A+ A A-

Pozicija portala u pluralnosti stavova, ideja i potreba

web-portal-tunjoU vezi objavljivanja preuzetog teksta akademika Muhameda Filipovića na Rijasetovom portalu, uredništvo portala izražava žaljenje i ispričava se predsjedniku Sabora Safetu Softiću zbog mišljenja i komentara o njemu kao osobi i predsjedniku Sabora koji su tom prilikom izneseni, iako taj tekst i komentari ne izražavaju stavove i mišljenja ovoga uredništva.

Rijasetov web portal, iako nije temeljno koncepcijski postavljen da bude portal vijesti i proizvođenja svojih informativnih sadržaja, postaje sve značajniji prostor prezentiranja stavova polemičkog diskursa i problemskog sagledavanja određenih pojava iz različitih perspektiva. Obzirom na tu činjenicu nije rijetkost da određeni sadržaji, autorski ili preuzeti, provociraju različite reakcije i neke ljude zbunjuju uprkos jasnom objašnjenju na portalu da: „Stavovi autora tekstova objavljenih na web portalu www.rijaset.ba ili sadržaji preuzeti iz drugih medija nisu nužno i zvanični stavovi Rijaseta IZ u BiH“.

Dakako, Rijasetov web portal jeste mjesto objavljivanja sadržaja koji imaju zvaničan karakter, sadržaja koji imaju vrijednosno neutralan stav ili isključivo informativan i to je više nego očito iz tih sadržaja. Drugi dio sadržaja jesu autorski ili preuzeti tekstovi u kojima je više nego razumljivo da se očituje autorski stav, ali taj autorski stav nije stav Islamske zajednice, stav uredništva portala, a pogotovu nije stav reisu-l-uleme. Naravno, drugačiji stav i treba da provocira drugačiji pristup i drugačije poglede, jer ako bi svi mislili isto i objavljivali sadržajno i idejno identične stavove dovoljno bi bilo objaviti svega nekoliko tekstova koji će iskazati sve naše stavove i poglede. Ti tekstovi će tada biti predstavnici svih nas i svih naših ideja. Mislimo da takav pristup nije produktivan i da nije prihvatljivo „robotiziranje“ ili „automatiziranje“ ljudske osobnosti i idejne raznolikosti.

Portal treba da ostane mjesto za kritička sagledavanja i polemiziranja oko različitih koncepata, orijentacija i vođenja debata oko neslaganja sa njegovim aktuelnim konceptom i sadržajima. Argumentirana javna debata može biti produktivna. Smatramo da se Islamska zajednica ne treba bojati argumenata i debate o bilo kojem pitanju. Svako treba imati mogućnost da unutar Islamske zajednice iskaže snagu svoga stava i ideje. Uredništvo portala nema namjeru gušiti argumentirane i primjerene rasprave o važnim pitanja za islam i muslimane. Uredništvo portala također cijeni vlastitu slobodu da može objavljivati različite sadržaje bez naredbe ili „pitanja“, pa i onda kada tom prilikom napravi propust.

Uredništvo portala