A+ A A-

Muftija Kavazović predvodio džumu u Potočarima

musala-potocariNa musali Memorijalnog centra Potočari jučer (04.05) je pedesetak vjernika klanjalo džuma-namaz koji je predvodio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

On je poručio vjernicima da "bogatstvo, čast i ugled, moć i vlast, koji poput zemaljskih utvara hrane našu pohlepu, nigdje nisu jasnije ogoljeni kao ovdje na musali u Potočarima, u Srebrenici".

Život i smrt

- Ovdje se razlučuju život i smrt, ovdje se jasno vidi tanka linija koja nas spaja, sasijeca i odvaja, poput najbritkije sablje. Ovdje su pomiješane vječnost i prolaznost, vjera i zabluda. Ovdje na bridovima ovih bijelih nišana iščitavamo našu brigu za našu sudbinu - kazao je ef. Kavazović.

Kako je rekao, "okrećući naša lica Onome koji sve vidi i sve čuje i sve zna", muftija Kavazović poručio je da "On zna šta nam prsa kriju i zna izdajnički pogled zjenica naših".

- Ovdje smo da prsa umirimo, da nam se pogledi sretnu, da saznamo ko je istinu govorio, a ko pogled skrivao. Od danas pa sve do 11. jula, ovdje na musali bit će dom naše dove. Došli smo da sami, u tišini mezara, bez lažnog sjaja i lažnih veličina saslušamo riječi što nam se u prvi mah utješnim čine.

Jer, nisu znali da se ovdje najbolje prepoznaje izdajnički glas, svejedno s istoka ili sa zapada bio, uvijek isti, sladunjav, otrovan. Godile su nam te riječi, nije da nisu. U bolu i tugi, mislili smo da je svaka riječ lijek. Ohrabrivalo nas je njihovo prisustvo, jer smo se najviše bojali usamljenosti. Danas smo opet sami - dodao je.

Muftija tuzlanski kazao je da niko sa Srebreničanima nije bio zbog njih samih.

- Ni Hag, ni Brisel, ni Vašington, ni Istanbul. Niko nije osjetio našu samoću. Niko od njih nije vidio naša opustjela sela i gradove, naša zgarišta, naše zarasle avlije i puteve kojima niko ne prolazi. Kako su dolazili, tako su i odlazili. Zato danas i svake naredne džume, dozivat ćemo kćeri i sinove Srebrenice da se vrate i prekinu ovajh strah i samoću. Dozivajmo Sarajevo i Tuzlu, Bihać i Mostar, Goražde i Banju Luku, Zenicu i vezirski Travnik grad. Čujte nas, bosanski gradovi - istakao je Kavazović.

Dušmanski smijeh

Poručio je da se u Srebrenici živi u strahu, da se sa strahom liježe i ustaje.

- Bojimo se da će jednog dana naša Srebrenica pusta ostati, samo sa svojim bijelim nišanima i dalekim sjećanjima. Danas započinje naša duga molitva, dova, u njoj spominjemo vaša imena. Vratite se, pomozite nam da očuvamo ognjišta, nišane i mezarja naša, da podignemo našu nejač i osnažimo njihov džan. Pomozite nam da prekinemo zloban dušmanski smijeh koji se naslađuje našom boli. Pridružite nam se, dođite i budite uz nas, ne okrećite leđa i ne ostavljate Srebrenicu samu - rekao je.

Džumi u Potočarima prisustvovao je i jedan broj majki koje su u genocidu 1995. godine izgubile svoju djecu i koje su suzama popratile hutbu muftije Kavazovića.

Najbolja su teška djela

Muftija je dodao da svi trebaju znati da žrtve ne gube nadu.

- Naš učitelj Muhammed, a. s., govorio nam je da su najbolja djela koja se teško izvršavaju. Naša nada je u našoj srebreničkoj mladosti, odvažnim momcima i djevojkama koji će nam se pridružiti i činiti djela koja se teško izvršavaju - poručio je, između ostalog, u svojoj jučerašnjoj hutbi u Potočarima muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

(www.dnevniavaz.ba)