A+ A A-

Obilježen Dan Armije BiH u Mostaru

Bila je to prilika da heroji uđu u legendu

U prisustvu brojnih građana grada Mostara, učesnika odbrambeno oslobodilačkog rata, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, te učenika osnovnih škola koje nastavu pohađaju po federalnom nastavnom planu i programu polaganjem cvijeća i učenjem fatihe danas je na mostarskim šehitlucima obilježena dvadeseta godišnjica osnivanja Armije BiH u Mostaru. 

dan-armije-mostar-2012-1

Prigodnim govorom okupljenima se obratio Esad Humo, penzionisani pukovnik Armije BiH i jedna od komandanata 41 slavne mostarske brigade. Evocirajući uspomene na događaje s početka agresije na grad Mostar Humo je podsjetio na činejnice kako su  brojne  patriote, ljudi iz naroda, naši sugrađani, naši roditelji, rođaci, djedovi i pradjedovi ginuli u svim mogućim ratovima u Bosni, i oko Bosne, u prošlom i u pretprošlom ratu, i u ratu prije pretprošlog, u 20 i u 19 stoljeću i ko zna koliko daleko unazad u historiju i ko zna za čije ciljeve i interese. „I zato stvaranje Armije Bosne i Hercegovine 15. aprila 1992.g., sigurno je jedna od najkrupnijih istorijskih činjenica na ovim prostorima, ne samo u posljednjih nekoliko decenija nego u cijeloj istoriji Bosne i Bošnjaka“, ocijenio je Humo. On je dalje konstatirao kako  danas sigurno ne bi postojala Bosna i Hercegovina, kako danas sigurno ne bi postojali Bošnjaci da nije stvorena Armija RBiH. „Do danas bi smo bili smaknuti na stratištima i logorima, do danas bi smo bili raseljeni i asimilirani i nepoželjni u svojoj domovini“, kazao je okupljenim saborcima komandant Humo. 

Ocjenjujući ulogu i značaj A R BiH Humo je istako kao je to priča o svima nama priča koja se mora pričati svaki dan. „To je priča koja živi sa nama i koja je dio nas u to vrijeme, svi smo imali priliku da se dokažemo i pokažemo jer krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu nije trajala nekoliko dana“, kazao je Humo. On je u daljem prisjećanju na to sudbonosno vrijeme prepričao stavove  jednog od slavnih komandanata IV Korpusa kako je to ujedno i priča o dvostrukoj agresiji, agresija sa istoka i zapada, koja je trajala godinama. „Bila je to prilika za svakoga: za heroje da uđu u legendu, za kukavice da očeliče, za neopredijeljene i bezlične da se opredijele, za zalutale da pronađu put, za uspavane da se probude, i svi smo, na ovaj ili onaj način, pokazali svoje pravo lice, svoju ćud, svi smo pokazali svoj pravi karakter“, Humo se prisjetio stavova jednog od preživjelih slavnih komandanta.

dan-armije-mostar-2012-2

Ističući lični i ponos bivših boraca A R BiH u svom govoru Humo se osvrnuo i na trenutačne političko-društvene okolnosti.  „ Danas oružje šuti, šuti ono vojno, ono ratno, ali vode se teške bitke svuda oko nas i danas se čuju ratne trube i danas je ugrožena Bosna, ugrožen je Mostar, unesrećeni su Stolac, Gacko i Nevesinje. Vodi se ekonomski rat, politički rat, medijski rat. Rat se vodi u drugim oblicima i na drugim poljima. Danas su neki drugi borci na frontu. Već je više od 15 godina da su preuzeli teško breme i veliku odgovornost, breme koje im se često učini i slatko i slasno, ali i za to breme treba snaga i hrabrost. Nekad se čini da nas namjerno guraju na margine društva, nekad se čini da se stide i nas i naše borbe. I zato neka nose teret historijske obaveze oprezno i odgovorno jer projekat nije završen. Historija i budućnost naroda još i danas se gradi jer svaki pogrešan korak skupo še nas stajati“, zaključio je Humo.  

Na kraju svečanosti cvijeće su položile broje delegacije iz javnog i političkog života grada Mostara, među kojima su bili i predstavnici Oružanih snaga BiH i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

H.E.