A+ A A-

Dan džamija obilježen u Muftiluku zeničkom

Na području Muftiluka zeničkog proteklih su dana organizirani programi i manifestacije povodom obilježavanja 7. maja – Dana džamija, datuma kada je ratne 1993. godine srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci, ali i datuma koji podsjeća na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Iz velikog broja programa organiziranih gore navedenim povodom, izdvojit ćemo centralnu manifestaciju za područje Muftiluka zeničkog pod nazivom ‘’Večer Kur’ana’’, koja je po peti put održana u džamiji džemata Miljanovci Novi, Medžlis IZ Tešanj, u ponedjeljak 07. maja 2012. godine, poslije akšam-namaza, uz učešće šest hafiza, učača Kur’ana: hfz. Aziz Alili (Hrvatska), hfz. Ferruh Muštuer (Turska), hfz. Šukru Ujmaz (Turska), hfz. Nermin Malagić (BiH), hfz. Ahmed Bukvić (BiH) i hfz. Hidajet Talić (BiH).

Vecer-Kur-ana-zenica2

Prisutnim džematlijama obratili su se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić čestitao je džematskom odboru džemata Miljanovci Novi na prepoznavanju značaja 07. maja, datuma kada evociramo uspomene na sve porušene i oštećene džamije i druge objekte Islamske zajednice, ali i na načinu na koji se taj datum, već tradicionalno, obilježava u džematu Miljanovci Novi.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić u svom obraćanju posebnu pažnju skrenuo je na potrebu očuvanja jedinstva među muslimanima, istakavši da je simbolika našeg jedinstva izražena i kroz Kiblu, jedinstven pravac okretanja u namazu svih muslimana svijeta.

Vecer-Kur-ana-zenica3

Nakon što se zahvalio hafizima na lijepom učenju Kur’ana kojim su počastili prisutne vjernike, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, između ostaloga, istakao je da je formula uspjeha na ovom i Budućem svijetu iskrena vjera, međusobno povjerenje i ustrajnost u činjenju dobrih djela.