je pokrenuo akciju za prikupljanje sredstava za kupovinu jednog objekta u sjevernom dijelu Londona koji svojom veličinom i položajem odgovara potrebama islamskog centra. Kako su sadašnje prostorije premale za bilo kakve veće skupove, ova akcija nailazi na sve veći odziv, ne samo u Londonu, već i šire. Cijeli projekat iznosi oko tri stotine i osamdeset hiljada funti, a već je putem kreditnih zaduženja i priloga obezbjeđeno oko tri četvrtine potrebnih sredstava. Džemat u Londonu broji preko 150 porodica, a trenutno su angažirana dva imama, Fahrudin ef. Hamidović i Hakija ef. Šarčević, koji pokriva šire područje juga Engleske.

Hazim Fazlić