A+ A A-

„Crvenim“ naslijeđem za „hrabrost muslimana“

irshad-manji-sarajevoIrshad Manji, skandalozna kanadska književnica koja sebe smatra reformistom vjere Islama, povrijedila je osjećaje mnogih muslimana svijeta već prvom objavljenom knjigom, pod nazivom „Nevolje sa Islamom danas“. O samoj knjizi autorica izjavljuje: „Knjiga je provokativnog naziva, zbog kojeg sam od mnogih muslimana dobila prijetnje smrću, ali istovremeno sam dobila i poruke onih koji misle kao ja, a nemaju hrabrosti da to iskažu!“

Sa Irshad Manji kontakt je uspostavila unuka Josipa Broza Tita, Svetlana Broz i pozvala Manjijevu da svoje knjige promoviše, ni manje ni više, nego u Bosni i Hercegovini!?

Povod za ovaj poziv bio je objavljivanje njene druge knjige pod nazivom „Allah, sloboda i ljubav“ u kojoj autorica poziva na „moralnu“ hrabrost, prilikom čega izjavljuje: „Projekat moralna hrabrost koji sam pokrenula na njujorškom fakultetu obučava mlade ljude da govore istinu liderima unutar svojih zajednica.“

U ponedjeljak, 23. 04. 2012. godine, promocija knjige je upriličena u Sarajevu, prilikom čega je promoter Svetlana Broz „dušebrižnički“ kazala: „Manji je na jedan savršeno precizan način prepoznala fenomen nedostatka moralne hrabrosti kod pripadnika njene verske skupine – muslimana širom sveta!“

Osim Svetlane Broz, gostoprimstvo kanadskoj književnici nisu propustili iskazati i gradonačelnik Sarajeva  Alija Behmen i njegov zamjenik Miroslav Živanović. Na press konferenciji, održanoj nakon prijema, zamjenik Živanović je istakao da posjeta Manjijeve doprinosi promociji „građanske hrabrosti, zajedništva, pluralizma i otvorenog dijaloga zbog svega što nam se dogodilo u historiji“.

Povodom ove skandalozne promocije mnogi muslimani, pogotovo Bošnjaci, izražavaju svoje ogorčenje što se Svetlana Broz usudila da, tumačeći Islam na svoj način, promoviše djela koja vrijeđaju njihove osjećaje, pogotovo što to radi pod plaštom „borca za ljudska prava“, pokušavajući vjernike muslimane liječiti svojom terapijom.

Svetlana Broz se ovdje nije zaustavila. Kao predsjednica nevladine organizacije „Gariwo“, uspostavila je saradnju sa Općinom Tuzla i predsjedavajućom Općinskog vijeća Nadom Mladina, te ugovorila promociju Manjine knjige u Tuzli. To je uradila uprkos skandalu kojeg je prije par godina napravila u Tuzli prilikom čega je naudila jednom tuzlanskom vjerskom službeniku.

Promocija je održana u utorak, 24. 04. 2012. godine, u Narodnom pozorištu u Tuzli. Osim Svetlane Broz, promotori su ovoga puta bili i predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Mladina i profesor Besim Spahić koji je na promociji izjavio da je oduševljen duhom i slobodom koji preovladavaju u knjizi, te kazao: „Mi smo ovdje zarobljeni u tri tora. `Ostali´ ne postoje! 500 do 600 hiljada `ostalih´ je u BiH! Ali, političar u BiH može biti samo kao Srbin, Hrvat i Bošnjak. Mi smo svi rasisti, nacisti i segregatori. Negiramo 500.000 ljudi, Bosanaca originalnih!“

O tumačenju islama u djelu „Allah, sloboda i ljubav“ Irshad Manji je za nekoliko medija izjavila: „Svjesna sam da moje tumačenje Allaha i viđenje, jednostavno nije isto kao kod mnogih sa kojima sam odrasla, ali mislim da je jako bitno izražavati građansku podršku kako bi nalazili nove načine islamske duhovnosti, uprkos udarcima koje možemo dobiti za ono što radimo.“

Znamo da su u Tuzli Bošnjaci, od djela muftije Kurta preko Alije Izetbegovića do danas, svjedočili međuvjersku toleranciju i poštivanje susjeda, pa se tim više građani pitaju: kojim to ekstremistima Svetlana Broz, Nada Mladina, Spahić i Manji pokušavaju poslati poruku, kad u Tuzli, i uopće u Bosni i Hercegovini  nema ekstremista o kojima Manjijeva piše. Da li se to Općina Tuzla sprema na progonstvo bošnjaštva sa ovih prostora? Zašto tako olako prihvata uvrede na račun jedne od najbitnijih vrijednosti koja čini bošnjački identitet – vjere Islama?

Irshad Manji se pogotovo „dušebrižnički“ osvrće na „ugroženost“ žene u Islamu, pokazujući ličnim primjerom u čemu bi se sloboda muslimanke trebala ogledati. Postavlja se i pitanje: Kakva bi trebala biti Bošnjakinja, muslimanka koja bi bila „po mjeri“ Nadi Mladini, Svetlani Broz i njihovim istomišljenicima?

Posjetiocima je knjiga bila besplatno dijeljena, što je omogućila Kraljevina Norveška.

Građanima Tuzle, pogotovo većinskim Bošnjacima, nije jasno šta se htjelo postići ovom promocijom, s obzirom na činjenicu da je ovaj narod svoju civiliziranost dokazivao više nego i jedan drugi narod na Balkanu.

Pogotovo im nije jasno: Zašto je Tuzla bila domaćin jedne ovakve manifestacije iza koje su stali politički zvaničnici Općine Tuzla?!

Mersada Nuruddina Agović