A+ A A-

Susreti žena Bošnjakinja u džematu Kamp Lintfort

3-susret-bosnjakinja-njem-04-2012Piše: Fatima Ćeman

U subotu, 3. marta 2012. godine u džematu Kamp Lintfort odazvala sam se pozivu udruženja žena ovog džemata koje je organizovalo manifestaciju „Susreti žena Bošnjakinja“.

Sa aerodroma sam se zaputila u prostorije džamije džemata Kamp Lintfort gdje su me dočekale aktivistkinje udruženja: Fata Klanco i Nermina Spahić-Ljevaković. Odatle, nakon kratkog odmora, zaputile smo se u veliku salu Stadhalle Kamp-Lintfort gdje su nas dočekali domaćini i veliki broj žena. Pomislila sam da će nas biti stotinjak, ali sakupile su se naše žene, majke, supruge i sestre iz svih džemata Njemačke, preko šest stotina naših Bošnjakinja iz: Frankfurta, Bonna, Hamburga, Luksemburga, Antverpena iz Belgije i Holandije i iz drugih okolnih džemata i gradova. Sala je bila puna tako da su domaćini morali koristiti inventar obližnjih lokala. Program je počeo sa učenjem odlomka iz Kur`ana kojeg je proučila Irfana Hodžić. Uz najavu programa, Fata Klanco je govorila o aktivnostima ovog udruženja, koje su na zavidnom nivou. Udruženje žena džemata Kamp Lintfort već zaredom nekoliko godina organizuje ove susrete, kao alternativu osmom martu, Danu žena, i puno bi nam prostora zauzelo da se spomenu svi koji su učestvovali u organizaciji ovog druženja, da ih Allah dž.š. nagradi. Udruženje je aktivno i u drugim segmentima: organizuje putovanje za svoje članice na vjerske i kulturne skupove; vjersku obuku za odrasle i članice u kur`anskom pismu i učenju Kur`ana... Već nekoliko godina  održavaju se hatme, organizuje se humanitarna pomoć ugroženim i oboljelim u BiH, a ove večeri je uručeno 1000 € za liječenje oboljelih u BiH (apeli za pomoć) i dr. Najmlađi učenici Bosanske dopunske škole u programu su izveli recital o BiH, koje je veoma dobro pripremila njihova nastavnicu Enisa Jakupović, a onda je ženski hor džemata Kamp Lintfort izveo nekoliko lijepih ilahija.    

Selmina Mašić je proučila još jedan odlomak iz Kur›ana, a nakon njenog nastupa imala sam čast obratiti se cijenjenom skupu na temu: Uloga žene muslimanke u savremenom dobu. Pouka i poruka izlaganja je bila, da muslimanka treba brinuti o sebi, svojoj vjeri, o svojim pravima i obavezama. Treba izgraditi iskren odnos prema Allahu, mužu, djeci, porodici i zajednici. Treba biti supruga i majka, koja će ispunjavati svoje obaveze i propise preuzete od Uzvišenog Allaha, s ljubavlju i čvrstom vjerom i voljom, ali i boriti se za svoja prava koja joj je Uzvišeni Allah zagarantovao kroz propise islama. Također, da žene ne dozvole ni sebi ni svojima da se utope, asimiliraju u savremene, negativne trendove zapada. Da ne zaborave ko su i šta su! Da ne zaborave vjeru u Allaha, svoju vjeru islam, svoju Bosnu, da su muslimanke i Bošnjakinje. Da čuvaju svoju kulturu, svoje porijeklo, svoj bosanski jezik. Da nauče svoju djecu tome, posebno vjeri i  bosanskom jeziku jer nema države bez naroda, a naroda bez jezika. Bilo mi je čast i ljepota obratiti se tolikom skupu naših žena. Skupu su se obratile i  dr. Amra Hodzić i mualima Ajka Čolović-Salman. Preostali dio susreta je protekao u druženju sa džematskom folklornom grupom i uz narodno veselje, uz sevdalinke Hasibe Agić. Program je vodila Zinaida Kardašević. Druženje je nastavljano sutra u nedjelju, 4. marta, u džamijskim prostorijama za žene, džemata Kamp Lintfort, gdje sam se obratila prigodnim predavanjem prisutnim ženama. Poslije predavanja smo razgovarale o aktualnim problemima sa kojima se susreću muslimanke u inozemstvu, na svom poslu i inače u životu. Druženje je trajalo od ikindije do akšam namaza.

Puno lijepih utisaka nosim iz džemata Kamp Lintfort, za mene je to bio poseban doživljaj. Bošnjakinje gdje god žive poznaju se po svojoj gostoljubivosti, u što sam se i sama uvjerila, boraveći tamo među njima. Cijelo vrijeme moga boravka  u sali i džamiji, ni na trenutak nisam osjetila da sam u Njemačkoj, a ne u Bosni. Velika volja i želja za zajedništvom se osjetila u svako izgovorenoj riječi i gestu. Žene Bošnjakinje su ovim skupom pokazale da znaju i mogu očuvati jedinstvo i svoju zajednicu, svoj džemat, jer pomažu je i moralno i materijalno. Molim Uzvišenog Allaha da im u tome pomogne i da ih obilato nagradi. Tamo ima i vjere i Bosne.

Zato se zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo druženje prođe u što boljem redu. Posebno domaćinima.  Posebno bih se zahvalila džematlijama džemata Kamp Lintfort, imamu prof. Mustafi-ef. Klanci, njegovoj hanumi Fati Klanco i drugim aktivistkinjama iz udruženja, te susretljivosti i pomoći glavnog imama i predsjedniku MIZ-e Tešanj, koji su mi omogućili, dolazak i boravak.

(www.preporod.com