A+ A A-

Reisu-l-ulema sa Bošnjacima u Čikagu

Tokom svoje posjete Sjedinjenim Američkim Državama reisu-l-ulema akademik dr. Mustafa ef. Cerić posjetio je i ICC Nortbrook, džemat u kome je i sam nekada vršio imamsku dužnost. Malo je mjesta na kojima se čovjek, izvan svog doma, osjeća „kao kod kuće“ a upravo se tako osjećao Reisefendija dok se, prolazeći kroz špalir dobrodošlice, rukovao sa svojim „starim“ džematlijama i u par rečenica evocirao uspomene na svakog od njih. Ne samo da se prisjetio i prepoznao svakog od njih već kako sam reče pamti i „svaku ciglu uzidanu u ovaj Centar“. Potvrdio je to i tokom šetnje hodnikom do Svečane sale primijetivši i najmanje promjene u namjeni prostorija ili redoslijedu slika na zidovima. Njegov ulazak u prepunu Salu propraćen je burnim aplauzom zvanica koje nisu krile zadovoljstvo što im je zapala čast da budu dio auditorijuma kome će se obratiti uvaženi Reis. Nakon što se aplauz stiša u ime ICC i BACA uvaženog gosta pozdravili su predsjednica Ženske grupe BACA gospođica Arnesa Omeragić i potpredsjednik ICC gospodin. Mohamed Dabbouseh.

reis-cikago-03-2012-1

PODSJEĆANJE NA ZASLUŽNE DŽEMATLIJE: Svoje izlaganje reisu-l-ulema je počeo podsjećanjem na zaslužne džematlije ICC koji su preselili i pozvao prisutne da učenjem Fatihe upute dovu Allahu dž.š. da im podari džennetske ljepote. Prisjećajući se vlastitog imamskog staža u ICC Reisu-l-ulema je taj period nazvao „svojim najproduktivnijim i najznačajnijim životnim periodom“ potkrepljujući to sticanjem diplome na UIC Chicago, sklapanjem braka i rađanjem djece te sticanjem imamskog iskustva u najstarijem bošnjačkom džematu u Sjevernoj Americi.

reis-cikago-03-2012-2

OSNIVANJE SVJETSKOG BOŠNJAČKOG KONGRESA: Kroz priču o vlastitim iskustvima Reisu-l-ulema je izrazio razumjevanje trenutnog stanja kako u dijaspori tako i o Bošnjacima uopće. Konstatovao je da je IZ jedina institucija koja je sačuvala i unaprijedila svoju infrastrukturu ali to za opstanak Bošnjaka nije dovoljno i potrebno je intenzivno raditi na uspostavljanju novih i unapređenju postojećih nacionalnih bošnjačkih institucija. Samo vjerski, nacionalno i državotvorno svjestan i obrazovanjem potkovan Bošnjak može biti brana ponavljanju genocida nad Bošnjacima. U tom kontekstu je pomenuo i potrebu pokretanja osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa čija je Osnivačka skupština predviđena za početak jula ove godine u Sarajevu. Po Reisovim riječima taj Kongres bi trebao biti svojevrsni „server“ u kojem bi se stjecale i razmjenjivale sve informacije i iskustva svih bošnjačkih organizacija kako onih dijasporalnih tako i onih koje djeluju na prostoru BiH i Balkana. Istakao je da po ovom pitanju očekuje jedan otvoreni dijalog i konstruktivnu javnu raspravu kako bi Kongres bio postavljen na prave i stabilne noge i izrazio nadu da će se Bošnjaci izdignuti iznad stereotipa koji im se nameće i shvatiti da činjenje za sebe nije automatski na štetu drugih a na kraju krajeva nacija se jednim dijelom i formira i definiše odnosom prema tom drugom. Pri tome je pomenuo i svoj susret sa Davidom Marwelom, predsjednikom Museum of Jewish Heritage kojem je predao kopiju Sarajevske Haggade uz napomenu kako su Bošnjaci istu čuvali petsto godina i da on sada očekuje da Jevreji isti tako čuvaju Kur'an časni.

BOŠNJACI I BOSANSKI DRŽAVOTVORNI IDENTITET: Posebno je istaknuo i značaj bosanskog državotvornog identiteta kojeg Bošnjaci ne smiju da se odriču i treba da ulože truda kako bi BiH ojačala i postala respektabilna država kao i sve druge u kojoj će se poštovati demokratsko pravilo jedan čovjek jedan glas, koja će imati svoju vladu i svog predsjednika.

reis-cikago-03-2012-3

UNUTARBOŠNJAČKI ODNOSI: Nakon izlaganja Reisu-l-uleme prisutni su imali šansu postavljati pitanja i iznositi svoja mišljenja o onome što je Reis iznio u svojoj diskusiji. Generalno svi su podržali iznesene ideje ali se ukazalo i na potrebu da formiranju Svjetskog bošnjačkog kongresa treba prethoditi koordinirana priprema i uključivanje svih bošnjačkih institucija i organizacija kako se u „brzini“ ne bi napravili propusti. Svako najviše riječi je bilo o unutarbošnjačkim odnosima u Sjevernoj Americi i napadima kojima su izloženi svi oni koji čine nešto pozitivno za Bosnu i Bošnjake. Reisu-l-ulema je rekao kako je upoznat sa tim napadima ali kako je najbolji odgovor na iste još aktivniji rad i u tome kontekstu pomenuo kao primjere Emira Ramića, KBSA, Bošnjaci.Net, Savjetodavno vijeće za BiH koje su ti i takvi napadi samo ojačali i još više motivirali.

reis-cikago-03-2012-4

Diskusija se nastavila do kasno u noć a sutradan je nastavljena uz zajednički doručak koji su pripremile vrijedne Bošnjakinje, članice ICC i BACA.

BEZPOTREBNO RASIPANJE ENERGIJE: Nakon doručka Reisu-l-ulema se zajedno sa članovima UO KBSA, Savjetodavnog vijeća za BiH i predstavnicima nekoliko džemata povukao u biblioteku kako bi u jednom otovorenom razgovoru dotakli sve goruće teme bošnjačke zajednice u Sjevernoj Americi. Prisutni su Reisu-l-ulemu upoznali sa svojim aktivnostima ali problemima sa kojima se susreću u svom radu. Još jednom je istaknuto da unutarbošnjački nesporazumi dovode do bespotrebnog rasipanja energije i njenog usmjeravanja u pogrešnom pravcu. Jedini pravi odgovor na te izazove jeste inteziviranje vlastitih aktivnosti bez pridavanja značaja „inat“ grupacijama. Rad i rezultat tog rada jesu jedina mjera kojom ova ili ona organizacija opravdava svoje postojanje. KBSA, Savjetodavno vijeće za BiH, Instituti Genocida i IZ su upravo tim rezultatima zaslužili prepoznatljivost koju uživaju među Bošnjacima. 

reis-cikago-03-2012-5REFORME UNUTAR IABNA-e: Po riječima Reisu-l-uleme svaki pojedinac jeste bitan ali ne može biti bitniji od općeg interesa i daljeg razvoja bošnjačke zajednice i kada postane kočnica tog razvoja vrijeme je da se povuče ili bude smijenjen. On lično a i Rijaset su svijesni potrebe određene reforme unutar IABNA-e i na tome se radi.

NAMA LJUBAV, DRUGOM PARE: Bilo je riječi i o uticaju drugih nacionalnih zajednica ili organizacija koje nastoje ostvariti vlastite interese unutar bošnjačkog korpusa. Reis je rekao kako je i sam često svijedok takvih pokušaja i taj proces slikovito opisao frazom „nama daju ljubav a novce nekome drugom“. Sa te pozicije ljubavi Reisu-l-ulema je ilustrativno opisao i odnose među Bošnjacima koji se vole ali se ne respektuju. Međusobno poštovanje i respekt trebaju biti osnova komunikacije među Bošnjacima.

PODRŠKA SAVJETODAVNOM VIJEĆU BiH: U toku trosatnog razgovora dogovoreni su i principi buduće suradnje a posebno je istaknuta potreba da svi zajedno maksimalno pomognu rad Savjetodavnog vijeća za BiH sa sjedištem u Washingtonu.

U ponedjeljak je Reisu-l-ulema imao sastanak sa Katoličkim kardinalom a poslije je posjetio Univerzitet koji je nekada pohađao.

Na kraju svakako treba pomenuti da je posjeta reisu-l-uleme dr. Cerića Čikagu bila veoma uspješna a sigurno za to zasluge imaju i aktivisti ICC i BACA koji su se postarali da organizacijski sve besprijekorno funkcioniše.

(www.bosnjaci.net