A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Tutin

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić danas (04.05) je gostovao u Tutinu gdje je u Centralnoj džamiji održao hutbu i predvodio džuma namaz. 

reis-tutin-05-2012-1

U hutbi koju je održao reisu-l-ulema je stavio akcenat na vjernost, emanet, i kazao da je to osobina onoga ko je vjeran. „Vjernost je onoga koji je vjerodostojan, to jeste onaj koji je dostojan povjerenja, koji ne izaziva sumnju, onaj koji neće izdati, koji neće ni dati, ni prodati, ni pronevjeriti, ni iznevjeriti vjernost (emānet), koji mu je dat, koji mu je predat, koji mu je povjeren kao amanet na čuvanje, njegovanje i izvršenje. Vjernost je zavjet Bogu Uzvišenom, kojeg vjernik (mu'min) ponavlja svaki put kad uči šehādet, kad je u namazu, kad je u ramazanskom postu, kad izdvaja zekat, kad je na Arefatu, kad kolje kurban i kad je kod brata da mu se povjeri, kao brat bratu po vjeri i krvi. Vjernost (emānet) je riječ koju čovjek daje čovjeku kao polog, kao dragocjenost koju čovjek daje na čuvanje, na pohranu, kao zalog za zajedničku sudbinu.“- rekao je, između ostalog, reisu-l-ulema u svojoj hutbi. 

Obraćanje džematlijama

Nakon održane hutbe reisu-l-ulema se obratio prisutnima u džamiji i zamolio ih da upamte da su ovoga 4. maja 2012. godine bili u Tutinu na džumi zajedno sa njim. 

reis-tutin-05-2012-2

„Ovo je dan. Ovo je mjesto. Ovo je trenutak kojeg u duši osjećam da je vezan za nebo, za našu zajedničku sudbinu. Ja sam izuzetno sretan i ponosan što se danas nalazim u Tutinu. Vjerujem da se Allahova milost, od koje smo živjeli svih ovih decenija, ovih dana još više uvećava. Ona se uvećava dovama, željama i našim nadama. Nadanjem da ovdje na Balkanu, a sada je sto godina od Balkanskih ratova, da ovdje na Balkanu mi muslimani Bošnjaci imamo pravo da glasno govorimo, da slobodno mislimo i da se slobodno družimo kao braća. Vi koji ste mladi, koji sada imate osamnaest, dvadeset godina, želim da upamtite ovu današnju hutbu i ovaj današnji susret. Kada nas ne bude. Kada vi budete bili kao što smo mi sada u ovim godinama hoću da se sjetite i da znate da ćemo se mi vas sjećati na onome svijetu. Draga braćo, sloboda se ne daje nikome džaba i nikome se sloboda ne donosi na tanjiru. Svaki pojedinac i svaki narod za slobodu se mora sam boriti. Mi smo generacija koja sada to mora činiti. Nas je Allah obdario da to ako Bog da možemo, da znamo i da imamo prijatelje.“ – rekao je reisu-l-ulema. 

reis-tutin-05-2012-4

On je zamolio prisutne da zapamte da Bošnjaka ima na Balkanu više od deset miliona i da Bošnjaci moraju imati sve ono što drugi narodi na Balkanu imaju. 

„Ova generacija mora sve učiniti da ne ostavi ni jedan dug kojeg će naša djeca morati plaćati genocidom. Mi moramo uraditi ono što možemo, a možemo jako puno. Ja sam došao danas da se družim sa vama u Tutinu i da vam kažem da sam jako ponosan i sretan što živim u ovom vremenu  sa vama u Tutinu i sa vama Bošnjacima u Sandžaku. Neka vas Allah čuva, i sve nas. Nećemo mi nikada zaboraviti koliko je šehida dalo svoje živote za odbranu Bosne. Ali želim da vam kažem da i u Bosni ima onih koji su spremni da se bore za vašu slobodu kao šehidi. Mi smo jedan narod i nećemo dozvoliti da nas niko dijeli nego ćemo živjeti jedan za drugog i živjećemo pod onim svetim pravilom da svaki Bošnjak mora voditi brigu o drugom Bošnjaku. To nam je sveta obaveza. Bože primi naše dove. Oslobodi nas straha od zulumćara i daj nam radost života i daj nam radost u ljubavi naše vjere i u našem bratstvu.“ – rekao je reisu-l-ulema. 

Šetnja Gradskim trgom

Nakon održane hutbe i klanjanja džume namaza reisu-l-ulema je u pratnji glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića, predstavnika Islamske zajednice, kao i velikog broja vjernika i građana Tutina prošetao Gradskim trgom u Tutinu i svratio na kahvu gdje je u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razgovarao sa građanima Tutina. 

reis-tutin-05-2012-3

Reisu-l-ulema je i na trgu okupljenim građanima poručio da je islam glavna tema u svijetu i da je ponosan što je musliman jer jedino islam može da spasi čovječanstvo. 

„Mi Bošnjaci, muslimani, od kad znamo za sebe nismo se bojali niti nam je smetala drugačija kultura i drugačija vjera, ali smo znali za svoje. Volim svoje a tuđe poštujem. E sad oni su nas učili dugo vremena da mi prestanemo da volimo svoje, nego da mrzimo svoje a da počnemo da volimo njihovo. A onda kad smo mi počeli voljeti njihovo oni kažu nemate vi pravo da nas volite, sad izlazite. A onda mi zaboravili svoje da smo voljeli i tek se sad polako vraćamo. Sva filozofija je u tome i zato sam ja sretan što sam danas ovdje u Tutinu sa svojim dragim prijateljima.“ – rekao je reisu-l-ulema okupljenim Tutincima na Trgu. 

Media centar Mešihata IZ u Srbiji