A+ A A-

Zukorlić: Bošnjak sa najvišim izbornim legitimitetom

muftija-zukorlic-izdPredsjednički kandidat Muftija Muamer ef. Zukorlić nakon održanih izbora održao je 08. 05. 2012. godine u prostorijama Izbornog štaba konferenciju za medije  na kojoj je rekao da je on trenutno jedini Bošnjak sa ovoliko liderskog legitimiteta koji su mu građani dali na izborima. On je izrazio zadovoljstvo da je kandidaturom za predsjednika Srbije obavio svoju misiju u kojoj je poslao poruku glasačima i javnosti u Srbiji.

„U prezentiranju svojeg programa sam ostao potpuno dosljedan svojim duhovnim i moralnim vrijednostima i orijentaciji. Imao sam pozitivnu klimu u pogledu reakcije građana na moju poruku i uspio sam svoju poruku poslati ciljnoj grupi uprkos činjenici da sam bio potpuno blokiran od strane medija.“ – rekao je Muftija.


Muftija je podvukao da je u pogledu rezultata ostvario rezultat koji ga čini zadovoljnim.

„U Sandžaku sam uvjerljivi pobjednik na predsjedničkim izborima, i to kada se uzmu u obzir svi glasači, i pripadnici bonjačke i pripadnici srpske nacionalnosti. Kada su u pitanju Bošnjaci trenutno sam jedini Bošnjak sa ovoliko liderskog legitimiteta potvrđenog na neposrednim izborima. Ne postoji niti jedan Bošnjak, političar ili neki drugi društveni radnik koji ima ovoliko kristalno čist i potvrđen izborni legitimitet, što predstavlja jedan od ključnih efekata ovih izbora. Svi drugi legitimiteti su posredni ili preko neke stranke, ili preko neke liste, ili preko neke koalicije. To je nešto što se u budućnosti nikako ne smije negirati a ja ću to ako Bog da znati izuzetno dobro upotrijebiti.“ – rekao je Muftija.

On je istakao i činjenicu da su se potvrdila njegova očekivanja da će dobiti značajan broj glasova i drugih nacionalnih zajednica.

„Ono što računam civilizacijskim prodorom to je činjenica da je dvadesetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti dalo meni glas. To je važnije od bilo kakvog izborno-političkog standarda. Za mene je to civilizacijska vrijednost. Za mene je to pokazatelj šansi koje tek predstoje u budućnosti. To mi je najdraži efekat ovih izbora, da sam taj zid među nacionalnih i međureligijskih podjela, tu barijeru koja je građena posljednjih dvjesto godina  na relaciji islam pravoslavlje, na relaciji Srbi Bošnjaci, ako ne potpuno porušio, onda da sam mu napravio takvu pukotinu, i da sam ga tako zaljuljao da on više nikada neće biti tako moćan zid. Sada ćemo tu veliku rupu na tom zidu koju sam napravio moći da širimo dok ga definitivno ne srušimo.“ – rekao je Muftija.

On je zahvalio svima koji su glasali za njega i istako da su glasači koji su ga glasali hrabri i slobodni ljudi.

„Ti glasovi određeni meni su nukleus jedne nove Srbije koja neće robovati predrasudama. Srbije koja neće biti taoc klišea i vjekovnog određenja da negiraš drugoga i različitoga. To je nova snaga kvaliteta koja ima svoju budućnost. Mislim da ću uvažiti te ljude tako što ću nastaviti da radim ovo što sam govorio. Moji protivnici su pokušali moju kandidaturu predstaviti kao dnevno politički kontekst. Čak i onog trenutka kada hodam ivicom politike, čak i kada zakoračim djelimično u politiku, jedino šta je sigurno da to nema dnevno političku konotaciju sa pozicije moga cilja. To može imati dnevno političke efekte ali moji ciljevi i planovi se kreću u pogledu strateški bitnih odrednica. Ja sam obećao da te glasove neću iznevjeriti i oni će se uvjeriti da će moje djelovanje na bilo kom nivou biti nastavak ovoga što sam sa ovim biračima započeo.“ – rekao je Muftija.

Muftija je konstatovao da se njegovi protivnici nisu obradovali izbornom rezultatu i da je to dobar znak posmatrano sa pozicije interesa građana, društva u cjelini i sa pozicije svjetlije budućnosti.

„Ja ću svoje djelovanje i svoju borbu nastaviti na način na koji to bude najbolje. Nastaviću da se borim za vrijednosti koje sam promovirao u programu. Moj program je bio potpuno različit. Znam da nije bio atraktivan zato što promovirati duhovnost i moralnost nije atraktivno u društvu u kojem dominira industrijsko-potrošački mentalitet. Znao sam da moj program ne može da napravi erupciju u promjeni svijesti, ali mi je bilo jako važno da se utemelji. Ovakvi programi nikada ne daju rezultate odmah na brzinu, već ih daju dugoročno.“ – rekao je Muftija.

On je naglasio da je najbitnije da je njegova ciljna grupa građana to prepoznala i da je taj program dobio u vrijednosnom smislu onoliko podrške koliko je potrebno da se on utemelji a da su temelji takvi puno se ulaže u njih a ništa se ne vidi.

„Od kvaliteta investiranja u temelje ovisi koliko kasnije možete spratova zidati. To je ono što tek predstoji. Obzirom da znam vrijednost temelja i obzirom da znam šta je uloženo u te temelje razumijem i one koji nisu obavješteni ili su tendeciozni da kada prođu pored tih temelja kažu tolika galama, toliko izgradnje, toliko mašina, toliko buke i utroška a još ni iz zemlje nisu izašli. Tako će reći onaj ko ne poznaje stanje i ko je tendenciozan, i ti koji to govore obično prave loše temelje. Bez dobrih temelja zidaju oni koji nemaju viziju i koji nemaju zdrav vrijednosni sistem i koji sve doživljavaju kao dnevno politički profit. Bitno im je da tog trenutka uzmu što više.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da se njegovom kandidaturum društvu predstavila nova mogućnost, ne alternativa kao rezervni plan, već osnovni, pravi plan. On je rekao da poštuje izbornu volju građana bez obzira da li se sa njom slaže ili ne slaže da samo onaj ko ne odustaje taj i pobjeđuje.

„Ovo smatram jednom dugom trkom. Život je inače maraton a ne šprint, tako da onaj ko hoće da istrči maraton mora rasporediti snagu. Želim sve najbolje svim građanima, a ono što je sigurno je da će oni imati prilike da me slušaju, i kad se nadaju i kad se ne nadaju.“ – rekao je Muftija.

(http://www.islamskazajednica.org)