Promo banner

A+ A A-

Održano mektebsko takmičenje u Stocu



Takmičenje polaznika mektebske nastave sa područja Medžlisa Islamske zajednice Stolac održano je u subotu 28. 04. 2012 god. Učešće u ovom takmičenju su uzeli mektebi: Stolac, Borojevići, Pješivac, Aladinići i Rotimlja. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije:

  1. 1.Test općeg znanja
  2. 2.Kiraet (mlađa grupa)
  3. 3.Kiraet (starija grupa

Takmičenje iz Testa općeg znanja je realizovano u Carevoj džamiji, a sastojalo se od izrade testa koji je obuhvatao gradivo pređeno u prošloj mektebskoj godini. Komisija koju su činili Amer ef. Beća i Anel ef. Obradović nakon pregledanih testova je konstatovala da su bolji od ostalih bili:

  1. 1.Aida Sadžak, mekteb Stolac, muallim Amer ef. Beća
  2. 2.Anela Šafro, mekteb Rotimlja, muallim Adis ef. Gosto
  3. 3.Armin Baljić, mekteb Borojevići, muallim Anel ef. Obradović

Takmičenje iz kiraeta je održano u prostorijama Medžlisa IZ-e Stolac. Sadik ef. Fazlagić i Adis ef. Gosto, kao članovi komisije iz kiraeta, su imali težak zadatak da ocjene kvalitet pređenog gradiva iz kiraeta (učenje Kur“ana, te učenje sure Jasin, ašareta i kratkih sura napamet)te da odaberu one koji su bili najaktivniji u prošloj mektebskoj godini tj. one koji su na najbolji način usvojili planirano gradivo.

pobjednici

Takmičari su bili podljeljeni u dvije grupe i to: mlađa grupa, djeca do 12 godina, i starija grupa djeca od 12 do 15 godina.

U mlađoj grupi najbolji su bili:

  1. 1. Amina Šarić, mekteb Stolac, muallim Amer ef. Beća
  2. 2. Đenana Đulmez, mekteb Pješivac, muallim Mehmed ef. Delić
  3. 3. Belma Baljić, mekteb Borojevići, muallim Anel ef. Obradović

U starijoj grupi samo je Mekteb Stolac imao svog predstavnika, Lejlu Mujakić, koja je po ocjeni komisije savladala gradivo predviđeno za stariju grupu.

Takmičenje na nivou Muftijstva će se održati 06.05.2012. godine u Mostaru, a Medžlis Islamske

zajednice Stolac će predstavljati:

  1. 1.Lejla Mujakić, kiraet, starija grupa,
  2. 2.Amina Šarić, kiraet, mlađa grupa,
  3. 3.Aida Sadžak, test općeg znanja.

Medžlis Islamske zajednice Stolac je najboljim takmičarima obezbjedio prigodne novčane nagrade i diplome koje je uručio glavni imam Suad ef. Mujakić.