A+ A A-

Uznemireni branitelji ljudskih prava

ngo-logo

Piše: Mirnes Kovač

Rijaset Islamske zajednice u BiH podstiče govor mržnje i iznosi klevete protiv boraca za ljudska prava, što nije naišlo na osudu vlasti u BiH, navedeno je u izvještaju nevladinih organizacija o sprovođenju Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u BiH, prenose agencije. U dijelu izvještaja pod nazivom "Uznemiravanje, prijetnje i drugi napadi na zaštitnike ljudskih prava" piše da je 10. i 12. januara Rijaset Islamske zajednice u saopštenjima za javnost naveo da je "Helsinški komitet u BiH nemoralan, jer štiti kršenje osnovnih ljudskih prava muslimana i podržava diskriminaciju protiv muslimana, posebno pokrivenih muslimanki". "Na osnovu lažnih razloga, oba saopštenja smanjuju poštovanje i povjerenje koje organizacija i njene članice održavaju. Saopštenja indukuju neprijateljske stavove uperene protiv Helsinškog odbora i njegovih članova", navodi se u izvještaju. Izvještaj je na dnevnom redu sjednice Komiteta za ljudska prava UN koja se održava od 12. do 30. marta u Njujorku. Poslije razmatranja ovog i još deset izvještaja, UN će usvojiti preporuke i listu od gotovo stotinu pitanja koja će biti upućena institucijama BiH na sprovođenje i odgovaranje."

Pročitali ste informaciju koja se 22. marta, 2012. godine našla na web-portalu Radija Slobodna Evropa. Nedugo nakon toga, u roku od samo nekoliko sati, rečena informacija je objavljena, što u sažetijoj, što u opširnijoj verziji, na svim "slobodarskim" web-portalima naše domovine Bosne i Hercegovine. Neki su informaciju toliko "napuhali" kao što je to učinio sarajevski portal Depo.ba da je u naslovu ustvrdio kako će se o izvještaju, pazite sad, voditi "Rasprava na sjednici UN-a u New Yorku". Drugi nisu, poput Depo-a pokazali temeljno nepoznavanje institucija međunarodnog sistema, ali su zato, poput banjalučkog dnevnog lista "Glas Srpske", ponudili opširnu informaciju sa dodatno prekrojenim tendencioznim naslovom po kome "Cerić podstiče govor mržnje"...

I sve bi to izgledalo savršeno alarmantno, šokirajuće i uznemirujuće da se iza cijelog projekta ne krije upravo neformalna koalicija organizacija koje su pristale da svoje misije zaštite i promocije ljudskih prava stave u službu lokalnih gurua priče o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini poput "vječitog" Srđana Dizdarevića. Upravo se njegovo ime ispred organizacije "Kuća za ljudska prava" navodi kao kontakt "koalicije nevladinih organizacija". Pored Dizdarevića tu je i ime Floriana Irmingera, šefa za međunarodno zagovaranje "Human Rights House" sestrinske fondacije "Kuće za ljudska prava" u Ženevi. Uz njih dvojicu tu je i "nezaobilazna" Vera Jovanović, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, za koju se navodi da je bila predmet verbalnih napada.

