Promo banner

A+ A A-

Zvornik: Bošnjačka djeca tjerana da farbaju jaja

zvornik-bos-djeca-far-jaja-04-2012Bošnjačka djeca koja pohađaju područnu osnovnu školu u Orahovcu kod Zvornika povodom Vaskrsa natjerana su da na jednom od časova donesu kuhana jaja i da ih farbaju zajedno s đacima srpske nacionalnosti. Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdilo nekoliko roditelja učenika prvog razreda ove škole.

- Moja kćerka Medina nam je rekla da joj je učitelj Vesko Đukanović naredio da svako dijete u školu mora donijeti jedno jaje te da će ih zajedno farbati. Ja sam joj objasnio da to nije običaj muslimana, već tradicija ljudi druge vjere. Pojasnio sam joj i da ona ne mora ispuniti učiteljevu naredbu - ispričao nam je ef. Vehid Muratbegović, jedan od roditelja i imam u džematu Glumina.

Kako saznajemo, još nekoliko bošnjačkih učenika poslušalo je svoje roditelje i odbilo farbanje jaja na nastavi. No, učitelj Đukanović je bio drugačijeg mišljenja te bošnjačkoj djeci kazao kako, ukoliko ne žele farbati jaja, trebaju donijeti kamenje sličnog oblika.

- Kada sam kao roditelj i to odbio, učitelj je moju kćerku i komšijinog sina Zurijeta Pandura Amira udaljio s nastave i natjerao da kamenje traže po ulici ispred škole, izlažući ih tako velikoj opasnosti - kaže zaprepašteni Muratbegović.

Saznavši šta se sve desilo, Zurijet Pandur je nazvao direktoricu škole koja je ponašanje učitelja ocijenila nedopustivim. Ogorčene roditelje pozvala je na sastanak naredne sedmice, na kojem bi trebao biti riješen ovaj problem.

Sve češća diskriminacija

U školi u Orahovcu je inače 20 posto učenika bošnjačke nacionalnosti. Primjeri diskiminacije povratničke populacije u Zvorniku u posljednje vrijeme sve su češći.

(www.avaz.ba)