Promo banner

A+ A A-

Počelo obilježavanje godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca

dzenaza-bratunac-cvijece-iPolaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Hranči, gdje je 1992. godine ubijeno 60 Bošnjaka iz ovog mjesta, danas (04.05) je otpočelo obilježavanje 20. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca.

U Bratuncu se ove godine brojnim kulturnim i vjerskim manifestacijama obilježavaju dani genocida u kojima će biti organizirana i promocija monografije "V kolektivnih dženaza Bratunac", i to u Srajevu, Tuzli i Bratuncu.

Također, bit će upriličeno obilježavanje masovne grobnice Glogova u kojoj je stradalo 65 civila Bošnjaka, zatim posjet masovnoj grobnici Suha, ženskom logoru, polaganje cvijeća kod gradskog stadiona, čime će se podsjetiti na '92 godinu, kada su svi vojno sposobni Bratunčani bili zarobljeni na ovom stadionu.

Bacanje 603 ruže s Ljubovijskog mosta koje simboliziraju ubijene Bratunčane, bit će održano 11. maja. Kolektivna dženaza i ukop najmanje 22 identificirana tijela, civilne žrtve zločina počinjenih u Brtauncu 1992. godine, bit će održana u subotu, 12. maja na mezarju Veljaci u Bratuncu.

(FENA)