A+ A A-

Vakufska direkcija: Nastavljene posjete medžlisima

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, predstavnici Vakufske direkcije u sastavu: mr. Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović, dipl. pravnik, je 10.04.2012. godine, boravila u radnoj posjeti Medžlisu IZ Cazin i 11.04.2012. godine u radnoj posjeti Medžlisu IZ Bihać.

Direktor Vakufske direkcije je također, 10.04.2012. godine, prisustvovao svečanosti koja je upriličena u povodu Danu škole-medrese Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu kojom prilikom je održao prigodan govor.

 vd-bih-caz-04-2012-1

Predmet radnih posjeta bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području medžlisa IZ Cazin i Bihać, kao i identifikacija, popis, unaprijeđenje vakufske imovine, i dr. U cilju sprovedbe projekta jedinstvene baze podataka vakufskih nekretnina u BiH predstavnici Vakufske direkcije su dali stručne savjete te ukazali na obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi iste mogli unijeti u bazu. Prilikom posjete data su stručna mišljenja i savjeti u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom. Također se razgovaralo o nacionaliziranoj vakufskoj imovini, koja se nalazi na području ova dva medžlisa te prikupljanju dokumentacije za nacionaliziranu vakufsku imovinu. Predstavnici Vakufske direkcije su rukovodstvima medžlisa naglasili da pokušaju kod lokalnih vlasti izdejstvovati povrat nacionalizirane vakufske imovine po principu privremeni povrat do donošenja Zakona o restituciji.

Prilikom sastanaka razgovaralo se i o primjeni Pravila o izdavanju vakufskih stanova i kuća za potrebe imama i drugih uposlenika u organima Islamske zajednice i tom prilikom date su dodatne instrukcije i objašnjenja kada su u pitanju ova Pravila.

Osim navedenog sa predstavnicima medžlisa se razgovaralo o konkretnim predmetima koji se odnose na upravljanje vakufskom imovinom i načinima rješavanja sporova i problema koji se odnose na uzurpaciju, izdavanje vakufa u zakup, korištenje, uvakufljenje i dr.

 vd-bih-caz-04-2012-2

Predstavnici Vakufske direkcije su također održali radni sastanak sa mutevelijama vakufa i predsjednicima džematskih odbora medžlisa IZ Cazin i Bihać i tom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice, nakon čega su uslijedila pitanja i razgovori vezani za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom.

Pitanja koja su postavljali prisutni odnosila su se uglavnom na probleme oko upravljanja i iskorištavanja vakufa.

Međutim, veliki broj pitanja odnosila su se na upravljanje mezarjima i nepostojanje jednoobraznosti niti Pravila na najvišem nivou koja uređuju pitanje upravljanja mezarjima.

Naročito su izraziti problemi oko nadgrobnih nišana, samog izgleda mezara i obilježja, te se nametnula potreba rješavanja ovog pitanja na najvišem nivou.

vd-bih-caz-04-2012-3

U toku razgovora donesen je zaključak da se na nivou medžlisa formira komisija koja će raditi na identifikaciji svih vakufa i uknjižbi onih vakufa koji nisu uknjiženi kao imovina Islamske zajednice u BiH. Kada je u pitanju uknjižba imovine ovdje je naročito naglašena potreba uknjižbe i uplanjenja svih džamija i imamskih kuća koje nisu uplanjene a ovakvi slučajevi su evidentni na području oba medžlisa.

Vakufska direkcija će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima posjeta medžlisima IZ u BiH u cilju sagledavanja trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine.