A+ A A-

BKZ Kosovo: Podrška muftiji Zukorliću

muftija-zukorlic-predsjenik-srbije-izdPovodom kandidature muftije Muamera Zukorlića na mjesto predsjednika Republike Srbije, pismom podrške oglasila se i Bošnjačka kulturna zajednica Kosova. U ovom pismu se navodi:

Uvaženi muftija,

U najljepšoj tradiciji bošnjačkog naroda je da se svakome ko uz iskren nijet započne neki hairli posao poželi dobro zdravlje i puno uspjeha u radu i prizove Božiji blagoslov, jer krajnji ishod svega što radimo zavisi od Njegove volje. Poštujuću naše običaje, čestitam Vam na hrabroj odluci da se kandidujete na predsjedničkim izborima, duboko vjerujući da vaše poruke mira, jednakosti i bratstva među ljudima neće ostati neprepoznate od strane građana Srbije.

Ono što posebno imponuje je da je u centru Vaše pažnje kao predsjedničkog kandidata, postavljen čovjek sa svim svojim nadanjima, strahovima i stremljenjima. Prostor jugoistočne Evrope koji je (ne)pravedno stigmatiziran kao politički izrazito nestabilno područje gdje  nacionalni, vjerski i ideološki atavizmi presudno utiču na sudbine pojedinaca  vapi za porukom koja vraća nadu u mirniju budućnost. Naše tanko pluralističko iskustvo je pokazalo da ovakvih poruka ne manjka, pogotovu u predizborno vrijeme, ali je njihova kasnija implementacija sa pozicije osvojene vlasti do te mjere manjkava da rijetko koja vladajuća garnitura dočeka kraj mandata bez potpuno urušenog legitimiteta.  Politički realizam, životnost pitanja koje obuhvata vaš predsjednički program i dokazana iskrenost su prijeko potrebna svježina u shvatanju prirode i obnašanju vlasti na ovim prostorima gdje su temelji demokratije još uvijek jako krhki!

Univerzalnošću poruke koju šaljete ni na koji način nije okrnjena njena bošnjačka dimenzija. Naprotiv! Bošnjaci kao narod nikada i nikome u svojoj historiji nisu dali povoda da sumnja u njihovu istinsku posvećenost suživotu, ekumenizmu i toleranciji. Jednako tako polažu puno pravo da se njihovo nacionalno jedinstvo ničim ne dovodi u pitanju, njihova kulturna i civilizacijska posebnost poštuje a njihova politička volja autentično reprezentuje na svim nivoima vlasti. Bošnjaci Kosova će sa posebnom pažnjom iščekivati Vaš izborni rezultat jer regionalnim pomirenjem kao ključnom stavkom Vašeg izbornog programa dobijaju šansu za mnogo čvršće uvezivanje sa Sandžakom i Bosnom i Hercegovinom. 

Imajući sve rečeno u vidu, Vaš izborni rezultat se neće mjeriti (samo) apsolutnim brojkama već prije svega simbolikom koju nosi.  Vaša iskrenost je prijeko potrebno vraćanje časti političkom zanatu u Srbiji i garancija svim njenim građanima da će imati vlast kao servis a ne kao otuđeni centar moći, Vaša briga za običnog čovjeka da će rješavanje njegovog socioekonomsko statusa biti stvarni a ne deklarativni prioritet, a Vaše nepretenciozno predstavljanje islama regiji i Evropi je prilog prevazilaženju isforsiranog civilizacijskog nesporazuma između Zapada i islamskog svijeta. 

Dozvolite mi na kraju da Vam još jednom u svoje lično ime i u ime BKZ Kosova poželim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i mnogo uspjeha na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji, stoji na kraju pisma koje je potpisao prof. dr. Mehmed Meta.