A+ A A-

Kairo: Studenti iz BiH kod šejha Džemala Kutba

Dana, 05.04.2012. godine uz prigodno putovanja rijekom Nil,bosanskohercegovački studenti sa El-Azhar i Kairskog univerziteta, članovi Asocijacije studenata BiH u Egiptu su se sastali sa uvaženim šejhom Džemalom Kutbom, bivšim predsjednikom Odbornog vijeća za fetve na El-Azharu i tom prilikom mu uručili zahvalnicu ispred Asocijacije bh studenata u Egiptu, kao  vidu pažnje, zahvale za djela ovog plemenitog prijatelja naše domovine BiH.

bh-stud-kairo-dzemal-kutb-04-2012

Tokom agresije na Bosni i Hercegovinu pod palicom srpskog okupatora, oblaci nasilja su se nadvili nad tadašnjim parčetom zemlje u centru Evrope. U to vrijeme u arapskom svijetu je bilo ljudi, institucija koje nisu mogle samo tako lahko gledati šta se dešava sa jednim narodom, koji je trebao nestati. Iz prijateljske nam domovine Egipta u to vrijeme,  državni muftija  Džadul-hak, rahimehullah, tačnije 1992. godine šalje uvaženog šejha Džemala Kutba kao izaslanika ispred institucije El-Azhara da uvidi trenutačno stanje naroda u BiH. Šejh je u Bosni boravi0 četrnaest dana, te obišao četiri grada između ostalog i Srebrenicu. U povratku je prokomentarisao poznatu izreku Muhameda Abduhu-a koji je rekao: "Bio sam na Zapadu i vidio sam islam bez muslimana, i vratio sam se na Istok i vidio muslimane bez islama", na što je rekao šejh Džemal: "Ja sam vidio i islam i muslimane u srcu Evrope".

Nakon povratka je napisao izvještaj o onome što je zatekao i predao ga muftiji Džadul-haku. Isti izvještaj biva proslijeđen tadašnjem predsjedniku Egipta koji  tom prilikom odlučuje da pošalje mirovne snage ispred Egipta na prostore Bosne i Hercegovine.

Jedna vrlo zanimljiva informacija je da je nakon povratka iz BiH šejh Džemal  dao ime novoizgrađenom mesdžidu u centru Kaira po našoj lijepoj državi " Bosna i Hercegovina" kako bi ostao spomen na narod koji pati samo zbog toga što kaže, moj Gospodar je Allah.

Šejh Džemal se također bori za osamostaljenje El-Azhara kao vjerske institucije, kako ne bih bio pod pritiskom bilo koje vanjske politike, a također, je poznat po svojim mudrim i jasnim odlukama u korist islama i muslimana Egipta i šire.

Priredio: hfz.  Kapić Almir

  • 0101