A+ A A-

Visoko: Hafiska dova za Adinu Muratović

U džematu Grajani, Medžlis Islamske zajednice Visoko, upriličena je 6. maja 2012. godine hafiska dova Adini Muratović, svršenici Gazi Husrev-begove medrese i studentici Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Odsjek za arapski jezik i književnost, druga godina master studija.

Program hafiske dove je počeo nakon podne-namaza obraćanjem domaćina, imama džemata Grajani, Mahira ef. Muzaferija koji je poselamio skup i najavio učesnike programa.

adina1

Ispred Medžlisa islamske zajednice Visoko obratio se glavni imam Ibrahim ef. Hadžić. Glavni imam je u svom govoru, između ostalog,  istakao vrlo važnu i vrijednu činjenicu da je sa područja MIZ-a Visoko ovo 9. hafiz (8 hafiza i 1 hafiza) u zadnjih desetak godina.

Nakon svoga uvodnog govora Ibrahim ef. Hadžić dao je riječ akademiku Esadu Durakoviću, šefu Odsjeka za arapski jezik i književnost.

Akademik Duraković je izrazio čast i zadovoljstvo da je njegova studentica Adina uspjela ostvariti cilj kojem je on sam težio čitav svoj život.

“Danas prisustvujemo relativno malom skupu u poređenju sa veličinom Ummeta, ali ovaj povod je od kosmičke važnosti i vrijednosti” dodao je akademik Duraković.

Također, prof. dr. Duraković je objasnio vezu između Kur’ana i hafiza i zaključio da je čuvanje obostrano, da je hafiz osoba koja u svom pamćenju čuva, održava Kur’an, a da sa druge strane Kur’an čuva hafiza.

Nakon učenja odabranih odlomaka Kur’ana kojeg su upriličli hafizi iz Visokog i okolnih medžlisa, hafisku dovu je proučio Adinin muhafiz mr. hfz. Dževad Hrvačić, profesor Gazi Husrev-begove medrese.

U ime Rijaseta i kao predsjednik komisije za hifz skupu se obratio  zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić. U svom nadahnutom kazivanju hafiz Spahić je istakao važnost i vrijednost čuvanja institucije hifza u Bosni i među Bošnjacima.

Poruka koju je uputio hafiz Spahić okupljenim vjernicima u džamiji i njenoj avliji odnosila se na čuvanje dužnosti svakog vjernika u okviru njegove porodice, čuvanje namaza, odgoja.


Biografija Adine Muratović

adinaaAdina Muratović rođena je 18.11.1988. u Visokom.

- U rodnom mjestu stekla je osnovno obrazovanje u O.Š. “Alija Nametak” Buci 2003, a srednje obrazovanje u Gazi husrev-begovoj medresi u Sarajevu 2007; Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za Arapski jezik i književnost 2010. Nakon toga upisuje master studij i trenutno je student druge godine master studija.

- U 3 razredu uključuje se u sekciju hifza kod prof.  Dževada Hrvačića, ali zbog obaveza na fakultetu završetak učenja hifza je odgodila.

-U četvrtom razredu Adina je osvojila drugo mjesto na takmičenju iz arapskog jezika medresa iz BiH i regiona.

- Pred hfz. Dževadom Hrvačićem završila je cjelokupno  preslušavanje cijelog Kur’ana, čijom potvrdom je izašla pred komisiju za hifz Rijaseta islamske zajednice u sastavu:
hfz. Ismet Spahić- predsjednik, kurra- hafiz dr. Dževad Šošić, hfz. dr. Fadil Fazlić koji je drugog dana njenog polaganja preselio na ahiret, hfz. mr. Dževad Hrvačić, hfz. prof. Mensur Malkić i hfz. Haso Popara, članovi.

- Polagala je hifz u periodu od 25. marta 2012. do 9. aprila 2012.

Adina Muratović se od jučer službeno ubraja među preko 250 hafiza u BiH. Također, Adina je, pored Amine Begić, druga hafiza članica AKOS-a i članica redakcije portala akos.ba.

Voloder Sanadin (akos.ba)