Promo banner

A+ A A-

Mobilizacija političke scene u Sandžaku i Srbiji

muftija-zukorlic-izdNajava kandidature muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji izazvala je mobilizaciju političke scene u Srbiji. Unatoč onima koji osuđuju samu činjenicu najave kandidiranja, očito je da postoji značajan dio građana koji se identificiraju sa Zukorlićem. O tome svjedoče i brojna pisma podrške.

Pismo podrške predsjedničkom kandidatu Muameru ef. Zukorliću

Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore sa sjedištem u Rožajama, daje punu podršku muftiji sandžačkom Muameru ef. Zukorliću,  predsjedničkom kandidatu na predstojećim  izborima u Republici Srbiji.

Bošnjaci Južnog Sandžaka, ali i cijele Crne Gore, koji podržavaju povezivanje u sve bošnjačke asocijacije i institucije, usmjerene ka unapređivanju jedinstva svih Bošnjaka svijeta, daju bezrezervnu podršku kandidiranju muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorilića na izborima za predsjednika Republike Srbije, uvjereni da se ovim činom Bošnjaci u Sbiji ali i cijelom regionu potvrđuju kao autohton, starosjedilački, balkanski ali i evropski narod, narod mira i zajedništva, tolerancije i prosperiteta, ali i narod sa kojim se u budućnosti mora računati kao respektabilnim političkim faktorom u izgradnji stabilnosti Zapadnog Balkana i šireg regiona.

Kandidiranjem za predsjednika Republike,  muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić pokazuje da su Bošnjaci na ovim prostorima spremni, sposobni i dostojni nositi odgovornost i najvećih državnih funkcija. 

Uvjereni smo da se ovom kandidaturom muftije sandžačkog, Bošnjaci u Rpublici Srbiji dostojanstveno vraćaju na političku scenu okupljeni i ujedinjeni  oko svog duhovnog i vjerskog autoriteta, koji  svojim moralnim, vjerskim i intelektualnim sposobnostima na najbolji način, čuva i podiže ponos i dostojanstvo muslimanskog čovjeka, vraća mu vjeru u snagu Poruke Gospodara svjetova, i daje  nadu da stižu plodovi sabura iz teških godina za nama.

Mi Bošnjaci Južnog Sandžaka, otvorili smo svoja srca i slušamo žubor šehadeta sa sjevera; stojimo na prstima da iznad brda prebacimo poglede i gledamo kako naša braća vode časnu borbu za amanet predaka, za obraz i prag,  svoj življeni i sanjani Sandžak, i svoje sutra.

Mi znamo da vrijeme neće stati, ali već vidimo stanak historije koja se piše jednom od najvećih bitaka sandžačkih Bošnjaka, riječju i kalemom, za živu riječ Gospodara našeg. A kada već dođe sutra, ovo danas će biti učiteljica, majka znanja i lekcija kako se šehadet  živi.

U to se nadamo i Gospodaru se molimo, dovom jetima, koja se ne odbija. 

Predsjednik BKZ CG, Hazbija Kalač    


Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju

U povodu kandidature muftije Muamera ef. Zukorlića za predsjednika Srbije izražavamo, u ime sandžačkih Bošnjaka u Skandinaviji, svoju punu podršku tom činu. Sigurni smo da su autentične vizije i programi sandžačkog muftije obećavajući i prihvatljivi za sve građane Srbije.

U vremenu kad su sve pore društva u dubokoj ekonomskoj, političkoj, moralnoj i svakoj drugoj krizi osoba kakva je sandžački muftija može uticati na opšti pozitivni preobražaj društva.

Ovim činom muftija Zukorlić istovremeno svima predočava spremnost Bošnjaka da učestvuju u izgradnji boljeg i prosperitetnijeg društva.

Predstavništvo Sandžaka za Skandinaviju pružit će svaku vrstu pomoći kandidaturi muftije Zukorlića u uvjerenju da je to u duhu dobrobiti za svo stanovništvo Sandžaka i Srbije.


