A+ A A-

Imami iz Slovenije na seminaru u Kuvajtu

„Srednji put islamskog učenja“ – bio je naziv seminara kojem su prisustvovali imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji, koji je trajao od 14.03. do 22.03.2012., u organizaciji „Međunarodnog centra za srednji put islamskog učenja“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vakufa Kuvajta. Ovaj centar organizira mnoge naučne skupove i seminare u cijelom svijetu s ciljem promovisanja i promicanja ideje srednjeg puta islamskog učenja, kao najboljeg načina i stila života.

imami-slovenija-kuvajt-03-2012-1

Poziv za učešće na ovom seminaru uslijedio je nakon posjete muftije dr. Nedžada Grabusa Ministarstvu vakufa u Kuvajtu kao rezultat dobre saradnje. 

Delegaciju imama koju je predvodio zamjenik muftije Ibrahim ef. Malanović činili su: Nevzet ef. Porić, sekretar IZ-e, Senad ef. Karišik, imam u Ljubljani, Špendi ef. Fidani, imam u Ljubljani, Nevres ef. Mustafić, imam u Kopru, Sead ef. Karišik, imam u Velenju, Nazif ef. Topuz, imam u Celju, Ramo ef. Muzaferović, imam u Kranju, Samir ef. Jusić, imam u Kočevlju, Munzir ef. Čelenka, imam u Jesenicama, Mustafa ef. Gavranović, imam u Trbovlju, Fahrudin ef. Smajić, imam u Postojni, Redžep ef. Hodzić, imam u Izoli, Adnan ef. Merdanović, imam u Krškom, Abdulmelik ef. Husić, imam u Ajdovščini, Ifet ef. Suljić, imam u Škofija Loki i Zinaid ef. Mahmutagić. Sa ovom delegacijom imama u svojstvu prevodioca bio je Halim Grabus, profesor arapskog jezika. 

Na seminaru imami su imali priliku slušati i razmijeniti mišljenja sa  najeminentnijim profesorima i učenjacima iz Kuvajta. Imena učenjaka i teme koje su obrađene tokom ovog seminara su sljedeće: 

  • Dr. Adil el-Fellah – “Razumijevanje srednjeg puta u današnjem vremenu.”
  • Prof. Džafer el-Hadad – ’’Edukativno vodstvo shodno razumijevanju srdnjeg puta islamskog učenja.’’
  • Prof. dr. Ahmed el-Kurdi – ’’Metode izdavanja pravnih rješenja.’’
  • Dr. Ibrahim Mehena – ’’Razumijevanje prioriteta.’’
  • Šejh Abdullah Nadžib Salim – ’’Razumijevanje pojmova naređivanja na dobro i odvraćanja od zla.”
  • Dr. Muhammed el-Meštavi – “Principi islamskog informisanja.”
  • Dr. Ibrahim el-Kubejsi – “Srednji put u islamskoj civilizaciji.”
  • Prof. dr. Muhammed el-Bejanuni – “Razumijevanje principa slaganja i razilaženja u islamskom učenju.”
  • Dr. Muaz el-Bejanuni – “Traganje za ravnotežom i umjerenošću u misionarstvu.”
  • Dr. Mustafa Jahja – “Osnove snage islamskog ummeta.”
  • Prof. dr. Muhammed el-Bejanuni – “Primjeri mudrosti u misionarstvu.” 

Ulogu domaćina ovog seminara imao je dr. Adil el-Fellah, zamjenik ministra vakufa, koji je zaslužan za vrhunsku organizaciju kompletnog programa posjete,  i najviše doprinio da naš boravak bude pun lijepih susreta i doživljaja. 

imami-slovenija-kuvajt-03-2012-2

Od lijepih susreta tokom ovog putovanja možemo izdvojiti i susret sa muftijom Kudsi-šerifa. To je bio susret pun emocija, s obzirom na posebno mjesto koje zauzimaju, Kuds i Palestina, u srcima svih muslimana. 

Također, imame je ugostio i ambasador BiH u Kuvajtu Nj. E. g. Senahid Bristrić, koji je, između ostalog, pokazao veliko zanimanje za ljubljansku džamiju, i poželio je da se njena izgradnja u što skorijem vremenu započne. 

Neizostavni su bili obilasci i upoznavanje najvećih znamenitosti grada Kuvajta. Naime, grad Kuvajt je od ribarskog naselja u 18. vjeku, danas prerastao u jedno od najmodernijh mjesta u svijetu. Najveći simboli ovog grada i države su „Ebradžu-l-Kuvejt (Tornjevi Kuvajta)“. Zanimljivo je da je u njihovoj izgradnji učestvovala i firma iz BiH ‘’Vatrostalna’’. Također, nezaobilazan je i stari centar grada „Suk el-Mubarekija’’ koji je specifičan za sve arapske gradove, i mjesto gdje se osjeti pravi duh grada i ljudi koji u tom mjestu žive. 

imami-slovenija-kuvajt-03-2012-3

Ne možemo a da ne spomenemo, i ne podijelimo s vama, cijenjeni čitatelji, jedan zanimljiv detalj sa ovog putovanja koji je nama privukao posebnu pažnju. Naime, u okviru naših posjeta planirana je i posjeta Ministarstvu vakufa. Kada smo došli u ministarstvo, bilo je vrijeme podne namaza. Rečeno nam je da ćemo prvo obaviti namaz, a nakon toga obaviti posjete. Kada smo došli do jednog velikog hodnika, iznenadio nas je prizor kojeg smo ugledali. Na prvom i drugom spratu, uposlenici ministarstva, džematile klanjaju podne namaz. Bio je to nesvakidašnji prizor. Na radnom mjestu državne službe obavljaš namaz ili piješ kavhu – slobodan izbor. 

Zadnjeg dana posjete imamima su uručeni certifikati. U misionarskom pozivu imama, ovaj seminar, je jedno veliko osvježenje za nastavak predanog rada u službi dini-islama. 

I na kraju, imami upućuju izraze zahvalnosti svima onima koji su učestvovali u organizaciji i bili inicijatori ovog seminara. 

Špendi Fidani