A+ A A-

Tuzla: Održano mektebsko i takmičenje iz vjeronauke

Na nivou Muftijstva tuzlanskog mektebsko takmičenje, osamnaesto po redu, te takmičenje iz islamske vjeronauke (za pete razrede), treće po redu održanao je 06. 05. 2012. godine. Mjesto održavanja takmičenja je bila Behram-begova medresa u Tuzli sa početkom u devet sati. Takmičari su bili podjeljeni u nekoliko kategorija:

• kategorija općeg znanja,

• kiraet – mlađu uzrast,

• kiraet – stariji uzrast,

• mektebska liga

• te islamska vjeronauka.

Učešće su uzeli svi medžlisi sa područja Muftijstva tuzlanskog (njih 23), s tim da treba napomenuti da su u završnici mektebske lige učešće uzeli četiri medžlisa: Medžlis Banovići, Medžlis Gračanica, Medžlis Teočak i Medžlis Zvornik (prije završnog takmičenja igrala su se dva kola: na nivou medžlisa te grupna faza, 23 medžlisa su bila podjeljena u četiri grupe, a najbolji iz grupa su prošli na završno takmičenje). Za svaku od kategorija postojala je posebna komisija, kao i komisije za izradu testova i za mektebsko takmičenje (opće znanje i kiraet) i za islamsku vjeronauku.

takmicenje 2

Nakon što su takmičari uradili svoj dio posla, onako kako su to najbolje znali komisije su vrijedno radile, a takmičari i njihovi mentori su napravili pauzu te u restoranu Behram-begove medrese objedovali. Nakon toga u džamiji Medrese, a prije podne namaza je upriličeno kratko predavanje i prikaz filma o Behram-begovoj medresi, a predavanje je održao Amir Hodžić, profesor i odgajatelj u istoimenoj medresi. Nakon klanjanja podne namaza upriličen je svečani dio proglašenja pobjednika, a diplome i prigodne poklone pobjednicima su uručivali Bekir Šabić, savjetnik za mekteb i islamsku vjeronauku pri Muftijsku tuzlanskom, hfz. Mirnes Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, te muftija tuzlanski Husein-ef. Kavazović.

Najbolji su bili:

U kategoriji općeg znanja test su najbolje uradile:

1. mjesto – Ikanović Selma, džemat Sniježnica, Medžlis IZ Teočak, muallim Mevludin-ef. Hrnjić

2. mjesto – Galjić Alma, džemat Glumina, Medžlis IZ Zvornik, muallim Vehid-ef. Muratbegović i

3. mjesto – Ejubović Irma, džemat Modrac, Medžlis IZ Puračić, muallim Mahir-ef. Hodžić.

U kategoriji kiraeta – mlađi uzrast prva mjesta su zauzeli:

1. mjesto – Hasanbašić Selsebil, džemat Ševar-Kiseljak, Medžlis IZ Tuzla, muallim Muamer-ef. Hasanbašić,

2. mjesto – Hodžić Revda, džemat Gornje Vukovije, Medžlis IZ Kalesija, muallim Enes-ef. Sakić,

3. mjesto – Smajlović Mudžahid, džemat Višća, Medžlis IZ Živinice, muallim Mirsad-ef. Đerzić.

U kategoriji kiraeta – stariji uzrast najbolji su bili:

1. mjesto – Imamović Faruk, džemat Čaršijske džamije, Medžlis IZ Kalesija, muallim Bilal-ef. Husić

2. mjesto – Gutić Osman, džemat Atik džamije, Medžlis IZ Janja, muallim Omer-ef. Camić,

3. mjesto – Muhamedbegović Maida, džemat Oskova, Medžlis IZ Živinice, muallim Ferid-ef. Fejzić.

Mektebska liga ima sljedeći poredak:

1. mjesto ekipa Medžlisa IZ Banovići,

2. mjesto ekipa Medžlisa IZ Gračanica,

3. mjesto ekipa Medžlisa IZ Teočak i

4. mjesto ekipa Medžlisa IZ Zvornik.

Nakon sabiranja svih rezultata poredak Medžlisa je:

1. mjesto Medžlis IZ Teočak,

2. mjesto Medžlis IZ Kalesija i

3. mjesto Medžlis IZ Gradačac.

takmicenje 3

Takmičenje iz islamske vjeronauke za učenike petih razreda (III po redu) organizovano je potpuno isto kao i mektebsko takmičenje, i na nivou medžlisa odnosno aktiva i na nivou muftijstva. Na nivou medžlisa broj takmičara je bio različit a zavisio je od broja škola na području medžlisa. Pobjednici su predstavljali svoj medžlis kao 4. član ekipe medžlisa. Takmičari u ovoj kategoriji su pokazali zavidan nivo znanja iako je nastava u nekim dijelovima Muftijstva zastupljena sa po jednim časom sedmično.

Najbolji su bili:

1. Šehić Jasmina, OŠ »Kalesija«, Medžlis IZ Kalesija, vjeroučitelj Imamović Mehmedalija,

2. Sarajlić Edisa, OŠ »Hasan Kikić«, Medžlis IZ Gračanica, vjeroučitelj Dedić Alem,

3. Hasić Amina, OŠ »Špionica«, Medžlis IZ Srebrenik, vjeroučiteljica Salkić Sadija.


U prilog činjenici da su učesnici iz islamske vjeronauke pokazali visok nivo znanja govori i podatak da su od maksimalnih 60 bodova takmičari Šehić Jasmina (prvo mjesto) osvojila svih 60 bodova, Sarajlić Edisa (drugo mjesto) 59.5 bodova i Hasić Amina (treće mjesto) 59 bodova. Svakako da nas raduje ovakav nivo znanja naših učenika.

Poslije proglašenja pobjednika prisutnima se kratko obratio uvaženi muftija tuzlanski Husein-ef. Kavazović koji nije krio zadovoljstvo organizovanim takmičenjem, ali i znanjem takmičara, te im, na kraju, njima i njihovim muallimima i nastavnicima vjeronauke čestitao na uloženom trudu.

Organizatoru, Muftijstvu tuzlanskom upućujemo čestitke na izuzetno uspješno organizovanom takmičenju u nadi da će i svako buduće biti još bolje i uspješnije.

P.S. Ove godine će, i na tome treba čestitati i Rijasetu IZ u BiH i Vjerskoprosvjetnoj službi, po prvi put biti organizovano takmičenje i za učenike islamske vjeronauke na nivou države odnosno Rijaseta IZ u BiH. Podsjećamo, do sada su takmičenja iz islamske vjeronauke bila održavana samo na nivou općine (medžlisa) i muftijstva. Pogotovo ako uzmemo u obzir da će pomenuto takmičenje odnosno kviz biti organizovano na veoma zanimljiv način.

Alem Dedić