Zajednica Sandžačke Dijaspore: Potpuna podrška potpunom preporodu

Višedecenijska nebriga vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, ugrožavanje osnovnih prava, ekonomska zapostavljenost, privredna diskriminacija i razni vidovi asimilacije prema Bošnjacima Sandžaka su doveli do toga da danas sandžačka dijaspora broji nekoliko puta više Bošnjaka izvan, nego u samom Sandžaku. Putujući po nekoliko hiljada kilometara glavom bez obzira, tražeći krov nad glavom, platili su previsoku cijenu, u prvom redu zbog nemara država čiji su građani. I pored toga što i danas matične države premanentno okreću leđa i nemaju obzira za probleme dijaspore, uspjeli smo se organizirati u svim zemljama Zapadne Evrope i institucionalno očuvati vezu sa rodnim Sandžakom.

Sa velikim interesovanjem i brigom pratimo sva dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori, vezano za prava Bošnjaka. U nadi da je preporod Srbije i Crne Gore moguć i da su demokratski procesi i zajednička riječ svih naroda na Balkanu neminovni, sa radošću smo primili vijest o kandidaturi muftije Muamera-ef. Zukorlića za predsjednika Republike Srbije. U tom svjetlu, u ime Zajednice sandžačke dijaspore i svoje lično ime, dajem punu podršku odluci muftije Zukorlića da se kandiduje na predstojećim izborima.

Generalni sekretar ZSD, Muzafer Hadžić

Sandžačka biznis asocijacija

U posljednje dvije decenije iako svugdje u svijetu dokazani sandžački biznismeni nemaju priliku svoje kvalitete i ideje realizirati na prostoru Srbije. Svaki njihov pokušaj bio je osujećen od strane vladajućih struktura. A oni koji posluju na tom prostoru, prepušteni sami sebi i potpuno izolirani iz svih javnih poslova, duplo oporezovani, tek preživljavaju.

Dok Srbija, potpuno ekonomski okupirana, svoj finansijski krater popunjava prodajom nacionalnog blaga, kapitalu sandžačkih biznismena nije dozvoljen ulazak niti realne šanse na tržištu kapitala. Svjesni potencijala naših biznismena u zemlji i inostranstvu baš sada kada je privreda potpuno devastirana, a poslovni ambijent prilagođen samo privredno političkim i kriminalnim krugovima, kandidaturu muftije smatramo najpozitivnijom porukom i nadom za uspostavom kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

U tom smislu u ime Sandžačke biznis asocijacije, svih njenih članova i lično ime dajem punu podršku odluci muftije Zukorlića da se kandiduje na predstojećim Predsjedničkim izborima u Srbiji.

Predsjednik, Hako Duljević

Sveopći Sabor Islamske zajednice

Sveopći Sabor Islamske zajednice, na zasjedanju održanom 10. 04. 2012. godine, jednoglasno je donio odluku o podršci kandidaturi muftije Muamer ef. Zukorlića za predsjednika Republike Srbije. Ovoj odluci prethodila je uvodna riječ predsjednika Sabora i izlaganje Muftije u kome je slojevito obrazložio svoju odluku o kandidaturi za predsjednika Republike.

Podrška iz Makedonije

S obzirom na aktualno stanje Bošnjaka u Sandžaku, ali i šire na Balkanu, koje je u fazi profilacije konačnog nacionalnog identiteta, Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji smatra da je kandidatura muftije Muamera Zukorlića za predsjednika u Republici Srbiji u tom kontekstu opravdana i nužna. To je prvenstveno hrabar čin koji napušta komfornu poziciju političkog neangažmana, sve sa ciljem konačne artikulacije pitanja i statusa Bošnjaka u Srbiji. Kandidatura ima svoju duboku simboliku i sama po sebi ona je već proizvela izvjesnu rekonfiguraciju političke scene i klime u Srbiji i Sandžaku.

