Promo banner

A+ A A-

Usvojen tekst Mostarske rezolucije 2012

Mostarska inicijativa za jednakost i ravnopravnost naroda i građana formirana kao odgovor na politički proces „Mostar hrvatski stolni grad“ na redovnoj sjednici, održanoj kasno sinoć u Mostaru, usvojila je tekst Mostarske rezolucije 2012. Rezolucijom se nastoji zaustaviti dalja majorizacija Bošnjaka u ovom gradu i osigurati ravnopravnost i jednakost svih naroda i građana koji žive u gradu na Neretvi.

Pozivajući se na opće odredbe Deklaracije o ljudskim pravima i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, a imajući na umu specijalni status Grada Mostara kao Grada od posebne važnosti za miran i održiv razvoj Federacije, Treća Mostarska rezolucija tretira nekoliko važnih pitanja iz bliže prošlosti ovog grada koje su direktno utjecale na životni standard ukupnog stanovništva. U Rezoluciji je konstatirano kako je preko 10. 000 Bošnjaka i Srba prošlo kroz koncentracione logore a da je preko 40.000 stanovnika Mostara (Bošnjaka, Srba,  Jevreja i Roma) protjerano širom svijeta što je potpuno izmijenilo demografsku strukturu.

rezol-mostar-03-2012-1

Opredijeljeni da se Grad Mostar uredi kao složena, multietnička i demokratska zajednica sa punom i nedvosmislenom jednakošću i ravnopravnošću svih naroda i građana Rezolucijom će građani Mostara iskazati volju kako ne prihvataju nikakvu mogućnost za ostvarenje u ratu neostvarenog cilja za proglašenje Mostara – „hrvatskim stolnim gradom“. Također, predviđeno je da će građani Mostara svojim potpisom izraziti protest protiv svih oblika isticanja religijskih simbola i kroatizacije javnih prostora, i zatražiti od svih subjekata koji budu učestvovali u usaglašavanju rješenja suprotnih stajališta da vlastiti angažman podrede demokratskoj atmosferi i zajedničkim interesu te da daju svoj puni doprinos u izgradnji Mostara bez dominacije i supremacije bilo kojeg naroda, kao sigurne, stabilne i prosperitetne zajednice jednakopravnih i ravnopravnih naroda i građana.

„Odlučni u namjeri da zaštitimo i ostvarimo jednakopravnost i ravnopravnost naroda i građana Grada Mostara, spremni smo djelovati svim raspoloživim demokratskim metodama, uključujući i građansku neposlušnost“, stoji na kraju usvojenog teksta Mostarske Rezolucije 2012.

Tekst Rezolucije će, nakon što je ekspertni tim u sastavu dr. Ibrahim Kajan, mr. Milan Jovičić, mr. Enver Mičijević i Faruk Ćupina usaglase sa usvojenim izmjenama, biti ponuđena građanima Mostara na potpisivanje na javnim gradskim mjestima putem interneta na adresi  www.mostarskainicijativa.info

Na sastanku Mostarske inicijative za ravnopravnost naroda i građana doneseni su zaključci da se organiziraju javne tribine na kojima će građane o njihovim pravima i pozicijama upoznati eksperti pravnih nauka i istaknuti javni i naučni radnici.

H.E.