A, o čemu se ustvari radi? Izvještaj je nastao kao plod "koalicije nezavisnih nevladinih organizacija koje su se okupile oko "Kuće ljudskih prava" nevladine organizacije iz Sarajeva (Human Rights House Sarajevo). Ona je dio mreže i nastala je uz podršku Norveškog ministarstva vanjskih poslova, Humanitarne akcije studenata prava (HumAk) i Fondacije "Human Rights House" iz Osla, 1998. godine. Pored ove krovne organizacije u navedenu koaliciju je uključeno još devet nevladinih organizacija. Tu je na prvom mjestu "Fondacija CURE", feministička aktivistička fondacija za ženska ljudska prava u regiji, zatim "Evropska asocijacija studenata prava" koja djeluje kroz lokalne grupe na pravnim fakultetima širom 42 zemlje u Evropi, potom Helsinški komitet za ljudska prava BiH koji je jedan od osnivača gorepomenute "Kuće ljudskih prava u Sarajevu". U koaliciju je uključena i organizacija "Inicijative i građanske akcije" (ICVA) koja se bavi jačanjem nevladinog sektora - otprilike je to nevladina organizacija za nevladine organizacije. Zatim, tu je "Škola ljudskih prava" koja je u izvještaju predstavljena kao "koordinator za omladinske grupe", a njen je osnivač Norveški helsinški komitet za ljudska prava. Koaliciju sačinjava i organizacija "Prava za sve" koja se bavi edukacijom nevladinih organizacija o vještinama i mehanizmima zagovaranja i nastupanja prema vlastima, dakle, još jedna nevladina organizacija za podršku nevladinim organizacijama! Srpsko građansko vijeće (SGV) - Pokret za ravnopravnost u ovom spisku izgleda kao jedina autentična domaća organizacija. Tu je, također, i centar "Žena i društvo" kojeg je 2003. godine oformio Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina (FOD BiH). Ovaj fond, treba podsjetiti, u Sarajevu je 1993. godine osnovan kao dio Fondacije otvoreno društvo, dakle, dio globalne mreže investitora i filantropa Džorža Soroša (George Soros). Helem, lista ovih nevladinih organizacija izgleda prilično zbunjujuće i isprepleteno: neki su osnovali neke, a opet ovi drugi su osnovali ove prve... I tako je onda ovaj drugi odlučio okupiti sve i onog ko je njega osnovao i one koje je sam osnovao i sačiniti izvještaj o stanju ljudskih prava i poslati ga "pravo" Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Islamska zajednica se, tačnije njena Služba za odnose s javnošću, stavlja u kontekst "uznemiravanja, prijetnji i drugih napada protiv branitelja ljudskih prava." U izvještaju se, naime, navodi kako je 10. i 12. januara, 2012. godine dnevni list Oslobođenje objavio dva saopćenja Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja su sadržavala "krupne optužbe" i navode prema kojima je "Helsinški komitet u Bosni i Hercegovini odavno zapao u moralni bankrot budući da štiti narušavanje osnovnih prava muslimana podržavajući diskriminaciju protiv muslimana, posebice pokrivenih muslimanki..." Nadalje, prema sastavljačima "koalicionog" izvještaja, "pomenuto saopćenje za javnost pogrešno tvrdi da su 'odlike ovog [Helsinškog] Komiteta da zauzima opriječnu stranu ili ostaje nijem na slučajeve kršenja prava muslimana...'" U izvještaju se još navodi kako "zasnovana na pogrešnim osnovama, oba saopćenja umanjuju poštovanje, odnos i pouzdanje koje organizacija i njeni članovi imaju, i sadrže agresivna i neprijateljska mišljenja protiv Helsinškog komiteta i njegovih članova." Ukazujući na istaknute branitelje ljudskih prava, tvrde sastavljači izvještaja "ona [saopćenja] povećavaju rizik za šikaniranje i druge napade na te branitelje i njihovu rodbinu. Ti verbalni napadi protiv Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovin, njenu sadašnju presjednicu, Veru Jovanović i njenog bivšeg predsjednika Srđana Dizdarevića, su najskoriji primjeri govora mržnje u zemlji i klevetničke kampanje protiv branitelja ljudskih prava." Ni manje ni više, sastavljači izvještaja Islamskoj zajednici i njenom reagiranju na (ne)rad Helsinškog komiteta spočitavaju govor mržnje! Uz to vlastima Bosne i Hercegovine prigovaraju zbog toga što nisu poduzele korake da zaštite branitelje ljudskih prava, niti su javno osudili njihovu klevetu... itd. Dakako, ovim atakom na Islamsku zajednicu se podmuklo želi uz priču o problemima ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, koji doista postoje, zakamuflirati i upakovati klasični spin i ocjene koje su utemeljene na lokalnim ostrašćenim zagovornicima jedne anti-teističke agende.

Ključna teza po kojoj se vlasti Bosne i Hercegovine p(r)ozivaju da ne čine ništa kako bi se zaštitili zaštitnici i promotori ljudskih prava od prijetnji, zlostavljanja i drugih napada, vješto zaobilazi pitanje odgovornosti, transparentnosti i kredibiliteta tih istih članica koalicije nevladinih organizacija koje su istupile da sastave izvještaj i predoče ga Komitetu za ljudska prava UN-a. Upravo zbog ovakvog skandaloznog načina optuživanja i neosnovanog etiketiranja vlasti Bosne i Hercegovine posebno trebaju obratiti pažnju na sada već očite manipulacije koje pojedine interesne grupe i skupine kroz nevladine organizacije i "priču o ljudskim pravima" prononsiraju i kao ultimatum nameću ovom društvu. Ostrašćenost zagovornika "ljudskih prava" koji u ime tih plemenitih ciljeva sebe pretvaraju u puke pijune i izvršioce naloga centara moći i agresije, nepravde i zlostavljanja (na svjetskom nivou), a sve to uokviruju u priču o demokratiji i ljudskim pravima, te opasnost od ovakve zloupotrebe na nivou Bosne i Hercegovine nažalost još nije primijećena! Nimalo se ne vodi računa o odgovornosti organizacija koje su uglavnom nastale nakon donacija i grantova raznih think-tankova, raznih fondacija i sestrinskih nevladinih organizacija iz bogatih zemalja Evrope i Amerike. A sve to se mora učiniti zarad interesa Bosne i Hercegovine i pravog i autentičnog predstavljanja stanja u oblasti ljudski prava. Naše društvo mora poraditi i na uređenju rada, transparentnosti, a time i kredibilnosti onih koji u okvirima nevladinog sektora tretiraju pitanja koja su za dobrobit svakog čovjeka. Ovakvom kamufliranju i poturanju tendencioznih ocjena i optužbi Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih Nacija koje čine domaće i polu-domaće nevladine organizacije još jedino parira činjenica da tako skrojene informacije prenose isto tako polu-domaći medijski projekti, portali tipa Depo, BL!N Magazin, i sl. Oni su ustvari nastali po istoj matrici kao i pomenute nevladine organizacije da tu istu agendu poturanja i kamufliranja forsiraju u medijskom prostoru. Obrazac djelovanja i rada ovih projekata izgleda se može nazrijeti, ali prilično nejasni ostaju ciljevi svog ovog djelovanja. Upravo zbog ljudskih prava i temeljnog prava Islamske zajednice da iznese svoj stav i rezolutno se usprotivi nekrediblinim agenturama navodnih zaštitnika ljudskih prava ti se ciljevi moraju identificirati. Transparentno kao što osnovno pravilo demokratije nalaže! Dakako!

(Preporod, 01. april 2012. godine)