BKZ u Makedoniji u tom smislu daje javnu podrsku muftiji Zukorliću da na predsjedničkoj kampanji još jedanput potvrdi već svoj dokazani legimitet i dobije podršku bošnjačkog korpusa vezanu za sve njegove dosadašnje aktivnosti. Pored toga BKZ u Makedoniji poziva sve političke subjekte i građane, bez obzira na partijsku pripadnost, da javno, ali i na samim izborima, podrže kandidaturu muftije Zukorlića. Na taj način će glasno dati na znanje široj javnosti, ali i subjektima na međunarodnoj sceni, da su Bošnjaci odlučni da zaštite svoje vitalne nacionalne interese kroz razvoj sopstvenih institucija koji će raditi u različitim domenima: obrazovanje, kultura, ekonomija, vjerska zajednica itd.

BKZ u Makedoniji stoji na stanovištu da su svi projekti vezani za dobrobit države i naroda u toj državi poželjni, ali oni takoder moraju biti garanti nacionalnog razvitka Bošnjaka u Srbiji. Kroz podršku muftiji Zukorliću Bošnjaci će na taj način izraziti konsenzus kada su u pitanju ključni elementi bošnjačkog političkog angažmana.

Predsjednik BKZ-M, prof. Džemil Bektović

Podrška iz Beča

Činjenica je da sandzački Bošnjaci kako u Sandžaku tako i u dijaspori nemaju većeg autoriteta od muftije Zukorlića koji je svojim devetnaestogodišnjim angažmanom pokazao ozbiljnost i brigu za bošnjački narod i općenito za sve koji žive u Sandzaku i šire. 

Sandzački Bošnjaci koji žive u dijaspori od samog početka daju nesebičnu podršku Islamskoj zajednici i ostalim institucijama kojim rukovodi muftija.

Srbiji su potrebni novi, originalni programi koji će se izdići iznad stranačkih interesa i koji će donijeti opće dobro svima koji u njoj žive.

Ubjeđeni smo da će objektivni i nepristrasni glasači kako Bošnjaci tako i Srbi i ostali koji žive u Srbiji prepoznati originalnost i veliko dobro u programu kojeg promoviše muftija i da će mu dati podršku 6. maja na dan izbora.

Oni koji žive u Srbiji imali su prilike da posmatraju i analiziraju dugogodišnje aktivnosti muftije Zukorlića i da vide fascinantne rezultate koje je postigao sa svojim saradnicima. Nadamo se da će se stanovnici Srbije kandidaturom muftije za predsjednika republike Srbije još bliže upoznati sa jako korisnim programima koji nude opće dobro svima.

U tom smislu u ime ZSD-e, kao i u svoje lično ime dajem podršku odluci muftije da se kandiduje za predsjednika republike Srbije.

Predsjednik ZSD, Mithat Mujović

Pismo podrške uvaženom muftiji ef. Muameru Zukorliću

Podrška iz Brisela

U ovoj burnoj borbi koju mi Bošnjaci u svijetu vodimo da bi sačuvali trunku svoje nacionalne svijesti, Vaša odluka da se kandidujete za predsjednika Srbije i da pomognete srbijanskom narodu pokazuje pravo viteštvo.

Vaš nijet i želja, pomoći sebi i komšijama svojim je rezultat mukotrpnog rada naših roditelja koji su uvijek lebdili nad nama i svakodnevno nas učili kako poštovati sebe i druge.

Zahvaljujući Vama uvaženi muftija, dijaspora nikada nije bila ujedinjenija i jača i želja nam je da tu blagodat prenesete i na narode naših krajeva gdje je politika i čestitost u političarima zakazala.

Mi Bošnjaci Belgije dajemo vam bezrezervnu podršku u kandidovanju za predsjednika Republike Srbije na slijedećim izborima i očekujemo Vas kao takvog ubrzo u Evropskom parlamentu kao neizmjerivo zaslužnog borca plemenitih vrijednosti.

U ime odbora BKZ Belgije, predsjednik Ćeman Nedžad.