A+ A A-

MIHAS 2012 - Osnaživanje svjetskog halal tržišta

U srijedu, 04. aprila 2012. godine, svečanom ceremonijom, započeo je 9. međunarodni halal sajam – MIHAS 2012 - koji okuplja proizvođače i izlagače hrane, neprehrambenih proizvoda, ambalaže i opreme za proizvodnju i usluge, izlagače su iz sektora islamskih finansija, halal turizma te drugih vrsta usluga iz različitih zemalja svijeta.

mihas-2012

Pod pokroviteljstvom Vlade Malezije i u organizaciji Maleysia External Trade Development Corporation (MATRADE), Ministarstvo međunarodne trgovine i industrije (MITI) je ovogodišnji domaćin MIHAS-a.

Sajam je otvorio prigodnim govorom premijer Malezije, Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak uz prisustvo brojnih gostiju Vlade Malezije, osoba iz političkog, ekonomskog života te mnogih drugih.

Direktor Ministarstva međunarodne trgovine i industrije, gospodin Mohd Aminuddin Sham Tajuddin u svom obraćanju je rekao da će se na sajmu predstaviti više od 500 izlagača iz 29 zemalja. „MIHAS 2012 i dalje nastoji biti važna platforma za razvoj halal proizvoda, ne samo u regiji,  nego i globalno“ rekao je on.

Na izložbenom prostoru sajma su zastupljeni proizvodi iz pet glavnih sektora industrije:

  1. 1.Hrana i pića
  2. 2.Lijekovi i biljni proizvodi
  3. 3.Kozmetika i zdravstvo
  4. 4.Bankarstvo i financije
  5. 5.Mašine za preradu i pakovanje

Halal proizvodi iz sektora hrane i pića predstavljaju oko 50% zastupljenosti na sajmu, dok je primjetan rast zastupljenosti proizvoda i usluga iz oblasti neprehrambene industrije kao što su farmaceutski i medicinske proizvodi, logistika, ljekovito bilje, lične higijene i njege, pakiranja hrane, strojeva za proizvodnju i pakovanje, kao i islamskih ulaganja i bankarstva.

Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete posjetili su sajam i obavili razgovore sa zainteresiranim stranama za saradnju. Sajam završava sutra 07. aprila 2012. godine.