A+ A A-

Dva mjeseca zatvora napadaču na imama u Gacku

Okružni sud u Trebinju jučer je na zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca osudio Aleksandra Ćeranića, odbornika SDS-a u Skupštini općine Gacko, zbog napada na glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadeta ef. Bilalića.

nap-na-imama-gacko-2011

Ovo je prva sudska presuda zbog napada na službenike Islamske zajednice i bošnjačke povratnike na području Istočne Hercegovine.„Ova presuda je poruka svima onima koji atakuju na povratnike, vjerske službenike i bogomolje ma gdje oni bili, u Ilijašu ili Gacku, da je pravda ipak dostižna. Ova presuda će doprinijeti tome da se povratnici u Istočnu Hercegovinu osjećaju sigurnije. Zadovoljni smo profesionalnim odnosom koji je pokazala policija i tužilaštvo“, kazao je povodom izricanja presude Sadet ef. Bilalić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko. 

Aleksandar Ćeranić, odbornika SDS-a u Skupštini općine Gacko, je 15. oktobra 2011. godine u večernjim satima nakon izlaska iz kafane napao glavnog imama Medžlisa IZ Gacko, koji se nalazio u svom vozilu. Prvo je vrijeđao imama, a onda ga je pokušao izvući iz vozila.

Sudska presuda vraća nadu da će državni organi profesionalnim odnosom i predanim vršenjem svojih poslova zaštititi temeljna prava Bošnjaka povratnika, službenika i imovine Islamske zajednice.