Promo banner

A+ A A-

Ćurčinica se može graditi u savremenom obliku

curcinica-dzamija-izdVelika politička prašina koja se bila podigla prošle godine oko izgradnje u ratu porušene livanjske centralne gradske džamije Ćurčinice, pa se s proljećem ove godine slegla, sve su prilike, definitivno će biti i usisana. Naime, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je svojevremeno dozvolila obnovu Ćurčinice uz interpolaciju savremenih i dodatnih sadržaja, svoju je odluku još jednom potvrdila odbacujući zahtjev općine Livno da preispita odluku o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline džamije Ćurčinice nacionalnim spomenikom.

“Komisija je zaključila da ne postoji osnov za rekonstrukciju ovog vjerskog objekta po njegovom izvornom obliku s obzirom na to da općina Livno nije dostavila nove podatke o izvornom izgledu džamije, pa ostaje na snazi odobrenje za gradnju džamije u savremenom arhitektonskom obliku. Nacionalni spomenik čine mjesto i ostaci džamije Ćurčinice, te su oni isključivo i predmet zaštite. Komisija je dopustila gradnju novog objekta u skladu s potrebama vlasnika, vodeći računa o očuvanju cjeline harema džamije i adekvatnoj prezentaciji sačuvanih nišana. Federalno ministarstvo prostornog uređenja, nakon stručnog mišljenja Komisije, izdalo je odobrenje za građenje ovog vjerskog objekta” izjavila je na konferenciji za novinare 28.marta 2012.godine predsjedavajuća ove Komisije Amra Hadžimuhamedović.

Podsjećamo da je zahtjev spomenutoj Komisiji uputila općina Livno po zaključku OV a na zahtjev udruženja HVO-a koje su tražile zabranu izgradnje Ćurčinice u novim gabaritima zbog čega su potpisivali i peticiju te održavali i mirne proteste sa veoma skromnim odzivom građana. Traženo je i od hrvatskih predstavnika na višim nivoima vlasti da podrže nastojanja udruženja HVO-a o zabrani obnove džamije, a pokrenut je i upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu po ovom pitanju.
Džamiju su srušili ekstremisti HVO-a 24. marta 1994.godine, što ne spore ni predstavnici udruženja HVO-a, niti hrvatski vijećnici u OV Livno, koji umjesto da su inzistirali na otkrivanju i kažnjavanju rušitelja džamije i iznalaženju načina sufinansiranja obnove iste, oni su se iscrpljivali u pokušajima zabrane izgradnje džamije. Sva je sreća da je džamija proglašena nacionalnim spomenikom pod zaštitom države, jer u protivnom, da je ostala pod patronatom općinskih vlasti vjerovatno nikad ne bi dobila dozvolu za obnovu, uprkos činjenici da je predsjednik OV Bošnjak Nijaz Golub iz SDP-a jer predsjedava vijećem koje broji 28 Hrvata i 3 Bošnjaka.
Predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić je izjavio da su zadovoljni najnovijom odlukom Komisije za zaštitu spomenika, te dodao kako samo čekaju naredna sredstva kako bi se radovi na džamiji mogli što prije nastaviti. I glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić je zadovoljan odlukom izjavio da Komisija i nije mogla donijeti drugačiju odluku po pitanju Ćurčinice s obzirom na činjenicu da ozbiljno radi svoj posao od početka. Ovu vijest je saopćio i na posljednjoj martovskoj hutbi potvrdivši da uveliko lobiraju za preostala sredstva za obnovu džamije u koju bi ukupno trebalo uložiti oko 1,5 miliona KM.

Ale Kamber

(www.preporod.com