Promo banner

A+ A A-

Bosanska Gradiška: Ilahijama ispunjavamo srca

Hor Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška osnovan je 2011. godine. U horu danas izvode ilahije i kaside 20-tak djevojaka članica hora. Hor je imao već nekolikonastupa širom Bosne i Hercegovine, kao što su Višegrad, Goražde, Kakanj, Ključ, Bos. Dubica i veći broj nastupa u džematima. Hor ''AMBER'' Bosanska Gradiška u budućnosti planira nastupati i van granica Bosne i Hercegovine. Ovaj hor je dobio i svoj naziv u ''AMBER'', koji označava cvijet dragulj, gdje prilikom izgovaranja i upoznavanja ovog imena podsjeća na nešto lijepo i mirisno.

hor-amber

Osim sudjelovanja u programima unutar vjerskih potreba, njihova nastupanja su popraćena i u međureligijskim i međukulturalnim događajima širom Bosne i Hercegovine. Do sada je ovaj hor ostvario dobru saradnju sa ostalim horovima u BiH. Hor se sastaje dva puta sedmično, kako bi uvježbao i pripremio nastupe. Repertoar čine ilahije i kaside.

Hor '' AMBER '' Bosanska Gradiška želi zahvaliti svima koji su pružali podršku sve ovo vrijeme. Hor ''AMBER'' je prvi javni projekat Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška, koji će u narednom periodu predstavljati Medžlis i imati važnu ulogu u raznim projektima koji njeguju tradiciju učenja ilahija i kasida.

Veliko hvala Medžlisu na podršci, a i svima onima koji će pomagati rad hora ilahija i kasida ''AMBER''. Hvala svima džematlijama i prijateljima.

Rekić Senad