A+ A A-

Predstavljanje Drugog izvještaja o islamofobiji

znak-iz-izdDrugi izvještaj o islamofobiji na području djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će javnosti predstavljen na konferenciji za novinare koja će se održati u ponedjeljak, 07. 05. 2012. godine u Kabinetu reisu-l-uleme u 10 sati i 30 minuta.  

Diskriminacija muslimana i netolerancija na osnovu vjere, kao temeljne odlike islamofobije, prisutne su pojave u Bosni i Hercegovini i razlog su duboke zabrinutosti. Diskriminacija i netrpeljivost prema muslimanima nije samo pitanje diskriminacije jedne vjerske zajednice, nego i duboko utječe na unutarnju stabilnost društva. 

Drugi Izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini registrirao je različite oblike netolerancije i diskriminacije prema muslimanima. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Petoj redovnoj sjednici, održanoj 30. marta 2012. g. u Sarajevu, na prijedlog Službe za odnose s javnošću, usvojio je ovaj Izvještaj, koji obuhvata vremenski period januar – decembar 2011. g. 

Sastavni dio Izvještaja predstavljaju preporuke organima i institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim političkim organizacijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava. 

Izvještaj će predstaviti Ekrem Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta i Abdulgafar Velić, imam Istiklal džamije u Sarajevu.