A+ A A-

Mektebsko i školsko takmičenje u Gradačcu

Piše: Nusret ef. Kujraković

U nedjelju, 22.04.2012. godine, u prostorijama osnovne škole „Dr. Safvet-beg Bašagić“ u Gradačcu, održano je mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Na takmičenje je učestvovalo  106 učenika gradačačkih mekteba: 60 na testu općeg znanja, 26 na kiraetu za učenike od 1.do 5.razreda i 20 na kiraetu za učenike od 6.do 8.razreda osnovne škole.

mek-tak-gradca-04-2012-1

U okviru ovog takmičenja, održano je i takmičenje iz islamske vjeronauke za pete razrede osnovnih škola sa područja općine Gradačac. Učestvovalo je svih sedam škola sa po dva učenika. Prigodne nagrade i diplome najuspješnijim učenicima dodijeljene su na prijemu učenika i muallima, koji je priređen u četvrtak 26. 04. 2012. godine  u sali Medžlis IZ Gradačac. Istog dana, načelnik općine Gradačac mr.sc. Fadil Imširović organizirao je prijem učenika u sali Općine i uručio čestitke učenicima, imamima i mektebima.

Rezultati mektebskog takmičenja:

TEST OPĆEG ZNANJA:

1. Hafiza Džafić,  džemat Mediđa Donja;

2. Ibrahimović Esma, džemat Mediđa Donja i Ibraković Merima, džemat Reuf-begova džamija;

3. Hanić Azra, džemat Krčevina, Britvarević Saima, džemat Mediđa Srednja, Ćorić Nasiha, džemat Zelinja Donja i Bristrić Medina, džemat Krčevina; 

KIRAET 1. DO 5. RAZREDA

1. Špijodić Zejd, džemat Reuf-begova džamija;

2. Baturić Halima, džemat Jelovče Selo;

3. Delić Halim, džemat Krčevina. 

KIRAET OD 6. DO 8. RAZREDA

  1. Kukuruz Sumeja, džemat Mionica Centar;
  2. Brkić Emina, džemat Mediđa Donja;
  3. Drndić Mehmed, džemat Bukva.

Rezutati takmičenje iz islamske vjeronauke za pete razrede:

  1. Halilović Elma, škola „Edhem Mulabdić“ u Mediđi Donjoj;
  2. Kujraković Nermina, škola „Dr. Safvet-beg Bašagić“ u Gradačcu i Rabić Belmina, škola „Hamdija Kreševljaković“ u Kamberima;
  3. Omerović Merima, škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ u Srnicama Donjim. 

mek-tak-gradca-04-2012-2

Najuspješniji muallimi na ovogodišnjem takmičenju bili su: hfz. Kemal ef. Mehić, imam u džematu Reuf-begova džamija,  Mehdin ef. Džafić, imam u džematu Mediđa Donja i Vahid ef. Delić, imam u džematu Krčevina, a najuspješniji vjeroučitelji: Hasanbašić Mirza, vjeroučitelj u školi „Edhem Mulabdić“,  Hećimović Nedžida, vjeroučiteljica u školi „Hamdija Kreševljaković“,  Karić Ago, vjeroučitelj u školi „Dr. Safvet-beg Bašagić“ i Moćić Amir, vjeroučitelj u školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“.

Pobjednicima upućujemo čestitke i želimo puno sreće na takmičenju na nivou muftijstva tuzlanskog koje će se održati 06. 05. 2012. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Predstavnici Mežlisa Gradačac biti će: Hafiza Džafić, test općeg znanja, Špijodić Zejd, kiraet 1-5. razred, Kukuruz Sumeja, kiraet 6-8. razred i Halilović Elma, školska islamska vjeronauka.