A+ A A-

Mujičić: Brinu nas učestali vandalizmi

medinaUz opću konstataciju da su Bošnjaci povratnici suočeni sa teškim životnim uvjetima i nemogućnošću ostvarivanja egzistencije zbog velike nezaposlenosti, pored problema sa nedostatkom sredstava za obnovu u ratu porušenih vjerskih objekata, Islamska zajednica u Banjoj Luci suočena je, posebno u posljednih nekoliko dana, s učestalim vandalizmima u blizini džamija i harema, izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik banjalučkog Medžlisa Islamske zajednice Kasim Mujičić.

"Dobro bi bilo da se otkriju počinici vandalizama nad imovinom Islamske zajednice u Banjoj Luci, jer ti nemili događaji unose uznemirenost kod Bošnjaka koji žive u ovom gradu", kaže Mujičić i podsjeća da su samo u posljednjih desetak dana zabilježana tri nemila slučaja, ali kao i u sličnim situacijama do sada - nisu pronađeni počinioci.

S groznim prizorom, nažalost, prva su se prije nekoliko dana suočila djeca pri dolasku u Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci gdje ih je dočekala nabijena mačka na šiljcima džamijske ograde.

"Ta gnusna poruka može se protumačiti sa stotinu načina. Najosjetljivije za naše džematlije je to što su taj prizor prva ugledala djeca. Taj slučaj ostavlja dojam uznemirenja i nelagodnosti života u ovom gradu", ukazuje Mujičić.

U druga dva slučaja mete vandala bili su haremi, pri čemu su porušili i nišan star preko 300 godina.

Čak postoje i očevidci ovog nedjela, koje su počinila trojica mladića. Građani koji žive u blizini uspjeli su ih spriječiti u prvoj nakani, ali su se oni vratili tokom noći i završili vandalizam koji su naumili, ogorečeno priča Mujičić.

I u trećem slučaju na meti izgrednika bili su nišani, a Mujičić podsjeća da je o svemu obaviještena policija, koja je izašla na lice mjesta, obavila uviđaj i na tome se sve završava.

"Već nekoliko godina mi se suočavamo s ovakvim situacijama, ali ova učestalost, u svega deset dana, je uznemirujuća. Voljeli bi vidjeti konkretne rezultate policije na otkrivanju počinilaca. Međutim, obično ostaje situacija da su to izvršili nepoznati počionici", konstatira predsjednik banjalučkog Medžlisa Islamske zajednice Kasim Mujičić u razgovoru za Fenu.

Ocjenjujući povratak Bošnjaka u Banja Luku, on je naglasio da taj proces ide dobro, ali da se ta populacija suočava sa teškim životim uvjetima, posebno s činjenicom da nemaju posao.

"Njihov je život vrlo težak. Nema radnih mjesta i zapošljavanja. Obično su povratnici ti koji nisu u radnom odnosu i nemaju nikakvih primanja. Vjerujte, nekada se upitamo od čega te porodice žive", kaže Mujičić.

Jedan broj povratnika prima penziju, koje su opet male, a zanemarljiv broj je onih koji nemaju osnovnih egzistencijalnih problema. Uz to je i pomoć iz budžeta RS u posljednje dvije godine značajno smanjenja.

Mujičić podsjeća da su sredstva prije šest godina za obnovu vjerskih objekata bila čak znatna i to od obje entitetske vlade.

"Nezadovoljni smo sadašnjim stanjem. Vlada RS je u ove zadnje dvije godine uplatila svega 50.000 maraka, a prva tranša koju je uplatila prije šest godina bila je 500.000 maraka. Znači, u razmaku od tri godine, s 500.000 taj iznos je sveden na 50.000 maraka i upitno je da li će ijedna marka biti uplaćena u ovoj godini", kazao je Mujičić napominjući da su svjesni opće teške situacije u zemlji i nedostatka sredstava i za druge potrebe, ali da to ipak ne bi trebalo da bude opravdanje kada je u pitanju ova kategorija stanovništva.

Nedostatak novca odražava se i na obnovu u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

Iako su zadovoljni projektima njihove odbnove, jer je kompletno završeno već njih devet od ukupno 16 porušenih tokom rata, pitanje je koliko će se moći uraditi u ovoj godini.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka podsjeća da se još uvijek obnavlja Ferhadija, da su za ovu godinu bili planirani značajni radovi, ali ne vjeruju da će se uspjeti realizirati ni dio od očekivanog.

"Do sada nije bilo finansijskih problema za radove na ovoj džamiji, jer su stizala sredstva, ali ove godine smo dovedeni u situaciju da, vjerujemo, nećemo ni iz daleka moći ostvariti planirano", ukazuje Mujičić.

Za još jednu značajnu banjalučku džamiju, Arnaudiju, još nisu sanirani ni temelji. Zahvaljući donacijama iz svijeta, prije svega iz Turske, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i SAD-a, koje su obezbijedila 100.000 dolara, urađena je ulazna kapija, ograda i džamijska česma na tom lokalitetu.

Međutim, na tome se stalo, pa punih osam godina „miruje" obnova te džamije zbog nedostatka novca.

"Još neka prikupljena sredstva data su za izradu projeketne dokumetacije i projekt obnove Arnaudije je gotov. Danas bi mogli krenuti s radovima, ali sredstava nedostaje", kaže Mujičić.

Osim stranih zemalja koje žele da pomognu izgradnju Ferhadije, on napominje i da su značajne donacije i Banjalučana i drugih građana BiH, koji iz svojih skromnih sredstava daju priloge za obnovu.

Stanje je "zamrznuto" i u procesu povrata imovine Banjalučkom muftijstvu iako je obećanja bilo.

"Stanje koje je bilo prije nekoliko godina i danas je isto. Ništa od onoga što smo mi tražili da nam se vrati, kada je u pitanju vakufska imovina, nije urađeno", ukazuje Mujičić.

Dodatno ogorčenje izazvao je i natpis na objektu nekadašnje medrese, koja do danas nije vraćena banjalučkom muftijstvu, a na kojem piše „Prodaje se".

"Obećavano nam je da će taj objekt biti vraćen, a sad čak i taj natpis", ogorčen je Mujičić ističući da su stanjem po pitanju povrata imovine toj vjerskoj zajednici apsolutno nezadovoljni.

"Često se ističe da je povrat imovine izvršen u oko 97 procenata, ali po preostala tri, veoma značajna, ništa se ne riješava", rekao je predsjednik banjalučkog Medžlisa Islamske zajednice u razgovoru za Fenu.

(FENA)