A+ A A-

Za još jedan Bošnjački centar u SAD sakupljeno 119 hiljada dolara

Agresija, genocid, istrebljenja, političke nepogodnosti, ekonomska kriza natjerale su brojne Bošnjake da ostave svoj rodni toprak u BiH, Sandžaku, Kosovu... i da sazavežljajem u ruci pođu u daleki i obećani svijet. Nekoliko stotina hiljada Bošnjaka skrasili su na sjeverno-američkom kontinentu, od tog broja nekoliko hiljada našlo je utočište u američkoj saveznoj državi New Jersey, gdje žive u nekoliko manjih gradova koji su kao bobe tespiha naredani jedan uz drugi. Bošnjaci se polahko i oprezno integrišu u američko društvo, ali brižno vodeći računa da zaštite svoj duhovni, kulturni i nacionalni identitet. Time otvoreno sebi i drugima pokazuju da nemaju namjeru zaboraviti ko su i odakle su, i posebno da to žele prenijeti na svoje potomstvo. Oni su svjesni da je pozitivni ‘asimilatorski' proces nezaustavljiv, ali se gordo žele ispriječiti onom negativnom. Ispravan put takvom suprotstavljanju je osnivanje i jačanje svoje organizacije Bošnjačko-američkog društvenog centra - (Boshniak American Community Center - BACC). A dokaz da nisu ostali samo na osnivanju je donatorsko večer na kojoj su sakupljali sredstva za već pogođeni objekat, time da za svoje članove sada i buduće potomstvo imaju svoje kube nad glavom.

donatorsko-vece-new-york-03-2012

Dakle, u subotu večer 17.marta 2012. godine, BACC je organizovao donatorsko večer u cilju prikupljanja sredstava za otplatu objekta u Elmwood Parku. Donatorskoj večeri odazvalo se oko 300 osoba s namjerom da van svoje domovine BiH i Sandžaka, tamo u onoj dalekoj Americi postanu vakifi, odnosno da svojim prisustvom i novčanim hedijama pomognu mladu, ali zdravu bošnjačku zajednicu, da imaju svoj objekat.

Kad imate orne članove zajednice, zatim Bošnjake i njihove prijatelje koji se u dobru nadmeću onda je i uspjeh neizbježan. Tako je u ovoj večeri vakifa za još jedan Bošnjački centar na ovom Kontinentu prikupljeno 119 hiljada američkih dolara. Sa ovim sredstvima i prije što je prikupljeno objekat je u cijelosti isplaćen.

Program je vodio dr. Meho Buljubašić, dok se ispred domaćina BACC-a se obratio generalni sekretar ing. Nevzad Kurtagić, a donatorsko večer je vodio onaj kome to itekako ide od ruke i glasa, dakako da se radi o prof. dr. Arasu Konjhodžiću, predsjedniku FEBA-e.

Osim programa prikupljanja donacija, bio je organizovan i bogat kulturno-vjerski program, u kojoj je muzicirao Sejo Jejna, dok su horovi džemata iz Sirakuza, BACC i Nihad Bašić iz Utice (NY) ilahjama i kasidama razgalili bošnjačke duše, a KUD Sedef je pokazao da Bošnjaci posjeduju veoma bogatu kulturu folklora. Svi skupa su svojim nastupima obogatili vjersko-kulturni program.

Za uljepšavanje atmosfere pobrinuo se i naš gazija i uspješni biznismen iz New Yorka Ago Redžić, koji je sa svojom firmom "Ljuljhami" donirao i pripremio tradicionalna bošnjačka jela, ćevape, pljesksvice i sudžukice za sve prisutne, te vrijedne džematlijke koje su također pripremile razne vrste tradicionalnih bošnjačkih jela i poslastica.

Bošnjaci kada grade, grade i rade zajedno i sa svojim prijateljima. Tako je bilo i ovaj put kada su džematlije iz okolnih bošnjačkih i drugih zajednica bili uz BACC iz Elmwood Parka i pomogli im financijski da otkupe objekat. Tu su bili: Džemat Utica, Džemat Sirakuza, Bosanskohercegovački islamski centar (NY), Albanian Mosque Brooklyn, Džemat Hartford, novoosnovani Bošnjački islamski kulturni centar (NY), Džemat Philadelphija, Džemat Hackettstown (NJ), Džemat Bronx, džematlije Alipašine džamije... svi su oni došli i upisali se u plemenitu listu vakifa. Kako lijepo vidjeti Bošnjake kad daleko od rodnog topraka zajedno grade bolju budućnost.

Za ovu priliku objavljujemo imena nekoliko vakifa: Bosansko-hercegovački islamski centar u New Yorku $6430; Emir Nokić $6000; hadži Smaile Mrkulić $5000; Senad Kočan $5000; Nevzad Kurtagić $5000; Zaposlenici FEBA-e $4000; Orhan Tahiri $3000; dr. Aras Konjhodžić $3000; Ismet Pjetrović $3000; Enis Ahmemulić $3000; i brojni drugi.

(www.bosnjaci.net)