A+ A A-

Sportsko-mektebsko takmičenje u Srebreniku

U nedjelju, 15. aprila 2012 godine upriličena je sama završnica ovogodišnjeg sportskog mektebskog takmičenja. Svečani defile i postrojavanje ekipa počeo je u 08:00 sati, učenjem ašereta i zajedničkim učenjem tekbira. Nakon toga prisutne polaznike i njihove muallime u ime vjersko-prosvjetne službe Medžlisa poselamio je Refik-ef Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, te nakon uvodnih riječi i pojašnjenja vezano za takmičenje, takmičarski dio mektebske lige proglasio otvorenim. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: mali nogomet od 1-4 razreda, mali nogomet od 5-8 razreda i odbojka za polaznice mektebske nastave. Zbog vremenskih nepogoda takmičenje je završeno samo u kategoriji mali nogomet od 5-8 razreda, a za ostale discipline će se organizirati završnica poslije provedenog mektebskog takmičenja: test i kiraet.

tak-srebrenik-mek-sp-04-2012-1

Postrojavanje polaznika mektebske nastave

Sportsko mektebsko takmičenje u Srebreniku je postalo tradicionalno sportsko druženje oko 500 učenika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. Kao i ranijih godina, tako i ove mektebske godine, vjersko-prosvjetna služba Medžlisa Srebrenik je u okviru realizacije planova na polju mektebske nastave, pristupila organizaciji sportskom mektebskom takmičenju u kojoj su se takmičili polaznici mektebske nastave. 

Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe teritorijalno podijeljene. Prva grupa je realizirala prvu fazu takmičenje u subotu na stadionu Duboki Potok. Na osnovu osvojenih bodova u grupnoj fazi u daljnje takmičenje plasirale su se  dvije najbolje ekipe iz grupe Potpeć i Lisovići.  Druga grupa svoje takmičenje sprovela je u nedjelju u sportsko rekreativnom centru u Srebreniku, zbog vremenskih uslova. Nakon što je završen prvi krug, koji je ustvari bio kvalifikacijski, odmah je počeo drugi krug takmičenja, u kome se našlo 10 ekipa.

Prava uzbuđenja počela su kada se počela igrati sama završnica lige, jer je u takmičenju ostalo samo 8 najboljih ekipa. Plasman u drugoj grupi, za igranje polufinalnih utakmica izborile su ekipe Babunovići i Brda.

Prvi polufinalni par je prisutnima priuštio veoma zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, a sastale su se ekipe mekteba Babunovići i Potpeć. Nakon regularnog dijela utakmice rezultat je bio neriješen, te se pristupilo izvođenju penala. Na kraju je ekipa mekteba Potpeć bila uspješnija i pobijedila rezultatom3:2, i tako izborila finale.

U drugoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe mekteba Brda i Lisovići. Ekipa Brda bila je uspješnija i pobijedila rezultatom 4:0, čime su izborili finale. 

Finalna utakmica ponudila je dosta dobrog fudbala. Nakon uzbudljive utakmice ekipa mekteba Potpeća ostala je prisebnija i slavila rezultatom 1:0 uz veliko oduševljenje navijača, polaznika mektebske nastave u Potpeća. 

Tako se mekteb Potpeć okitio titulom pobjednika sportskog mektebskog takmičenja u kategoriji mali nogomet od 6-8 razreda u ovoj godini na području Medžlisa, koju će nadamo se uspješno braniti sljedeće godine.

Nakon odigrane finalne utakmice poredak je bio sljedeći:

1.      Mjesto ekipa džemata Potpeć

2.      Mjesto ekipa džemata Brda

3.      Mjesto ekipa džemata Babunovići

tak-srebrenik-mek-sp-04-2012-2

Pobjedničke ekipe Potpeć, Brda i Babunovići

Bilo je lijepo posmatrati kako polaznici mekteba u horu zajednički uče tekbire i bratski se selame na početku i kraju svake utakmice, što je zasigurno pozitivan rezultat ovakvih susreta polaznika mektebske nastave, a s druge strane i najvrsniji znalci nogometne lopte mogli su uživati u fudbalskom umijeću polaznika mektebske nastave. 

tak-srebrenik-mek-sp-04-2012-3

Odbojka za polaznice mekteba

Nakon svih utakmica ponovo je izvršen svečani defile ekipa te podjela diploma i pehara najboljim koje je ispred Medžlisa uručio glavni imam Refik-ef Hodžić i predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić. Glavni imam je istakao da će se završnica i ostalih disciplina upriličiti nakon sprovedenih aktivnosti mektebskog takmičenja iz testa općeg znanja i kiraeta.

tak-srebrenik-mek-sp-04-2012-4

Glavni imam i predsjednik uručuju diplome i pehare

Polaznicima mektebske nastave želimo puno sportske sreće i uspjeha i da dostojno predstavljaju naš Medžlis. Na kraju zahvaljujemo svim muallimima sa područja Medžlisa Srebrenik koji su se potrudili sa svoje strane da i ovogodišnje sportsko mektebsko takmičenje i ovaj projekat hairli završimo. Molimo Allaha da nagradi imame i muallime i da podari svaki hajr muallimima i polaznicima mekteba. Amin!

Damir-ef Babajić