A+ A A-

Prvi susreti Bošnjakinja u Mostaru

Prvi susreti   Bošnjakinja  u organizaciji Kulturno-edukativnog centra za ženu Sehara održani  su  od 27 .04 -29.04. 2012 godine u Mostaru. Podršku u organizaciji Prvih susreta Bošnjakinja dali su Medžlis Islamkse zajednice Mostar i Kulturni Centar kralj Fahd  Mostar.
Pozivu za učešće se odazvalo 11 udruženja i asocijacija iz BiH, koje u svom programskom opredjeljenju imaju afirmaciju žene i njen aktivizam u društvu. 
Bosanskom sinijom je kao uvodnim sadržajem otvorena manifestacija. Ugođaj je upotpunjen interpretacijom sevdalinki i domišljatom scensko-literarnom nastupu članica Sehare. Nakon svečanog otvorenja uslijedila je prodajna izložba unikatnog  ručnog rada, izrađenog nakita i odjevnih predmeta u avliji Roznamedžijine džamije.

1-sus-bosnjakinja--mostar-04-2012-1

Izložbu rukotvorina i modnu reviju upriličile su  članice grupe ''  vrijedne ruke muslimanke : Sabira Omeragić, Samila Šemić, Azerina Nazdrajić, nakit-Jasmina Hrnjić, slikarsko umijeće-Zahida Bektaš, cvjetni aranžmani – Melina Suljanović, vez na odjevnim predmetima i mahramama- Ajdina Karaga.

 Predstavljena je i knjiga poezije'' Skovana od vremena'' Amire Šabić Langić. Ova pjesikinja se već više od deset godina bori sa posljedicama bolesti multiplaskleroza, koja ju je povremeno držala slabovidnom, bez ravnoteže, čak i 90% slijepom jedan dio vremena. Suptilno,  ali odlučno Amira otvoreno kazuje svoj stav  o ženi, domovini, ljubavi i vjeri kroz poeziju. Njena je namjera kako kaže ostaviti kroz literarni angažman emanet čovjekoljublja i bogobojaznosti, prije svega svojoj djeci, ali i svima onima koji uvažavaju ove vrijednosti.
Tokom susreta Kulturno edukativni centar za ženu Sehara, organizirao je i radionice o temi „Prepoznaj  svoje kvalitete“ i „Šta je potrebno znati da bi se pokrenuo posao“, koju je moderirala doc. dr. Amina Hubana sa ekonomskog fakulteta  Univerziteta Mostra. O  značaju edukacije žene Bošnjakinje i etičkom kodu učesnicama susreta govorile su mr. Selvira Draganović sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu i i mr. Amina Isanović, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Dr. Draganović o temi „Značaj edukacije žene Bošnjakine“ a mr. Amina Isanović o temi „Etički kod bošnjačke intelektualke“. 
Ove godine je prvi put u Mostaru dodijeljena i nagrada „Seharin izbor“. Nagrade je utemeljena za  konkurenciju „Seharin izbor Bošnjakinje intelektualke“. Prema izboru Mostarki u anketi koja je  bila dostupna na  Seharinom portalu i po odluci žirija u satavu : Sabaheta Bijedić- direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, Salem ef Dedović-  glavni imam Medžlisa  Mostar, prof  Lejla Mušić- koordinatorica Centra Sehara i  predstavnica članica Sehare, priznanje je dodijeljeno doc. dr Elviri Ćemalović-Dilberović, prodekanesi za nastavu na Fakultetu humanističkih nauka, Univerziteta Mostar. Priznanje je uručio muftija mostraski hadži Seid ef Smajkić. On je, čestitajući članicama Sehare i pozdravljajući  prisustvo žena iz svih dijelova BiH, spomenuo neprekidnu nit žene podneblja Hercegovine, a posebno Mostara ka otvorenosti duha i kreativnosti, njenom instinktu da u teškim prilikama pronađe prostor za rad i svojim angažmanom osokole i ohrabre sve oko sebe. 
Posljednjeg dana susreta održane su radionice  „Sabur- ravnoteža tijela i duha“  i debata s temom „Da li je moguća međugeneracijaska saradnja“. Prvi susreti  Bošnjakinja u Mostrau okončani su Osnivačkom skupštinom Mreže ženskih bošnjačkih organizacija s posebno naglašenim ciljevima o potreba umrežavanja sličnih udruženja koja djeluju u BiH. Za tu inicijativu su spremne uložiti trud i aktivizam sve organizacije, kroz  usvojeni zajednički program rada .

1-sus-bosnjakinja--mostar-04-2012-2

Do narednih susreta koordiniranim zajedničkim program  udruženja i asocijacije, učesnici ovih susreta, će svojim radom akcentirati tri segmenta djelovanja: Međureligijski dijalog, Bošnjaci kao autohtoni evropski muslimanski narod u BiH i edukacija žene. Od ova tri određena cilja  prvi će biti  realizovan program namijenjen edukaciji  žene , sa zajedničkim sloganom“ življenja-  Dođi, nauči, primjeni“. Program će biti realizovan u više gradova BiH .

Borba za sebe i svoje mjesto u društvu
Dani predviđeni za Prve susrete Bošnjakinja u Mostaru bili su  prilika za upoznavanje, razmjenu iskustava i potrebe odgovora na pitanje  u kojem to mogućem pravcu može ići aktivizam žene kod nas. Ovo je naše druženje bilo više od razgovora, uživanja u izložbi nakita ili drugih rukotvorina. Ovo druženje je i prilika da jedna drugoj damo podršku, jer svaka ima i odveć prilika u kojima  mora uložiti  napora, jer djeluje na više polja. Od nas se očekuje da budemo  dobra majka, supruga, nevjesta, sestra, kćerka, na profesionalnom polju moramo dati više kako bi bila u ravni sa kolegama ukoliko radimo u mješovitoj radnoj sredini. Od nas se traži da budemo svjesne članica društva. Islamska zajednica u BiH nije jasno definirala strategiju kada je u pitanju mjesto i položaj žene. Naše četiri sabornice tek započinju neki proces, malo nas je ili nikako u džematskim odborima, a opet imamo svijesti i potičemo na obavezu prema članstvu u islamskoj zajednici, uvakufljujemo, hizmetimo i gajretimo u našim džematima i džamijama. Ovakvim susretima kakvom smo prisustvovali tokom vikenda u Mostaru, uz  dugogodišnji angažaman muallima medžlisa Kakanj, odličan pristup i rad Asocijacije žena Medžlisa Tuzla, Udruženja građanki Sumeja –Živinice , ima pomaka. Posebno raduje prisustvo na susretima udruženja koje su prepoznale značaj angažmana žene u društvu, a djeluju odnedavno. Takva su udruženje: KC Karneol –Zenica,Vrijedne ruke muslimanke iz  Donjeg  Vakufa, Bedem-Visoko,  Centar Sadika-Bihać.
Žena Bošnjakinja ima  urođenu  mudrosti i umješnost  da nađe izlaz iz teške situacije. Takve prilike su  joj je često nametnute  i ne ostavljaju  previše prostora za djelovanje. Ipak Bošnjakinja treba biti svjesna  da je obdarena sposobnostima, tako da treba  u svoje ime i za svoje mjesto u našoj zajednici i društvu govoriti i izboriti se sama.
Na taj način može doprinijeti prosperitetu i ozdravljenju svoje okoline.

Alma Hadžić