A+ A A-

Prijedor: U Puharskoj novih sedam učača Kur'ana

U nedjelju, 01.04.2012.god. u džamiji u džematu Donja Puharska pred prisutnim džematlijama i članovima porodica, grupa žena odraslije starosne dobi, proučila je Kur'anske ajete posljednjih sura časnog Kur'ana  i time na simboličan način hatmenom dovom  na proučeni Ku'ran označile  kraj njihove obuke u Kur'anskom  pismu. Svojim interesvovanjem a posebno zahvaljujući svojoj učiteljici, vrijednoj hodžinici ovoga džemata, Fadili Hadžirušidović, Prijedor je obogaćen sa sedam novih učača časnog Kur'ana.

hatme-prijedor-04-2012-1

Ovo je druga grupa odraslih učenica vrijedne Fadile hanume. Škola za ovu grupu žena počela je prije tačno godinu dana. Po priči ovih sedam hanuma, hadži Rife Merdanović, Namke Muherine, Melihe Blažević, Fatime Hrnčić, Midhete Delkić, Jasmine Gluhić i Rejhane Karabašić neumorna Fadila hanuma bi nakon svakog časa i naučenog harfa ispričala  pokoju poučnu priču i istakla važnost druženja uz Kur'an. Uz osmijeh, kafu  i kolače dočekivala bi svoje učenice i bodrila ih kada god su naišle na poteškoće čime će protekla godina ostati upamćena kao godina prelijepih trenutaka druženja koja se završila danom  koji ih je učinio najsretnijima na svijetu. Često su pomišljale da neće uspjeti, ali ljubazni osmjeh i topla riječ njihove vrijedne muallime nije dao da odustanu od svojih nakana. Sevape od proučenog su uz dovu Allahu dž.š. poklonjeni rahmetlijama  iz porodica svršenica  ove male ali velike škole, te svim šehidima Bosne.

Svecanost hatma dove uljepšana je i milozvučnim glasovima mektebske djece džemaata Donja Puharska koja također svoja znanja i vještine zahvaljuju strpljivosti svoje muallime, koja bez trunke teškoće odvaja svoje dragocjeno vrijeme na njihovoj edukaciji pomažući svoga supruga Merzuka efendiju. Po završetku svečanosti svi prisutni su počašćeni kolačima koje su ove vrijedne hanuma za ovu priliku same napravile.

O Fadili hanumi Hadžirušidović

Hadži Fadila hanuma Hadžirušidović je rođena u imamskoj porodici rahmetli Redže efendije Bektaša  inšaAllah šehida, koji je svoj život dao za odbranu Bosne i Hercegovine. Završila je Islamsku pedagošku akademiju u Zenici i supruga je glavnog imama Medžlisa IZ  Prijedor profesora hadži Merzuka ef.Hadžirušidovića  s kojim ima dvoje djece. Krase je skromnost i predanost  Islamu i neumornost  u radu na edukaciji djece u džemaatu  Donja Puharska. Velika je podrška svom suprugu a rezultat toga je veliki broj izuzetno obrazovanih dječaka i djevojčica. Porodica iz koje potiče je čuvena po svojoj predanosti Kur'anu. Fadila hanuma je sestra kurra' hafiza profesora Fadila Bektaša.  Prošle godine, u holu  Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, proučena je hafiska dova novim hafizama, njegovim kćerkama Bektaš Fatimi, učenici prvog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese i njenoj sestri Bektaš Aiši, učenici šestog razreda osnovne škole. Njihov brat Ahmed je također hafiz, a najmlađa sestra Merjem, učenica drugog razreda osnovne škole također uči hifz. Zanimljivo je da je i supruga hafiza Bektaša Džemila hanuma također hafiz te da je ovo porodica koja ima 5 hafiza na što je Fadila hanuma jako ponosna.

hatme-prijedor-04-2012-2

Čestitamo  hadži Rifi, Namki, Melihi, Fatimi, Midheti, Jasmini i Rejhani  a  posebno čestitamo  Fadili hanumi. Neka ih Allah dž.š. obilato nagradi a  našoj Fadila hanumi podari mnogo zdravlja i bereketa te još mnogo godina rada i ovakvih grupa.

(www.mojprijedor.com)