A+ A A-

MIZ Zenica: Takmičenja za polaznike mekteba

Dan Kur'ana

(takmičenje zeničkih mekteba)

Medžlis IZ-e Zenica organizirao je takmičenje polaznika mektebske nastave iz kiraeta i testa općega znanja pod nazivom „Dan Kur ana" za 73 džemata-mekteba.

Takmičenje je održano u nedjelju, 06. 05. 2012. godine, sa početkom u 8 sati. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je džemat Pehare za kiraet i OŠ Alija Nametak za test općeg znanja.

tak zen 1

Takmičenju su pristupila po dva takmičara iz svakog džemata za svaku kategoriju .

Svim učesnicima (takmičarima i muallimima) obezbijeđen je topli obrok i prigodan nagrade, a nakon takmičenja svim takmičarima dodijelili poklone za učešće, a pobjednicima i njihovin muallimima (za prva tri mjesta) uz diplome i prigodne novčane nagrade, koje je obezbijedio Medžlis IZ-e Zenica.


tak zen 3

Rezultati takmičenja:

I - TEST OPĆEG ZNANJA

1. Nizama Patković, džemat Babići, muallim Sakib ef. Grabus,

2. Semina Hadžić, džemat Tetovo, muallim, Vedad ef. Arnaut i

3. Hamid Tutmić, džemat G.Mahala, muallim Ekrem ef. Aščerić.

II - KIRAET 1. KATEGORIJA (DO 12 GODINA)

1. Sejrotanović Sumejja, džemat Sejmen, muallim mr. hfz. Enes ef. Baganović,

2. Bilčević Sumejja, džemat Babići, muallim Sakib ef. Grabus,

3. Selimović Zejneb džemat Pridražići, muallim Idriz ef. Budimlić.

II - KIRAET 2. KATEGORIJA (VIŠE OD 12 GODINA)

1. Džafer Čelenka, džemat Šerići, muallim Zehrid ef. Rešić,

2. Alvad Hibetullah, džemat Sejmen, muallim mr. hfz. Safet ef. Husejnović i

3. Hatka Mehić, džemat Nemila, muallim Hasan ef. Kozlić.

tak zen 2

J. S.

Malonogometni turnir zeničkih mekteba u Zeničkoj areni

Medžlis Islamske zajednice Zenica već tradicionalno organizira malonogometni turnir za učenike mektebske nastave.

Turnir je održan u tri dijela. Kvalifikacioni, polufinalni i finalni dio turnira. Kvalifikacioni dio po regijama Medžlisa održan je u četvrtak, 26. 04. 2012. godine, polufinale, petak, 27. 04. 2012 godine.

Turnir je obuhvatao polaznike mektebske nastave, a u cilju druženja mektebskih polaznika i muallima, te afirmacije mekteba, uopšte.

nogomet

Ekipe su podjeljene na regije, a svaka regija ima dvije podgrupe. Igralo se po sistemu svak sa svakim, od čega smo dobili dva pobjednika iz svake podgrupe. A te podgrupe su se u polufinalu takmičili za prvo mjesto.

U ponedeljak, 30. 04. 2012. god., završeno je finalno mektebsko takmičenje u fudbalu na nivou Medžlisa IZ-e Zenica odražano u Zeničakoj areni. Ekipe koje su uzele učešće na tamičenju, a izabrane su u prostorijama Medžlisa, su: Briznik, Stranjani i Lašva u jednoj grupi; Blatuša, Vukotići i Nemila u drugoj grupi. Igralo se po principu bod sistem. Na samom početku ovog takmičenja, Vedad ef. Arnaut dao je uvodnu riječ, zaželivši ekipama dobar uspjeh i pobjedu te pročitao raspored utakmica. Poslije ovih riječi gl. imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica obratio se prisutnima i također zaželio lijepu i fer korektnu igru. Prvim udarcem gl. imama mr. Jakub ef. Salkice takmičenje je otpočelo.

Svi učesnici su pokazali svoje kvalitete u fudbalu. Nakon odigranih utakmica po grupama dobili smo finaliste ovogodišnjeg takmičenja. Bili su to: džemat Lašva i džemat Vukotići. Boljom igrom su pobijedili Vukotići rezultatom 8:3.

U završnom dijelu podjeljene su lopte za sve ekipe, zahvalili smo se sudijama na dobro obavljenom poslu. Koordinator hfz. Muhamed ef. Kolić uručio je priznanje i novčanu nagradu, te medalje i pehar džematu Lašva za osvojeno drugo mjesto. Zatim uručio je priznanje i novčanu nagradu, medalje i pehar džematu Vukotići za osvojeno prvo mjesto.

Na kraju je mr. Jakub ef. Salkica zahvalio se svima onima koji su doprinijeli ovako korisnom i lijepom druženju naše djece i imama.

Za najboljeg igrača izabran je Nahid Čajlaković iz džemata Vukotići, epitet najboljeg golmana ponio je Amar Sejmenović iz džemata Blatuša. Strijelac turnira je Adi Kozlić iz džemata Vukotići.

Iskrene čestitke svim igračima, a posebno našim pobjednicima džematu Vukotići koji evo po treći put osvajaju ovo takmičenje, a posebne čestitke i njihovom imamu Mirsad ef. Kozliću.

Vedad ef. Arnaut