A+ A A-

Obilježena godišnjica pogibije generala Pašalića

most-gen-pasa-04-2012Obilaskom mjesta pogibije i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, danas je obilježena 14. godišnjica od tragične pogibije Arifa Pašalića, brigadnog generala Armije RBiH i komandanta IV. korpusa Armije RBiH. Brojne delegacije iz javnog i političkog života učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odale su dužno poštovanje rahmetli komandantu.

Prisutnim su s prigodnim sjećanjima na lik i djelo generala Pašalića obratili mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić i ispred Udruženja generala BiH general Jusuf Jašarević. „Ponosan sam na činjenicu da sam poznavao rahmetli Arifa Pašalića koji je bio prepoznatljiv simbol odbrane grada Mostrara. S njim sam podijelio mnogo lijepih trenutaka i teških iskušenja. Biti ovdje nad njegovim mezarom uistinu je danas nelagodno obzirom da se nalazimo u teškom političkom položaju zbog kojeg bi se mi svi, njegovi saborci trebali stidjeti. Pašalić se nije borio za ovakav Mostar u kojem nam se oduzimaju prava jednakopravnosti“, kazao je muftija Smajkić. Govoreći o ulozi generala Pašalića general Jašarević je ponovio ideal borbe za koji se borila Armija Bosne i Hercegovine. „Mi nismo željeli osvetu jer nismo osvetnici , ali željeli smo  zaštitu našeg bića i našeg identiteta, međutim vječito smo izloženi napadima“, ocijenio je Jašarević.

Genral Arif Pašalić rođen je 31. avgusta 1943.g. u selu Janjići kod Zenice. Od 12. aprila 1992. nalazio se na dužnosti vojnog savjetnika Teritorijalne odbrane općinskog štaba Mostar. Postavljen je za komandanta Prve Mostarske brigade a nakon toga i komandanta IV korpusa A R BiH. Za zasluge dodijeljene mu je čin brigadnog generala a obavljao je i niz civilnih funkcija. Tragična smrt zatekla ga je 26. aprila 1998. godine na dužnosti direktora civilne avijacije BiH. 

Hasan Eminović