Logo

Arapska liga pozvala Siriju da provede mirovni plan

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Sa sastanka Arapske lige upućen poziv Damasku da poštuje obaveze iz plana zajedničkog izaslanika Kofija Annana.

Ministarska komisija Arapske lige (AL) podržala je mirovni plan u šest tačaka, koji je izradio međunarodni izaslanik Kofi Annan i pozvala Damask da ga se pridržava.

"Nadamo se da će sirijska vlada reagirati na Annanov plan", rekao je šeik Hamad bin Jassem al-Thani, premijer Katara, tokom razgovora u Dohi u utorak.

"Ne vidimo nikakav napredak u provedbi plana. Ništa se nije promijenilo, osim prihvatanja (plana od Damaska)", rekao je na otvaranju sastanka.

"Implementacija je važnija", dodao je on.

Razgovori u Dohi održavani su u vrijeme kada su posmatrači UN-a u utorak priznali da se suočavaju s "teškim izazovima" kako bi se primijenilo primirje koje je predložio specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

sirija-rat

Prema podacima opozicije, u sukobima je u utorak poginulo pet civila u provincijama Idlibu i Dari.

Apel AL-a

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi, koji je učestvovao u sastanku zajedno sa Annanom, pozvao je na prekid vatre koji će se provoditi "u potpunosti i odmah".

"Annanova misija je politička i za nju će biti potrebno vrijeme", rekao je on. Arapska ministarska komisija, kojom predsjedava Katar, uključuje Saudijsku Arabiju, Oman, Egipat, Sudan, Alžir, Irak i Kuvajt.

EU spremna pomoći

Evropska unija spremna je ponuditi svaku traženu pomoć posmatračima UN-a koji nadgledaju prekid vatre u Siriji, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ona je u Evropskom parlamentu apelirala da se prekinu nasilje i ubijanje u Siriji, u koju su stigli prvi posmatrači UN-a. Oni nadgledaju provođenje mirovnog plana koji je sastavio specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

"Intenzitet nasilja je oslabio, ali to nije dovoljno. Mi svi ponovno najstrožije apeliramo da se prekine sa nasiljem i da se plan Kofija Annana odmah i u potpunosti primijeni", rekla je Ashton.

Jedan diplomatski izvor naveo je da pomoć može doći u vidu opreme, materijalne pomoći, oklopnih vozila, obuke, komunikacija i osoblja.

U Siriju je u nedjelju stigao prvi tim od šest nenaoružanih posmatrača, a narednih dana će ih još doći, tako da će njihov ukupni broj biti 30, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koja je usvojena prošle nedjelje.

Izvor: Al Jazeera

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.