Promo banner

A+ A A-

Održana II Konferencija redakcija listova učenika medresa u BiH

U periodu od 6. do 7. aprila 2012. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli organizovana je 2. Konferencija redakcija listova učenika medresa u BiH. Domaćin druge konferencije je bila redakcija lista 'Misak'. Konferenciji su prisustvovali predstavnici redakcija listova: 'Nedžm' (Elči ibrahim-pašina medresa u Travniku), 'Zemzem' (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu), 'Mimar' (Karađoz-begova medresa u Mostaru), 'Šahid' (Medresa Osman ef. Redžović u Visokom), te domaćini, članovi redakcije lista 'Misak'. Predstavnici redakcije lista 'Asr' (Medresa Džemaluddin Čaušević u Cazinu) zbog opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati navedenoj.

konf-ucenika-med-04-2012-2 

Za predsjedavajućeg 2. Konferencije izabran je Mustafa Mehuljić, urednik lista 'Misak'. Uvodni dio 2. Konferencije je održan u periodu od 09:00 do 10:00 sati, na kojem su redakcije predstavile aktivnosti od održavanja 1. sjednice Konferencije.

Poslije uvodnog uslijedio je radni dio Konferencije. Sjednica Konferencije je počela u 10:15, a završila u 12:00 sati.

Na drugoj Konferenciji usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Konferencije, s ciljem da Konferencija bude što funkcionalnija. Donesen je zaključak da se na 3. Konferenciju pozovu i redakcije listova učenika medresa iz regiona. Do organizovanja treće Konferencije moraju se pripremiti akti kojima se definiše položaj redakcija listova učenika medresa iz regiona, ali i redefiniše status Konferencije redakcija listova učenika medresa u BiH, jer time će projekat Konferencije dobiti regionalni karakter.

Usvojen je i Pravilnik o izboru sekretara redakcije lista učenika Medrese u BiH, kojim se tačno definiše način izbora, dužnosti, kao i minimalni uvjeti koji se moraju obezbjediti sekretarima za njihov rad, ciljem da saradnja među redakcijama bude što uspješnija. Usvojen je zaključak da redakcije listova medresa u Bosni i Hercegovini do treće Konferencije usvoje Pravilnike o izboru glavnog urednika i zamjenika urednika lista učenika Medrese, te iste predstave na Konferenciji kojoj će domaćin biti Medresa Džemaluddin Čaušević u Cazinu.

konf-ucenika-med-04-2012-1

Na Konferenciji je razmatrano realizovanje zaključaka sa prethodne, sa zaključkom da su isti u značajnoj mjeri realizovani.

Prva sjednica Konferencije

Na inicijativu redakcije lista 'Zemzem', u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u periodu od 16. do 18. decembra 2011. godine, održana je prva Konferencija, kojoj su prisustvovali predstavnici redakcija listova učenika medresa u BiH.

Inicijativu redakcije lista 'Zemzem' (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu) za pokretanje Konferencije su podržale redakcije listova: 'Misak' (Behram-begova medresa u Tuzli), 'Asr' (Medresa Džemaluddin Čaušević u Cazinu), 'Nedžm' (Elči ibrahim-pašina medresa u Travniku), 'Mimar' (Karađoz-begova medresa u Mostaru) i 'Šahid' (Medresa Osman ef. Redžović u Visokom).

Na 1. Konferenciji usvojen je Poslovnik o radu Konferencije redakcija listova učenika medresa u BiH,  analizirana dotadašnja saradnja redakcija i dogovoreno poboljšanje iste u narednom periodu, te je razgovarano o aktivnostima redakcija. Glavni urednik 'Zemzema', lista učenika medrese domaćina 1. Konferencije, Haris Magrdžija, izabran je za predsjedavajućeg 1. Konferencije redakcija listova učenika medresa u BiH.

Podrška reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića, ideji Konferencije

Reisu-l-ulema IZ u BiH, dr. Mustafa ef. Cerić je u povodu 45. godina izdavanja 'Zemzema', redakciji poslao pismo u kojem je između piše: “Također želim pohvaliti redakciju 'Zemzema' za organizaciju 1. Konferencije redakcija listova učenika medresa u BiH, kojoj su pored redakcije medrese domaćina prisustvovali i predstavnici redakcija listova učenika: „Behram-begove medrese“ Tuzla, Medrese „Džemaluddin ef. Čaušević“ Cazin, „Elči Ibrahim-pašine medrese“ Travnik, „Karađoz-begove medrese“ Mostar kao i Medrese „Osman ef. Redžović“ Visoko. Smatram da je to vrlo konstruktivna ideja koju dalje treba nastaviti i razvijati“.