A+ A A-

Održana finansijska edukacija za članice Asocijacije žena MIZ Tuzla

U Medžlisu Islamske zajednice Tuzla 17. 4. 2012. godine za članice Asocijacije žena MIZ Tuzla održano je izuzetno korisno predavanje o dvije teme: „Prava, obaveze i zaštita potrošača u finansijskom sektoru” i „Upravljanje kućnim budžetom“. 

Predavanje su održale Mirela Kuduzović i Hata Begić iz Udruženja za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu”. Ovo udruženje je neprofitna nevladina organizacija u službi građana  čiji je cilj osnažiti građane da efikasno upravljaju svojim finansijama  kako bi ostvarili svoja zakonom priznata prava.  

predavanje-zene-tuzla-04-2012

Mirela Kuduzović  na početku predavanja  upoznala je prisutne o potrošačkim  pravima među kojima je istakla  pravo na informiranost, pravo na izbor, pravo da potrošač bude saslušan i zastupan, pravo na naknadu štete i pravo pristupa osnovnim robama i uslugama. Naglasila je da svaki potrošač bez ikakvog ustručavanja  treba da ostvaruje svoja prava, da pri  potpisivanju ugovora obavezno traži pojašnjenje za bilo kakve   nejasnoće, jer  sve finansijske institucije su obavezne da budu na raspolaganju  potrošačima pri ostvarivanju njihovih  zakonom propisanih prava.

O  temi “Upravljanje kućnim budžetom” govorila je Hata Begić koja je vrlo zanimljivim načinom  predavanja predstavila prisutnima najjednostavniji i najrealniji način vođenja kućnog budžeta. Osnova za stabilnu i finansijsku situaciju u svakom domaćinstvu je poznavanje stvarnih troškova, kupovnih navika, usklađivanje potreba sa mogućnostima i planiranje. Veliki broj osoba ne zna gdje im novac odlazi i sve dok ne steknu potpuni  uvid u mjesečne prihode  i rashode imaju poteškoće sa upravljanjem kućnim budžetom. Ukoliko imate ovaj problem  neophodno je da  posjetite neko od udruženja koje vam može dati odgovarajući savjet ili nazovite  besplatnu info liniju Udruženja za odgovorno upravljanje ličnim finansijama

“U plusu” 080/ 020- 256 i vaš problem će uz malo volje i planiranja biti uspješno riješen.

Emina Muratović