Promo banner

A+ A A-

Veliki bošnjački festival u džematu Deer Park u Australiji

U subotu i nedjelju, 24. i 25. marta 2012. godine u organizaciji Džematskog Odbora i džemata “Deer Park“ u Melbournu održan je četvrti po redu Tradicionalni Multikulturalni Bošnjački Festival, koji je u toku ova dva dana okupio veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja koji žive i rade ovdje u ovoj dalekoj zemlji Australiji a koji nisu zaboravili na sve ono što nas krasi kao jedan autohtoni narod sa veoma bogatom kulturnom baštinom.

Festival je zaista ponudio jedan veoma bogat,  raznovrstan i nada sve interesantan program koji je imao  vjerski sadržaj ali i sadržaj iz oblasti kulture, tradicije i običaja ne samo našeg naroda nego i naroda Turske.  Uz ovaj prelijepi program ovoj našoj manifestaciji nazočili su i brojni gosti i zvanice koji su svakako svojim dolaskom i obraćanjima  učinili Festival još više značajnijim i edukativnijim. A da je ovo postala jedna od onih manifestacija u džematu koja je veoma ozbiljna govori podatak da je zaista u toku ova dva dana bilo prisutno i nekoliko hiljada Bošnjaka na jednom mjestu, a ima li ljepšeg mjesta za sakupljanje našeg naroda od naših Islamskih Centara odnosno naših džamija.

festival-australija-03-2012

Vjerski dio programa je obilježio prvi dan ove naše manifestacije, a u sklopu ovog dijela programa proučen je poslije podne namaza mevludi šerif sa prelijepim ilahijama u izvedbi hora džemata „Deer Park“ i hora džemata „ Noble Park“ . Nakon što je imam džemata Muhamed ef. poselamio sve prisutne i izrazio srdačnu dobrodošlicu svima koji su svojim dolaskom podržali ovu Manifestaciju, džematu se u ime Mešihata IZ u Australiji obratio predsjednik Mešihata prof. Jasmin ef. Bekrić koji  se zahvalio na pozivu i ukazao je na značaj i emanet koji nosi mlada generacija u ovoj zemlji u kojoj žive Bošnjaci, sa posebnim osvrtom na vrijednost onih koji su vezani za Islam i džemat, jer je to od Boga najveća nagrada.  Nakon dove nastavljeno je druženje svih prisutnih u krugu našeg Islamskog Centra uz bogatu trpezu gdje su prisutni mogli kupiti ćevape, pečenje, kahvu, kolač , dakle sve ono što su pripremili vrijedni članovi Džematskog Odbora i džematlije našeg džemata.

Drugi dan Festivala,  program je bio više kulturno-umjetničkog  karaktera u kome su se predstavili horovi, kulturno umjetnička društva, folklori kao i pojedinci u izvođenju ilahija i kasida i izvođenju naše tradicionalne bošnjačke pjesme – sevdalinke.  Ovaj dio programa započeo je odlomkom iz Kur'ana koji je proučio Reuf ef. Mezit a također,  vrijedi spomenuti prekrasne nastupe hora džemata „ Deer Park“ koji je pored izvedbe jedne ilahije uspješno pratio i dvije ilahije poznatog našeg umjetnika Esada Purića koji je došao iz Amerike u Australiju i evo uzeo učešće na ovom našem festivalu na čemu mu se posebno zahvaljujemo. U ovom oficijelnom dijelu programa nastupili su i hor „Behar“ sa četiri prelijepe sevdalinke kao i naš Kadir Đulović otpjevavši pjesmu uz naš bosanski najstariji muzički instrument – saz. Posebnu pažnju su izazvale turska folklorna grupa sa svojom neobičnom izvedbom koju je većina prisutni imala priliku prvi put da vidi, ka i folklorna grupa KUD „Dukat“ predstavivši tri grupe ovog našeg folklora od onih najmlađih do onih najstariji u grupi. Sve prisutne koji su pratili ovaj dio prekrasnog programa ispred džemata su poselamili Predsjednik džematskog Odbora gosp. Zilhad Djonlagić kao i imam džemata Muhaamed ef. Đidić, a u toku programa obratili su se i naši Uvaženi gosti Imami Jasmin ef. Bekrić-Imam džemata u Sydneyu i predsjednik Mešihata IZ u Australiji,  i mr. h. Ibrahim ef. Omerdić –imam džemata Noble Park u Melbournu, predsjednica Vjeća BH Organizacija za Australiju gđa Senada Softić-Telalović, gosp. Mete Temurčin- predstavnik Općine Brimbank i Predsjednik Selimiya Fondation gosp. Ali Gunger. Ovaj dio programa su na bosanskom i engleskom jeziku bez i jedne greške,  vodile naše dvije mlade i perspektivne djevojke Medina Hajdarević i Irma Ekić, a ovaj dio programa smo završili prelijepom ilahijom u izvedbi gosp. Omera Badnjevića i dovom Ibrahim ef. Omerdića.

U nastavku programa prelijepim sevdalinkama su se predstavili gosp. Muhamed Muki-Gredelj, gosp. Reuf Feković i gosp. Esad Purić uz muzičku pratnju gosp. Paše Šehića i ozvučenjem  grupe Romantik sa kojim je rukovodio dva dana Senahid.

Svi prisutni na Festivalu, a bilo ih je sigurno nekoliko hiljada,  nisu krili oduševljenje  i zadovoljstvo za sve ono i što su vidjeli i doživjeli u ova dva dana našeg druženja, a vidjelo se mnogo toga lijepog i onog što je zaista nama Bošnjacima i najpotrebnije ovdje a to je vidjeli smo jedni druge, družili se, razmijenili iskustva i mišljenja napunili svoje duše onim bez čega mi ne možemo a to su naše vrijednosti i svakako primijetili smo i veliki broj naše omladine koja je svojim dolaskom podržala ovu našu manifestaciju, a to i jeste cilj da se družimo i da se  i na ovaj način naša omladina upoznaje, jer ako bi uspjeli sačuvati našu omladinu mi smo sretni i uspjeli smo u našim životima bez obzira gdje živimo, a posebno ovdje u ovoj drugoj našoj domovini Australiji koja je zaista daleko od naše prve domovine Bosne i Hercegovine.

Pored prelijepog programa svih naših navedenih učesnika kojima se najiskrenije zahvaljujemo na svemu što su nam pružili, moramo istaći i pohvaliti besprijekornu organizaciju ovog velikog događaja u našem džematu od strane Džematskog Odbora našeg džemata na čelu sa predsjednikom odbora gosp. Zilhadom Djonlagićem a uz pomoć velikog broja džematlija koji su se dobrovoljno i u ime Allaha dž.š. stavili na raspolaganje Odboru da bi pomogli što uspješnijoj organizaciji ovog četvrtog po redu Multikulturalnog Bošnjačkog Festivala u džematu „ Deer Park“ u Melbournu.

Od srca i najiskrenije se svima zahvaljujemo na pomoći, podršci i dolasku na ovu našu zajedničku Manifestaciju za koju se nadamo da će ako Bog da, u budućnosti  okupiti još više Bošnjaka na jednom mjestu i to na najljepšem mjestu .   

Molimo Allaha dž.š. da sve učesnike u programu, one koji su radili i pomogli u organizaciji i sve one koji su svojim dolaskom podržali ovaj Bošnjački Festival, nagradi Svojom nagradom i na ovom i na Budućem svijetu.

Upućujemo Bogu dovu ako smo šta pogriješili da na se smiluje i da nam oprosti. Amin!

Press služba džemata “Deer Park“ 

  • 0101