Promo banner

A+ A A-

U Maleziji održan Svjetski halal forum

svjetski-hala-forum-2012U ponedjeljak, 02. aprila 2012. godine, započeo je Svjetski halal forum (WHF 2012) u Kuala Lumpuru u Maleziji. World Halal Forum predstavlja najveći i najznačajni skup, koji okuplja najistaknutije ličnosti i vodeće institucije, iz oblasti halal industrije u svijetu. Tema foruma je: „Inspire – Innovate – Invest“.

Sedmi svjetski halal forum, otvorio je svojim izlaganjem zamjenik premijera Malezije Tan Sri Dato Muhyiddin Mohd Yassin. U svom obraćanju on je rekao: „Mora postojati kontinuirana kreativnost i inovacija proizvoda i usluga kako bi se nastavio daljni razvoj i poboljšanja u halal industriji i brandiranju istog.“

Agencija za certificiranje halal kvalitete je kao i svake godine do sada sudjelovala u radu foruma, koji  je ove godine bio podjeljen u osam sesija u kojima se govorilo o temama:

1.    Halal i tajjib (ugodno, ukusno)

2.    Halal valuta kao provajder za halal trgovinu

3.    Tržišni trednovi i uvidi halal potrošača

4.    Islam i globalizacija - uloga halala

5.    Međunarodna trgovina

6.    Zakonski okviri – usporedba

7.    Mediji i zabava

8.    Obrazovanje, okoliš i iskorjenjivanje siromaštva

WHF 2012 završen je jučer, 03. aprila, donošenjem zaključaka foruma te posjetom najvećem halal sajmu proizvoda i usluga, Malaysian International Halal Showcase – MIHAS 2012, koji je jučer počeo.

(www.preporod.com