A+ A A-

Banjaluka: Vjernici napadnuti tokom džume-namaza

hadzi-omerova-dzamija-banja-luka-izdPosljednja džuma-namaz u Hadži Omerovoj džamiji u Banjoj Luci je prekinuta kamenicama koje su nepoznate osobe bacile na krov objekta, nekoliko minuta nakon učenja ezana, navodi Dnevni avaz.

- Odmah nakon što je glavni imam proučio ezan i nakon što smo pristupili klanjanju, strašan prasak odjeknuo je džamijom. U džamiji nas je bilo 25 i svi smo se okrenuli prema najstarijem vjerniku – kazao je za Dnevni avaz Adis Hafizović (33), povratnik u Banju Luku.

Hafizović tvrdi da je jedino on, zbog hronične bolesti kičme, sjedio.

- Pomislio sam da je pao, da se skotrljao. Kada smo vidjeli da i on u strahu gleda u nas, shvatili smo šta je u pitanju. Zavladala je tišina i strah među nama. Pojedini vjernici u silnom su strahu napuštali džamiju. Izašli smo ispred džamije da vidimo šta se događa. Nikoga tada nije bilo, samo kamenice i porušeni crepovi. Iskreno, žao mi je što nismo izašli ranije, čisto da vidimo ko je osoba koja to stalno radi - navodi Hafizović.

S preostalim vjernicima glavni imam džamije Saudin ef. Gulamić vratio se potom da završi prekinuti namaz.

Kulturni spomenik

- Pozvali smo policiju, koja je uzela moje podatke. S njima je stigao i inspektor. Nešto slično doživjeli smo i 26. marta. Tada smo imali dženazu na kojoj su bile i naše komšije, Srbi, Hrvati... Grupica momaka naišla je i počela nas sve u koloni kamenovati s ulice. Prisutni su se dali u bijeg po haremu - govori nam efendija Gulamić, naglašavajući da je džamija sagrađena 1686. godine i da je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturni spomenik svjetske baštine treće kategorije.

(www.avaz.ba