Promo banner

A+ A A-

Sirijsko primirje pod znakom pitanja

rat-sirijaU Siriji treba stupiti na snagu mirovni plan specijalnog izaslanika Kofija Anana. Prvi korak je obustava borbi i povlačenje vojnika iz gradova. Međutim, nema znakova da će predsjednik Asad ispuniti dato obećanje.

Umjesto povlačenja sirijske armije iz naseljenih područja u zemlji se i dalje odvijaju žestoke borbe i vojne akcije. Predstavnici opozicije i aktivisti na zaštiti ljudskih prava izvještavaju o novim žestokim borbama u kojim je život izgubio veliki broj ljudi. Posebno velike osude izazvala je pucnjava sa sirijske strane na izbjeglički logor u Turskoj. Prema navodima iz Turske u tim napadima povrijeđeno je više Sirijaca i Turaka. Turska vlada je oštro upozorila sirijski režim da prestane sa daljim napadima. „Turska će reagirati odgovarajućim mjerama,“ saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki Mun pozvao je još jednom sirijsko vodstvo da hitno obustavi sve vojne operacije protiv civilnog stanovništva. „Predsjednik Bašar al Asad mora ispuniti obaveze koje je preuzeo u razgovoru sa posebni izaslanikom UN-a Kofijem Ananom,“ rekao je Ban Ki Mun. On je također rekao kako plan o uvođenju primirja, koje je podržalo Vijeće sigurnosti UN-a, mora biti proveden bez uvjetovanja. Na data obećanja podsjetile su i Rusija i Kina.

"Kina zahtijeva od sirijske Vlade i opozicije da se pridržavaju dogovorenog primirja i povlačenja trupa kako bi se smanjile napetosti i kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći," saopćio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Taktički manevar?

Prema navodima Kofija Anana sirijski predsjednik Asad je dao obećanje da će počevši od jutarnjih sati u utorak početi sa povlačenjem trupa iz naseljenih područja da bi u roku od 48 sati moglo stupiti na snagu primirje. Međutim Vlada u Damasku je tokom vikenda postavila uvjete za povlačenje navodeći da će to učiniti tek nakon što dobije pismene garancije od opozicije da će odustati od nasilja. Opozicija je međutim odbila ovakvu mogućnost i navela da su ovi uvjeti taktički manevar Bašara al Asada.

Zapad strahuje da je Asad vrijeme tokom pregovora sa Ananom iskoristio da bi protjerao pobunjenike iz njihovih uporišta. Human Rights Watch je saopćio da je režim u provincijama Idlib i Homs proveo brojna pogubljenja. Među žrtvama su, prema navodima ove organizacije, i žene i djeca. Od početka sukoba u Siriji je, prema navodima UN-a, život izgubilo više od 9000 ljudi.

(www.dw-world.de)